Nekilátnak a Gimi bentlakás tetőzetének leszereléséhez

Január 18-án a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal székhelyén munkamegbeszélést tartottak az ellenőrző-bizottság tagjai, akik a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnál, a 2023. december 18-án történt tragédia körülményeit vizsgálják, az intézmények tájékoztatást adtak, hogy az elmúlt két hétben milyen tevékenységek történtek, írják a prefektúra közleményében.

A Hargita Megye Tanácsa ellenőrzést végez a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal által kiadott engedélyek kibocsátásának a módjáról. A Brassói Történelmi Műemlékek Térségi Bizottsága megkapta jóváhagyásra a dokumentációt, hogy a bentlakás épületet megerősíthessék. A Hargita Megyei Építkezési Felügyelőség arról tájékoztatott, hogy folyamatban vannak a megrongálódott épület megerősítésére és biztonságossá tételére irányuló munkálatok, valamint folyamatban van az összeomlásból származó fal-, gerenda-, tetőzetmaradványok eltávolítása. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség gondoskodik arról, hogy az érintett diákok, szülők, tantestület tagjai pszichológiai segítségnyújtásban részesülhessenek a továbbiakban is.

Az épület falának alapja mellett ásott árkot betonnal töltötték fel. Jelenleg az érintetlen, az összeomlásnak kitett falak tartószerkezetének megerősítésén dolgoznak. Ezután hozzálátnak a fennmaradt tetőzet leszereléséhez és a helyiségekben lévő törmelékek eltávolításához.

Ellenőrzéseket végeztek a bentlakás felújítását tervező cégnél, valamint a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalnál is. Az elkövetett és megállapított jogsértésekre jegyzőkönyvek készültek, melyeket továbbítottak az ügyészségre. A kihágásokra szabálysértési büntetéseket állapítanak meg, sorolják.

A kiemelt kép illusztráció.