Nelu Tătaru: orvos testvéreim, ne dezertáljatok!

Romániának szüksége van rátok – felhívást intézett az egészségügyi miniszter az egészségügyi dolgozókhoz.
fotó: libertatea.ro

Nelu Tătaru elismerte, hogy az egészségügyi rendszer sok hiányossággal küzd, majd felsorolta, hogyan próbálják ezeket most sürgősségileg pótolni. Kevés az eszköz, a nyersanyag, nulla tartalékkal indultunk. Ez a valóság, amit tudtunk, és ami most mutatja meg valódi arcát – mondta az egészségügyi tárca vezetője pénteken, április 3-án tartott sajtótájékoztatóján.

Nagy a személyzethiány,

a közegészségügyi igazgatóságok is azzal küszködtek, amikor a járványtani kivizsgálásokat el kellett végezni. Vannak emberek, akik 24 órából 24-et dolgoznak. Ennek enyhítésére még 1000-1000 munkatársat vesznek fel az egészségügybe és a mentőszolgálatokhoz, a személyzethiányt más könnyítésekkel is próbálják orvosolni.

A csütörtöki kormányrendelettel az utolsó éves, április 1-jén végzett rezidensek tanulmányi idejét meghosszabbították október 31-ig, utána vizsgázhatnak. Az Egészségügyi Minisztérium alárendeltségébe tartozó intézményekben a szerződéses munkatársak is betölthetik az üres állásokat, vagyis a szükségállapot ideje alatt nem kell versenyvizsgázniuk.

Hétfőig döntést hoznak arról, hogy az egészségügyi személyzet mennyi bónuszt, vagy, ahogy Nelu Tătaru fogalmazott, veszélyességi pótlékot kap (csütörtökön Klaus Iohannis 500 eurót javasolt az orvosoknak és az egészségügyi alkalmazottaknak). Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: felmerült annak a lehetősége, hogy megvonják azon orvosok praxisjogát, akik felmondtak a koronavírus-járvány ideje alatt, de ő egyelőre nem támogatja ezt a megoldást.

Az előkészületek jogi hátteréről még elmondta, hogy kormányhatározattal meghosszabbították a szükségállapot idejére az orvosi beutalók (küldőpapírok) és receptek érvényességi idejét 90 napra. Az orvosságok is kiválthatóvá váltak egészségügyi kártya nélkül is. Lehetővé tették a telefonos orvosi konzultációt, és az elektronikus receptek kibocsátását.

Eszközvásárlás, beruházások, menedzsment

A járvány idejére az egészségügyi minisztérium irányítása alá vonják a helyi hatóságok alárendeltségébe tartozó kórházakat – jelentette be a tárcavezető, aki szerint ez azt is jelenti, hogy a vezető tisztségeket betöltő személyek kinevezése, illetve menesztése is átkerül a szaktárca hatáskörébe.

Tătaru rámutatott: a kormány 350 millió lejjel egészítette ki az egészségügyi minisztériumnak a válságos állapotban levő betegek megfigyelésére és kezelésére szánt költségvetését. Ebből 209 millió lejt 132 kórház intenzív osztályának juttatnak gyógyszerek, egészségügyi eszközök, fogyóanyagok és a kritikus állapotban levő betegek számára szükséges antibiotikumok vásárlására.

Tizenhárom megyei kórház között több mint 19 millió eurót osztottak szét, többek között orvosi felszerelések, Real Time PCR diagnosztikai műszer (tesztelőgép) és lélegeztetőgépek beszerzésére.

A tárcavezető szerint a következő napokban további 39 millió eurót osztanak szét a kórházak között.

A Vöröskereszten keresztül 10 tesztelőgép érkezett az országba. Sikerült néhány héten belül megnövelniük a tesztelési kapacitást, elegendő teszt áll rendelkezésre, ahogy elegendő gyógyszer is, de azért folytatják a beszerzést. A miniszter felsorolta még az összes megvásárolt fertőtlenítőszert, maszkot stb., a rendelkezésre álló védőfelszereléseket.

Elmondta, személyes látogatásai során azt tapasztalta, hogy a kórházak jelentései és a valóság között nagy különbségek voltak. A kórházaknak ezért ezentúl a DSP-n keresztül jelenteniük kell, hogy mennyi orvosságuk, felszerelésük van készleten. Arra kéri az adományozókat, hogy közvetlenül a kórházaknak adományozzanak. Van védőfelszerelés a kórházakban, „nem hat hónapra, de néhány hétre”.

Három járványgócpont van az országban:

Suceaván, Aradon és Déván, az előbbi kettőt meglátogatta személyesen, hátra van a dévai. Suceaván mostantól az egyik egészségügyi államtitkár fogja koordinálni a helyzetet. Arad esetében nem merül fel a lezárás lehetősége, mint Suceava esetében, de figyelik a történéseket, és ha úgy alakul, Arad is karantén alá kerülhet. Ha betartják a kijárási tilalmat és elkülönítést, akkor nem. Ezeken kívül vannak kisebb gócpontok is, mint Tandarei esete, ahol 800, külföldről hazaérkezett okoz problémát a rendfenntartóknak azzal, hogy nem tartja be az elkülönítést.

A pénteki adatokat a miniszter személyesen jelentette be:

  • 445 új fertőzött
  • 3183 fertőzött összesen
  • 281 gyógyult
  • 15 407-en intézményes karanténban
  • 114 699 házi elkülönítésben
  • Az elhunytak átlagéletkora 66 év.
  • A visszaigazolt esetek 45,7 százaléka a közeli hozzátartozóitól kapta el.
  • 16 százalékuk egészségügyi dolgozó.
  • Részvétét nyilvánította annak a 116 elhunytnak a hozzátartozóinak, akik elvesztették szerettüket.

Kezelések módja

A tárcavezető rámutatott, továbbra is a következő fontossági sorrend szerint végzik majd a teszteket: külföldön járt, tünetekkel rendelkező személyek, az igazolt esetek tünetekkel rendelkező, közeli kontaktjai, tünetekkel rendelkező egészségügyi személyzet, ismeretlen előzményű tüdőgyulladásos esetek (bármilyen korosztály, bármely kórházban), ismeretlen előzményű súlyos légúti fertőzéses esetek (bármilyen korosztály, bármely kórházban), intézményesített gondozásban levő, tünetekkel rendelkező személyek, szervátültetés előtt álló betegek és hematopoetikus őssejt-donorok.

Szóba kerültek a mobilkórházak is, a miniszter szerint ezek létrehozása tervben van. A sajtótájékoztatón, ahol összesen 14 tudósító vehetett részt, megkérdezték, mennyi lélegeztetőgépre lesz szükség a csúcsidőszakban. A miniszter szerint az a csúcs méretétől függ, de folyamatban van a beszerzésük, két héten belül 200-at vesznek. Egyelőre még nem lép érvénybe a 4-es számú forgatókönyv, azaz amikor nem lehet már minden beteget kórházban kezelni, az enyhe esetek otthon átvészelhetik a fertőzést – mondta.

Az orvosokhoz és egészségügyi alkalmazottakhoz intézett felhívás

„Testvéreim, Romániának szüksége van rátok. Mindannyian ugyanabban a harcban vagyunk, ez egy nehéz pillanat, amelyben be kell bizonyítanunk, hogy megérdemeljük a hivatásunkat, és az emberek számíthatnak ránk” – mondta a miniszter. Mindannyiunknak ugyanaz a célja: az emberek megmentése, és hogy védjük a hozzátartozóinkat.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 3-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!