Négylevelű lóherék jelentek meg a városban

Új szelektív kukákra figyeltünk fel a sétatéren, ezért nyomban az RDE-hez és a városházához fordultunk, hogy megtudjuk – a nyilvánvalón túl – mi végre kerültek oda, ahova, és a város többi részére terveznek-e még ilyeneket kihelyezni.

Szerencsét próbál a városháza. Fotó: Szabó Apor

A hivatalnál úgy látják, hogy „most már elég jól állunk a háztartási gyűjtéssel”, ezen felbátorodva szeretnének új fejezetet nyitni a szelektív hulladékgyűjtésben: ne csak a városi rendezvényeken jelenjenek meg az ilyen kukák, hanem állandó jelleggel is a közterületeken – tudtuk meg Zörgő Noémi szóvivőtől.

A „lóhere kukákat” két hete rendelték meg, a tartályok felszerelése pedig a múlt héten történt meg, miután az időjárás kedvezett a betonozásnak. Tizenhét darabot szereltek fel eddig: hatot a városi parkban, kettőt a Küküllő-parton, hármat a sportcsarnok környékén, hármat a Bethlen negyedi parkban, egyet-egyet a Függetlenség sugárúti nagy játszótéren, a csereháti sportpályánál és a Tomcsa negyedi játszótérnél. Vagyis egyelőre a legforgalmasabb helyekre, ahol a leggyakrabban kell üríteni, magyarázta a szóvivő, megjegyezve, hogy a régi (vegyes) kukák ettől még nem tűnnek el.

Az RDE-nél úgy tudták, hogy más helyszíneken, például a Rákóczin, a Kossuthon és a Patkóban is készül a hivatal szelektív kukákat elhelyezni, erre Zörgő Noémi azt felelte, hogy ez egy következő fázisban elképzelhető, de csak „ha működik a történet, és rendeltetésszerűen fogják használni őket”, mert „hiába veszel meg többet, ha nem”. Éppen ezért a szeméttározók használatát a hivatal környezetvédelmi felelőse fogja követni, tette hozzá.