Nehezen, de végül átment a helyi adók kiigazítása

Az áprilisi rendes tanácsülés napirendje alapján egy operatív, „csont nélküli” döntéshozatalra számítottunk, azonban az RMDSZ-frakció bebizonyította, hogy meg tudja nehezíteni a városvezetés dolgát, ha a POL-frakció többsége nem elégséges a döntésekhez.

Fotó: Gál Előd

A politikai szóváltások már a napirend előtt megkezdődtek, Berde Zoltán RMDSZ-es frakcióvezető ezúttal sem hagyta ki az alkalmat, hogy szóvá tegye: lemaradásban vagyunk a beruházásokkal, ezt lehetetlen behozni, Udvarhely nem ezt érdemli. Azt pedig, hogy végre elindultak a munkálatok, puszta kampányfogásnak értékeli a polgármester részéről, aki szerinte a választási év közeledtével „fél attól, hogy elveszíti” a pozícióját.

Válaszként a polgármester azt üzente: ne csak panaszkodjanak, hanem lássák, hogy jó irányba haladnak a folyamatok, külön kiemelve a Rákóczin, a Székelytámadt várnál zajló munkálatokat, az új elektromos buszok beszerzését, az Aqua Nova ellen megnyert pert. Gálfi egyúttal Benedek Árpád Csabának is üzent (vélhetően erre a Facebook-posztjára), hogy az infláció az egész országot érinti, nem a városvezetés emeli a helyi adókat. Bár tudtuk, hogy ezzel a tanácsülés egyik központi elemére tapintott rá, akkor még nem sejtettük, hogy 

egy órán keresztül ezen fognak rugózni.

Korábbi években ugyanis fel sem merült, hogy az önkormányzat ne fogadná el azt, amire a törvény kötelezi: az inflációval frissítenie kell a helyi adók és illetékek alapértékét. Hogy ez 2023-ban történetesen rekordértékűre sikerült (13,8%), az adhatta a lovat az RMDSZ-frakció alá, mert nem emlékszünk, hogy korábban ellenkeztek volna. Leginkább a süketek vitájához hasonlítható, ami a Szent István teremben zajlott: az RMDSZ folyamatosan adóemelést emlegetett, amit ők csupa elvből meg „következetességből” nem tudnak támogatni, mire a hivatalnak folyton magyarázkodnia kellett, hogy itt szó sincs adóemelésről, csak kiigazításról, amire a törvény kötelez.

Bár valós mozgástere tehát nincs is a testületnek, az RMDSZ mégis szünetet kért a szavazás előtt, és kihasználva, hogy nélkülük nem volt meg a többség, végül bejelentették, hogy ők nem is vesznek részt a szavazáson. A patthelyzet feloldására egy adott ponton nem csak a POL-os Péter Balázs, hanem az RMDSZ-es Dávid Endre is halasztást javasolt, de a polgármester, megelégelve a színjátékot, rászólt az ellenzékre: vagy vonuljanak ki, vagy szavazzanak. A jegyző névsorolvasással hajtotta végre a szavazást, az RMDSZ látszólag kitartott a nemszavazás mellett, de végül Berde és Szakács Tibor mégis átszavazott, így lett meg a többség.

A tanácsülés másik vitatott pontja

a zárszámadás volt. A nem túl eredményes 2021-hez képest ugyan a hivatal számai jobbnak mutatkoznak, hisz jövedelmi oldalon 12%-os, kiadási oldalon 36%-os, beruházásoknál 68%-os növekedést jegyeztek, a megvalósítási arány (68%, 61%, illetve 24%) nem csak az ellenzék számára nem volt meggyőző. A POL vezetése alatt álló jogi-gazdasági bizottság is negatívan véleményezte, és így a tanács nem fogadta el a tavalyi zárszámadást, ahogy a 2023 első negyedévi jelentést sem. Ahogy más zárszámadásoknál, Berde Zoltán ezúttal is elsütötte, hogy a megvalósítás mértéke még mindig nem indokolja a 2020-ban bejelentett adóemelést, és hiányolja a polgármester felelősségvállalását a gyenge teljesítményért.

Amit nem ellenzett senki,

az az éves költségvetés kiigazítása volt, hiszen a testületnek csak be kellett fogadnia a kormánytól érkező pénzeket: 533 ezer lejt távfűtésre, és a nemrég aláírt PNRR pályázati szerződések (térfigyelő kamerák, városi kórház járóbetegellátó, Villanytelep utcai fogorvosi rendelők, művelődési ház, szelektívhulladék-szigetek) értékeit. Ugyanakkor megduplázták az Orbán Balázs iskola felújítására szánt keretösszeget 300 ezerre, a hulladékudvarra pedig 200 ezerről 286 ezerre. Így összesen mintegy 8 millió lejjel nő az éves költségvetés értéke a PNRR-program által.

