Négyszer annyi a halálos baleset Romániában, mint Svédországban

Megközelítőleg 20.600 személy vesztette életét tavaly közúti balesetben az Európai Unióban, ami 3 százalékkal több, mint 2021-ben, de 10 százalékkal kevesebb, mint a világjárvány előtti évben, 2019-ben – írja az Agerpres hírügynükség az Európai Bizottság kedden közzétett előzetes adataira hivatkozva.

Az országok halálozási arányának összesített rangsora nem változott jelentősen a világjárvány előtti időszakhoz képest: 2022-ben továbbra is Svédországban (21 halálos baleset/millió fő) és Dániában (26 halálos baleset/millió fő) voltak a legbiztonságosabbak közutak, a legkevésbé biztonságosak pedig Romániában (86 halálos baleset/millió fő) és Bulgáriában (78 halálos baleset/millió fő). Az uniós átlag egymillió lakosra vetítve 46 közúti haláleset volt.

A legnagyobb mértékű, több mint 30 százalékos csökkenést Litvániából és Lengyelországból jelentették, és Dániában is 23 százalékos mérséklődés volt tapasztalható. Ezzel szemben az elmúlt három évben a közúti halálesetek száma Írországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában és Svédországban viszonylag változatlan maradt vagy nőtt.

A rendelkezésre álló 2021-es adatok alapján

az EU-ban a halálos kimenetelű közúti balesetek 52 százaléka vidéki utakon történt, míg 39 százaléka városokban és 9 százaléka autópályákon. A halálos közúti balesetekben elhunytak háromnegyede férfi volt; 45 százaléka járművezető és utas volt, 18 százalékuk gyalogos, 19 százalékuk motorkerékpáros, vagy robogós, 9 százalékuk pedig kerékpáros.

A városi területeken nagyon eltérőek az arányok, mivel a veszélyeztetett úthasználók, tehát a gyalogosok, kerékpárosok és kétkerekű gépjárművek vezetői az összes halálos áldozat csaknem 70 százalékát teszik ki. A városi haláleseteket túlnyomórészt autó- és tehergépkocsi-balesetek okozzák, ami rávilágít arra, hogy fokozni kell a veszélyeztetett úthasználók védelmét.

A kerékpáros az egyetlen olyan úthasználó csoport, amelynek esetében az elmúlt évtizedben nem csökkent jelentősen a halálos kimenetelű balesetek száma, ez pedig különösen a megfelelő infrastruktúra tartós hiányának tulajdonítható, írják. A Franciaországból származó 2022-es előzetes adatok például azt mutatják, hogy 2019-hez képest 30 százalékkal nőtt a kerékpáros halálesetek száma.

Az EU 2018-ban azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkentse a közúti halálesetek és a súlyos sérülések számát, 2050-ig pedig elérje a nullára csökkentés célját, olvasható még az Agerpres oldalán.

Fotó: archívum/GÁL ELŐD