Nem a Szejkén lesz idén a majális

Kerékpáros felvonulás, koncert, bűvész, tánc, repülőmodellek: ilyen lesz a május 1.  
fotó: Hodgyai-Lőrincz Eszter

Ismét lesz Székelyudvarhelyen városi majális a járvány miatti kétéves szünet után, viszont nem a megszokott hely, a Szejkefürdő, hanem a Városi Park lesz a helyszín. Remélik, így többen el tudnak majd menni, az idősek, kisgyermekes családok számára nem jelent problémát a hosszabb táv, a kerékpáros felvonulás útvonala is könnyebb kihívás lesz, indokolta meg az esemény egyik szervezője, Szőcs Endre, a könyvtár igazgatója a változtatást.

Lehet készíteni a pokrócot és piknikkosarat:

le lehet majd telepedni velük a parkban, de ha nem szívesen bajlódnánk mi magunk az étellel, akkor a helyszínen lesz lacikonyha, a fő ételszolgáltató a Park Étterem lesz, itt lehet majd beszerezni a miccset és flekkent. 

Szorítsunk vagy imádkozzunk, hogy eső ne legyen, mert akkor a programok java elmarad, és csak egyetlen koncert lesz az Udvarhelyi Fiatal Fórum termében, tudtuk meg még a könyvtárigazgatótól. Ha azonban csak cseperegne, ne maradj otthon, lesz minden: kerékpáros felvonulás, koncert, bűvész, tánc, repülőmodellek – biztatott a másik szervező intézmény, a városháza sajtószóvivője, Zörgő Noémi.

Mi lesz a program? 

Amennyiben reggel 8 és 11 óra között tervezel felkelni, kikapcsolhatod az ébresztőt, fúvósok fogják körbejárni a város utcáit, tereit nyitott autóbusszal. Ha azonban részt vennél a kerékpáros felvonuláson, akkor ne bízd magad rájuk, mert 9.30 és 10 órák között lesz a gyülekezés.   

A Jézus-kápolnánál, a Márton Áron téren, a Dávid Ferenc téren lesznek a gyülekezési pontok, ezúttal nem a Szejkére kell kitekerned, mint az előző években, a városban fognak vonulni a biciklisek: a kápolnától a II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos utcákon keresztül érnek a Patkóba, innen a Bethlen utcán át haladnak a Kiskövedbe és a Bethlen negyedi parkba, ahonnan a Győzelem utcán mennek tovább, a Haáz Rezső utca után a Városi Park felé veszik az irányt, és végighaladnak a Bethlen utcán, a Villanytelepen, a Petőfi utcán, sorolta a sajtószóvivő.   

A tervezett 11 órás érkezés után lehet válogatni a programok közül a parkban: 11 órától a szentegyházi Gold Band koncertezik, 12 órától lesz a megnyitó, 10 perccel utána a gyergyószentmiklósi Step Dance tánccsoport lép fel, 13 órától Gozefini bűvészelőadása lesz, 14 órától a marosvásárhelyi kerekesszékes tánccsoport, a Building Bridges (Építsünk Hidakat) előadása következik, 14.30-tól pedig Wolf Kati koncertjére lehet menni — ez lesz az egyetlen programpont, amit eső esetén is megtartanak. 

Az állandó programok 

11 és 16 óra között lesznek. A park kerékpáros tanulópályáján a helyi rendőröktől lehet biztonságos kerékpározást tanulni, a minifocipályán lesz pumpapálya (hullámzó, körkörös pálya – szerk. megj.) kerékpárosoknak, a focipályán repülőmodelleket lehet kipróbálni, lesz retró-fotó tér Szabó Károllyal, ugrálóvárak és szórakoztató eszközök, népszámláló pont, és ott lesznek az Udvarhelyszéki Anyák is, akiknél nyugodt körülmények között lehet pelenkát cserélni, a kicsiket etetni, babahordozó eszközöket próbálgatni.