Néhány év múlva a föld alatt is közlekedhetünk Kolozsváron

A kolozsvári önkormányzat elfogadta a városba tervezett metró megvalósíthatósági tanulmányát. A becslések szerint 2033-ra készülne el a 21 kilométer hosszú metró, és közel 2,053 milliárd euróba kerül majd – közölte az Agerpresnek Kolozsvár polgármesteri hivatala.

A metróvonal a tervek szerint Szászfenest köti össze a Szentgyörgyhegyi/Muncii út végével a Főtér, illetve a Mărăşti tér érintésével. A metróvonal Szászfenesen 6,3 kilométer, Kolozsváron 14,7 kilométer hosszú lesz.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint 19 megálló között másfél percenként járnának a három vagonos metrószerelvények, így óránként akár 21.600 személyt is szállíthatnának.

A megállók és a depó Szászfenesen a Şesului de Sus utcában, a Teilor utcában, az Eroilor utca környékén, az Abatorului utcában, a szászfenesi kaszárnyánál, a megépítendő Regionális Sürgősségi Kórháznál és a Răzoare utcánál, majd Kolozsvár területén a Szent János úton, a Kalányos/Primăverii utcában, a Monostori úton, a Mócok útján, az Unió/Memorandumului utcában, a Főtéren, a Magyar utcában/B-dul 21 decembrie 1989, a Bocskai/Avram Iancu téren, ismét a Magyar utcában, a Mărăşti téren, a Szamosfalvi/Aurel Vlaicu úton, a Bodza-szoros/Beiuşului utcában, a Szentgyörgyhegyi/Muncii sugárúton, és a Szopori úton épül meg. A Mărăşti tér után a metró kettéágazik, egyik ága a Szentgyörgyhegyi út, másik ága pedig Szopor felé tart.

Kolozsvár önkormányzata a Facebook oldalán látványvideót tett közzé a beruházásról.

a

A projektet a nagy infrastrukturális beruházások program, a szállítási operatív program és az országos helyreállítási terv által EU-s forrásokból, a szállításügyi tárcától származó kormányzati forrásokból, Szászfenes és Kolozsvár önkormányzatainak saját forrásaiból finanszírozzák.