A város idén is beszáll a május 4–6. között megszervezendő Hargita Rali társfinanszírozásába 50 ezer lejjel. Az egyöntetűen támogató szavazás előtt Major Sándor (POL) csak annyit kért: „amikor nem muszáj, ne bőgessék a városban a csotrogányokat”.

A testületből senkinek nem volt kifogása azzal szemben sem, hogy átvegyék és üzembe helyezzék a művelődési háznál felszerelt, három fejes elektromos autótöltőállomást. Csak egy – már visszatérőnek számító – polgár, Baricz Imre kért szót, ő az 1,62 lejes díjat magasnak tartja, más városokhoz képest, ahol ingyenes töltőkről is tud. – Lehet, hogy így van, de nem feltétlenül legális, és a használati díjat így is zéró profittal állapították meg. Nem várhatjuk el, hogy az is fenntartsa, akinek nincs elektromos autója – válaszolt neki Venczel Attila főjegyző.

A képviselők támogatták egy új seprőautó beszerzését is a köztisztasági közszolgáltatás fejlesztési alapjából, mert a régire – Gálfi szerint – sok volt a panasz. Mivel a lakóktól begyűjtött összegről van szó, a gép tulajdonosa a város, attól függetlenül, hogy éppen milyen cég végzi a közszolgáltatást – tisztázták.

Elfogadták ugyanakkor a csillagvizsgáló körüli területrendezés paramétereit, amely a gyalogösvényt, a lépcsősort, kültéri fitneszparkot és három kilátót tartalmaz – ezeket az év folyamán valósítanák meg. A beltéri munkálatokat 2024-re ütemezték, a csillagvizsgáló romos épületét teljesen lebontják, újraépítik és egy új részt is hozzátesznek – hangzott el.

Az áprilisi rendes tanácsülésen jóváhagyták továbbá a városi kórház új szerkezeti felépítését, a kulturális pályázatok elbírálási bizottságát, két városrendezési tervet (Csalóka dűlő, Reményik Sándor utca), és egy új utcanevet is (strada Mercur / Merkúr utca a bethlenfalvi zónában – éppen a Merkúr áruházak nagylerakata közelében) – hogy csak a fontosabbakat említsük. Az előzetes napirendet 

még két ponttal kiegészítették.

Az első pontban a hivatal alkalmazottainak alapbérét kellett frissíteniük, miután a választott tisztségviselők fizetését egy alkotmánybírósági döntés nyomán a 2021-es minimálbérrel kell számolni. Az emelés okán a 7,5%-os fizetésemelés minden köztisztviselőnek is jár a hivatalban. Mielőtt az RMDSZ is megszavazta volna, Szakács Tibor azért odaszúrt még egyet Gálfinak, hogy csak azért szavazzák meg, mert „nem a csapattal van a baj, hanem a kapitánnyal”. Gálfi azzal vágott vissza, hogy ő legalább nem kampányol az alkalmazottakkal.

A második pont arról szólt, hogy új ANL-tömbházak egyik szomszédja kifogásolja azok elhelyezkedését, szerinte sérti az intimitásához való jogát, be lehet látni az udvarára. Ez ügyben perre is ment, ezért a hivatal azzal a kéréssel fordult a tanácshoz, hogy hatalmazza fel a polgármestert a jogi képviselet megoldására. Jóvá is hagyták.

A különféléknél

Benedek Árpád Csaba jelezte: a város keresztúri kijáratánál meglepődve tapasztalta, hogy az útfelület szűkült, „ha két kamion találkozik, a mentőautó nem tud elmenni”. Az RMDSZ-es képviselő azt nem érti, hogy ez főútvonalnál hogyan történhet meg, mi történt a tervezéskor, mert „hiába költjük el a pénzt, ha nem lesz jobb”.

A polgármester szerint más települések bejáratánál is gyakori az útszűkítés a forgalom lassítása érdekében, illetve az új út nem csak az autósokat, hanem a biciklisiket, gyalogosokat is ki fogja szolgálni. Mivel szélesíteni nem lehetett, így az adott szélességbe kellett a törvényes paraméterek mentén kialakítani a közlekedési sávokat. Benedek azonban nem elégedett meg Gálfi válaszával, további részleteket vár írásban a hivataltól.