Nem akar összejönni az új udvarhelyi minimum

A szerző fotója.

Ez év március elején hirdette meg úgynevezett udvarhelyi minimálprogramját az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, de a koronavírus-járvány félbeszakította a kezdeményezést. Három hónap elteltével, július elsején tájékoztattak a fejleményekről. Kiderült, hogy  az RMDSZ válaszra sem méltatta őket, egyedül a szövetséges Magyar Polgári Párt csatlakozott felhívásukhoz, de velük más gondjaik vannak, a közelgő választások miatt. Ezért úgy döntöttek, bevonják a civileket is a konzultációba.

A minimálprogram lényege, hogy a választások előtt bizonyos dolgokban minden politikai párt egyet kellene, hogy értsen, mint például a városi uszoda, a terelőút, a központ átalakítása, egy hospice-ház létrehozása. Az EMNP-EMNT elképzelése szerint az ilyen ügyek mellett minden alakulatnak ki kellene állnia, attól függetlenül, hogy ki nyeri a választásokat.

Levélben fordultak az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetségéhez, az Udvarhelyi Fiatal Fórumhoz, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványhoz, a Civitas Alapítványhoz és a Városi Sportklubhoz, hogy összehozzanak egy találkozót, amelyre a politikai pártok is meghívást kapnának, ezzel is nyomást gyakorolva rájuk.

Tudnak a Komoróczy-féle civil kezdeményezésről, alapvetően egyeznek vele, ugyanazt akarják: új társadalmi egységet, amelynek célja Székelyudvarhely felzárkóztatása – jegyezte meg Ölvedi Zsolt helyi tanácsos, EMNP-s frakcióvezető. Ugyanakkor sajnálatosnak tartják, hogy az RMDSZ máris „kifarolt” belőle, utalva Kelemen Hunor hétfői nyilatkozatára, miszerint a választások közelsége miatt késő volna az efféle összefogáshoz Udvarhelyen. Ölvedi szerint soha nem késő megvizsgálni, megbeszélni azokat a témákat, amelyekért össze kell fogni a város érdekében.

Amiből viszont ők nem engednek,

az Gálfi Árpád polgármester támogatása. Tudják, hogy nem tökéletes a városvezetés, mondja Ölvedi, de jónak tartják az irányt és pozitívan értékelik Gálfi munkáját, a minimálprogrammal is ebben szeretnék segíteni.

Újságírói kérdésre Ölvedi elmondta, hogy Gálfi személye továbbra is feszültséget okoz a koalícióban. Az MPP részéről éppen azt a két személyt (Mike Levente, Ketesdi Imre) delegálta az országos vezetőség a helyi Néppárttal tárgyalni, akik a tanácsban szavazatukkal több alkalommal átálltak az RMDSZ oldalára, pedig az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) éppen ennek ellenében alakult – kifogásolta.

Az EMNP tehát továbbra is Gálfit támogatja az újabb polgármesteri mandátum megszerzésében, az említett MPP-sek nem, miközben saját jelöltjük még nincsen. Ölvedi úgy érzi, hogy az MPP nagyon szeretné a közös listát, viszont az EMNP nem akarja kompromittálni magát, és az RMDSZ kezére játszani a választást. Ha nem sikerül kiegyezniük, akkor az EMSZ protokollja elvileg megengedi, hogy külön jelöltet támogassanak, külön listán indulhassanak a tanácsosok – mondta.

Amiben mégis partnerek az RMDSZ-el,

az a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése, erről is röviden szó esett a sajtótájékoztatón. Bíró Edith helyi tanácsos arról számolt be, hogy az aláírásgyűjtés meghosszabbítását jóváhagyta a Európai Parlament, és elvi egyezségre jutottak az uniós Bizottsággal és a Tanáccsal, viszont az SZNT-ben az a döntés születetett, hogy megvárják a hivatalos kiközlést, csak azután folytatják.

A cél, hogy Magyarországon, Románián és Szlovákián kívül négy másik uniós tagállamban sikerüljön elérni a minimális küszöböt ahhoz, hogy érvényesnek minősüljön a kezdeményezés. Bíró Edith arra biztatja azokat, akiknek külföldön ismerősük van, hogy szóljanak nekik erről a lehetőségről, ugyanakkor Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselőtől azt várják, hogy az általa vezetett FUEN (Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) segítse a gyűjtést.