Nehogy már csak a portugálokat simogassák!

Az önkéntesség nem csak hasznos, de boldoggá is tesz – mondják, akik már kipróbálták. Ki az az Ödön?
A szerző fotói.

Majdnem hatszázan fordultak meg csütörtökön az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács által szervezett második önkéntes börzén, a Bocskai István Közösségi Házban.

Tavaly a saját szervezetüknek akartak önkénteseket toborozni, innen jött az ötlet – tudtuk meg Tornai Szilárdtól, az UIET alelnökétől. A sikerességet pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az idei rendezvény főszervezője a tavaly toborzott önkéntesek közül került ki.

Az eseményre kilenc udvarhelyi vagy udvarhelyszéki szervezet jött el, hogy elsősorban a középiskolásoknak, de bármilyen életkorú érdeklődőknek kedvet csináljon az önkénteskedéshez, az idősebb korosztály is megfordult a börzén.

A Szent Gellért Alapítvány például egy egész sor programra várja azokat, akik úgy érzik, akár heti egy órát is fel tudnak ajánlani segítségképpen. Az alapítvány elsősorban sérültekkel foglalkozik, de angol nyelvű gyerektábort is szerveznek, ahol szintén szükség van önkéntesekre.

Komfortzóna tágításnak elsőosztályú

– mondta az alapítvány munkatársa, Kányádi Mónika Linda arra a kérdésre válaszolva, hogy miért érdemes csatlakozni a programjaikhoz.

Székelyudvarhelyen egy sérült felnőtteknek fenntartott lakóotthonban lenne szükségük segítségre, a ház körüli teendőkben, mint például udvarrendezés, barkácsolás, virágültetés. De minőségi időtöltést is fel lehet ajánlani az ott lakóknak egy felolvasás, vagy közös séta, beszélgetés formájában. Ezen kívül különböző rendezvények lebonyolításában is jól jön a segítség, rendszeresen tartanak például sportnapot a fogyatékkal élőknek, ahol akár egy egész osztály is önkénteskedhet egyszerre – magyarázta Kányádi Mónika Linda, nyáron pedig több tematikus tábor lebonyolításába lehet bekapcsolódni.

Az önkénteseket nevelni kell, simogatni, az egész a közösségépítésről szól – mondta Berkeczi Zsolt, a Hargita Business Center vállalkozói inkubátorház képviselője, aki szintén jelen volt a börzén. A HBC-nek  egyébként csak időszakosan van szüksége önkéntesekre, – az épület falaira például művészetis diákok festettek önkéntesen – de azért tartották fontosnak jelen lenni, mert itt találkozhatnak azzal a generációval, akiket meg szeretnének szólítani bizonyos programjaik által. Tervezik például a Future Makers elnevezésű, középiskolásoknak szóló vállalkozói készségfejlesztő képzésük második kiadását – árulta el.

A Gyulafehérvári Caritas Ödönnel, az óriás plüssmackóval érkezett, aki az önkénteskedés kabalafigurája, na őt tényleg simogatni kell. A szervezet “élő példákat” is hozott, hiszen olyan fiatalok álltak a stand mellett, akik évek óta tagjai az önkéntescsapatnak, és elmondásuk szerint nem is tervezik abbahagyni a jótékony munkát, mert általa hasznosnak érzik magukat, és nem mellesleg jó társaságban vannak, az önkénteskuckó már olyan, mint egy második otthon – vallják.

A Caritas munkatársainak egyébként rengeteg területen be lehet segíteni: vannak gyerekeknek, időseknek, romáknak, betegeknek, családoknak szóló programjaik, és mindenhol kell az erősítés – mondta Molnár Szende önkéntes-koordinátor. A kórházban történő meseolvasástól a beteggondozáson át a színespapír vágásig mindenféle tevékenységbe be lehet kapcsolódni. Jelenleg 90 önkéntessel dolgoznak együtt, ha ők nem lennének, jóval kevesebbet tudnánk megvalósítani a programjainkból – fogalmazott a Caritas munkatársa.

Hosszú távon térül meg

A székelykeresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület két portugál önkéntessel jött a börzére, akik még csak egy hete érkeztek, de fél évig fogják munkájukkal erősíteni a szervezetet. Az egyesület nem csak fogad önkénteseket, hanem azokat a vállalkozó szellemű fiatalokat is koordinálja, akik Erdélyből indulva külföldön szeretnék hasznosnak érezni magukat. Mindez az EVS, azaz európai önkéntes szolgálat nevű program keretében zajlik, így kerültek a portugál fiúk is Keresztúrra.

A portugál srácok egyébként fotós és videós anyagokkal fogják népszerűsíteni a környék látnivalóit, eseményeit és hagyományait az interneten, de óvodásokkal is foglalkoznak majd, és újrahasznosítás témában tartanak tevékenységeket. Szerintük az önkéntesség hosszú távon térül meg igazán, amellett, hogy ez kiváló lehetőség nekik az utazgatásra, felelősségteljessé teszi őket és segít az önismeret fejlesztésében – mondták.

Jelen volt a Civitas Alapítvány is, ők a Gyümölcsfesztivál lebonyolítására várnak önkénteseket – tudtuk meg. Az eseményen jól jön a segítség a játszóháznál, a fotósaroknál, a csere-bere placcon, vagy a kiadványok terjesztésében.

Aki a látássérülteknek segítene inkább, annak a  Romániai Magyar Nemlátók Egyesülete biztosít lehetőséget. Ők a Fehér Bot Nemzetközi Napja alkalmából szerveznek egy eseményt majd októberben a Patkóban. A rendezvény előkészítésében és a tevékenységek levezetésében is számítanak önkéntesekre.

Az egyesület hosszú távú célja egyébként, hogy magyar nyelvű speciális iskolát hozzanak létre látássérült gyerekeknek, de addig is, amíg ez megvalósul, nyári táborokat szerveznek, illetve segítséget nyújtanak például a számítógép vagy okostelefon használatában olyanoknak, akik látáskárosodással élnek együtt.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kulturális események szervezésére toborozna önkénteseket, emellett nekik is céljuk, hogy jobban bekerüljenek a köztudatba, főleg a fiatalok ismerjék meg a tevékenységüket, ezért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek az önkéntes börzén. A segítségért cserébe ajánlani is tudnak valamit: tapasztalatot lehet szerezni például nem csak a rendezvényszervezés, hanem pályázatírás, vagy elszámolás területén is.

Az UIET sem maradt ki az önkéntestorborzásból, náluk szintén a nagy tömegeket megmozgató rendezvények lebonyolításában lehet segíteni, de van olyan önkéntes is, aki a szervezet közösségi oldalaiért felel. Az ifjúsági tanács önkéntesei szerint a munkájukban az a legjobb, hogy összetartó csapathoz tartozhatnak, és látják a mosolyt az emberek arcán: „a munkánk minket is boldoggá tesz, nem csak másokat” – mondták.