Nekiment az USR Tánczos Barnának

Egyszerű indítványt készülnek benyújtani a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter ellen, aki szerintük „nem törődik a környezet védelmével”.

Az alakulat ügyvivő elnöke, Cătălin Drulă hétfőn azt mondta, hogy az USR országos bürója egy, a sajtóban megjelent oknyomozó anyag nyomán hozta meg ezt a döntést.

A recorder.ro oknyomozó anyaga alapján a PSD-PNL-RMDSZ-kormány összejátszik a famaffiával, Tánczos Barna úr pedig a legnyilvánvalóbb maffiastílusban elkaszálta a Temes megyei Környezetvédelmi Őrség egyik főfelügyelőjét, aki zavarta a PSD és a PNL érdekeit. Elbocsátotta tisztségéből – fejtette ki sajtótájékoztatóján Drulă, hozzátéve, hogy a parlamentben követelnek magyarázatot a környezetvédelmi minisztertől.

Az USR vezetője szerint a maffia, a pártok és az erőszakszervezetek összefogtak, hogy pénzhez jussanak egy kleptokrata, illiberális rendszerben, tájékoztat az Agerpres.

Amikor Tánczost a Recorder megkérdezte,

hogy tud-e az érintett PNL-s és PSD-s politikusok és a Temes megyei Környezetőrség főfelügyelője közti konfliktusról, első körben nemleges választ, majd 9 nappal később mégis leváltotta. Tánczos ezt azzal magyarázta, hogy olyan információk birtokába került időközben, amelyek indokolttá tették a döntését. Csakhogy ezt hivatalos ellenőrzés eredménye nem támasztotta alá, kérte számon rajta a Recorder riportere, mire a miniszter azt válaszolta: éppen azért váltották le a főfelügyelőt előtte, hogy az ellenőrzés kimenetét ne tudja befolyásolni. Tánczos azt ígérte, a leváltás okairól az ellenőrzés végén fog beszámolni a nyilvánosságnak.

Kiemelt kép: digi24.ro