Nem ajánlják, hogy ide utazz

Szokása szerint frissítette csütörtök este az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a járványügyi kockázatot jelentő országok és régiók listáját.

Spanyolország, Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia, Görögország és Portugália piros besorolást kapott. A felsorolt közkedvelt turista célpontok mellett piros zónának számít a Man-sziget, Jersey, a Brit Virgin-szigetek, a Fidzsi-szigetek, Ciprus, Gibraltár, Kuba, Grúzia, Botswana, Seychelle-szigetek, Malajzia, Mongólia, Curacao, Aruba, Monaco, Kazahsztán, Andorra, Francia Polinézia, Líbia, a Virgin-szigetek, Eswatini, Irán, a Bahama-szigetek, Tunézia, Argentína, Izland, Irak, Málta, Írország, Panama, a Maldív-szigetek, Thaiföld, Kuvait, Dél-Afrika, Brazília, Nepál, és India.

Sárga zónának Izrael, Kolumbia, Namíbia, Saint Maarten, Costa Rica, az Amerikai Egyesült Államok, Törökország, az Orosz Föderáció, Montenegró, Kirgizisztán, Indonézia, Puerto Rico, Guatemala, az Egyesült Arab Emírségek, Dánia, Trinidad és Tobago, Marokkó, Suriname, Belgium, Honduras, Luxemburg, Zimbabwe és Omán számítanak.

Minden más ország zöldnek számít.

A CNSU határozata augusztus 8-én éjfélkor lép érvénybe – írja az Agerpres hírügynökség.

KIRE VÁR KARANTÉN?

A besorolás abból a szempontból is releváns, hogy a beutazási feltételeken szigoríthatnak az államok, illetve hazaérkezéskor 14 napos karantén várhat a sárga és vörös zónából érkezőkre, ha nincs legalább tíznapos oltási igazolásuk. A sárga zónából érkezők negatív PCR-teszttel is ki tudják váltani a karantént, piros zónából már nem. Utóbbi esetben kivételt képeznek a hat év alattiak, a 6-16 évesektől pedig elfogadják a negatív tesztet. Azok sem karanténkötelesek, akik legfennebb 72 órát töltenek az országban, és van negatív tesztjük.

Kiemelt fotó: unsplash/HUGO DORIA