Negyedóránként rázkódott a föld

Több mint 160 utórengés követte a hétfői 5,2-es és a keddi 5,7-es erősségű olténiai földmozgást – tájékoztatott szerdán az országos földfizikai intézet igazgatója. 

Constantin Ionescu közölte, az utórengések 15 percenként következtek be, a legutolsó szerda reggel, ami nem volt erősebb 3,5-nél. Hozzátette, a meglévő öt földrengésmérő állomás mellé további állomásokat helyeznek ki a földfizikai intézet szakértői a hét elején bekövetkezett földmozgások epicentrumának térségében. 

Az intézet tudományos igazgatója, Mircea Radulian arról beszélt, hogy a Târgu Jiutól keletre eső területet korábban is szeizmikusan aktívnak ismerték, de arról nem volt tudomásuk, hogy a mozgás ilyen méreteket ölthet. Utoljára 80 évvel ezelőtt mértek egy 5,2-es, a mostaniakhoz hasonló erősségű földrengést. Elmondta, a felszínhez közeli lemezek mozgása általában gyengébb földrengéseket eredményez, de vannak eltérő esetek. 

A szeizmikus aktivitás gyengülésre utal, ha az utórengések száma és erőssége csökkenőben van – mondta el Mihai Diaconescu szeizmológus. Hozzátette az olténiai földrengés csak annyiban kötődik a törökországihoz, hogy az utóbbi „az utolsó csepp lehetett a pohárban.” Szerinte a törökországi szeizmikus hullámok által szállított energia önmagában nem volt elég a földrengés létrejöttéhez, de arra igen, hogy a Romániában már felgyülemlett energia „kicsorduljon”.

Agerpres
Kiemelt kép: erdmost.hu