Negyedik kihívás: nincs karácsony bejgli nélkül

Az adventi időszak végéhez közeledve, karácsony előtt néhány nappal, a bedobozolt kekszek, a feldíszített ablakok és a becsomagolt ajándékok mellett már érezzük az ünnep illatát. És ha van az ünnepnek mifelénk illata, az mindenképp a bejglié lesz. Olyan hagyományos finomság ez, amit többnyire csak az évnek ebben a szakában készítünk. Hiszen ritkán hallunk valakit augusztusban bejglit sütni.

Ettől is igazán különleges, és ezért is annyira fontos, hogy ez az egy tökéletes legyen. És szerintem a tökéletes nem azt jelenti, hogy nem repedt meg (sőt, talán az a legfincsibb, ami kicsit széthasadt), hanem az, amiben szívünk-lelkünk benne van. És, ami nem úgy szerepel a karácsony előtti rengeteg tennivaló listáján, mint a következő, amin túl kell lenni, hanem amihez újra összehívhatjuk a családot.

Lehet szavazni, hogy kinek melyik a kedvence, habár szerintem mindig az a legfincsibb bejgli, amelyiket épp majszoljuk. És habár ez egy tipikusan hagyományos süti, nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat. Ebben is mutatok most néhány tippet. És nyugodtan süssük meg napokkal előtte, becsomagolva tökéletesen friss marad karácsonyig. Csak ne feledjétek előtte befotózni, és beküldeni a szerkesztoseg@uh.ro-ra Adventi ÉdesCake tárggyal, hogy Ágnescake finomságokat nyerhessetek.

Bejgli

Hozzávalók (2 nagy bejglihez):

Én tölteléktől függetlenül ezt a tésztareceptet használom. A lényeg, hogy minden hozzávaló hideg legyen. A tésztához a száraz hozzávalókat elkeverjük. A hideg tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a két tojássárgát, belereszeljük a narancsok és citromok héját. A lisztben elmorzsoljuk a vajat és a zsiradékot. Ezek a bejgli legfontosabb hozzávalói, ettől lesz a tészta hihetetlenül finom és omlós. A zsiradékok után jöhet az élesztős tej, majd megdagasztjuk a tésztánkat. Két részre osztjuk fél órára hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a töltelékeket. Most a hagyományos diós és mákos töltelékek mellett mutatok egy olyant is, ami a picit rendhagyóbb, de biztosan a család kedvence lesz.

Diós-mákos töltelék

Elkészítés:

A vizet és a cukrot összeforraljuk. A dióban vagy mákban elkeverjük a prézlit, a fahéjat, a citrusok héját és a mazsolát vagy áfonyát. Ráöntjük a cukorszirupot, elkeverjük, majd lehűtjük.

A tésztákat kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Lekenjük két tojássárga és egy egész tojás keverékével, és hideg helyen hagyjuk addig, míg a tojás rászárad. Ezután lekenjük felvert tojásfehérjével, és újra hidegben hagyjuk, míg megszárad. 200 fokos sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt szép barnára sütjük.

Erdei mogyorós-csokikrémes töltelék (egy bejglihez):

A tölteléket ugyanúgy készítjük, mint a diós és mákos töltelékeket. A csokikrémadag sokban függ attól, hogy milyent használunk. Annyit adjunk hozzá, amennyitől látjuk, hogy jó krémes lesz. És ezt is hűtsük vissza, mielőtt betöltenénk a bejglibe.

Az előző részek tartalmából:

Adventi ÉdesCake 1: Bekuckózós italok

Adventi ÉdesCake 2: Karácsonyi kekszparádé

Adventi ÉdesCake 3: Pihe-puha mézeskalács