Négyből másfél kívánságot teljesített a megyei tanács

Kevesebbet kapott a város, mint amennyit kért, de így is többet a szokásosnál.
fotó: archív/PÁL EDIT ÉVA

Évek óta téma, hogy az RMDSZ-es többségű megyei tanács Székelyudvarhelyt mellőzi, amikor pénzről van szó, amióta nem RMDSZ-es a városvezetés. Talán a 2021-es városi költségvetés tervezése során emlegették a legtöbbet, az új többséget alkotó Szabad Emberek Pártja (POL) pedig egyetlen alkalmat sem hagyott ki, hogy szóvá tegye panaszát, egyben elvárását a Borboly Csaba vezette megyei testülettel szemben: hogy Udvarhely többet érdemelne.

A POL elébe is ment a dolgoknak, még az év elején egy hosszú listát nyújtott be a megyei tanácsnak, amely többnyire a fontosabb fejlesztésekhez való önrészeket tette ki. Miután erre András Lehel frakcióvezető szerint választ sem kaptak, a polgármesteri hivatal egy szűkebbre szabott, csupán három tételes igénylést közölt a megyével.

Az Orbán Balázs tornatermére 3 milliót, a Bányai felújítására 5 milliót és a baromfipiac felújítására 1 milliót, tehát összesen 9 milliót kértek. Becsléseik szerint ugyanis Udvarhelynek a jövedelem-visszaosztásból körülbelül ennyi járna – tudtuk meg a költségvetés-tervezet áprilisi bemutatóján a városmenedzsertől. Azonban már akkor elmondta a polgármester, hogy konkrét ígéretet csak az Orbán Balázs tornatermének önrészére kaptak.

Láss csodát

Hargita Megye Tanácsa a május 11-ei tanácsülésén Székelyudvarhely számára egy 1,3 millió lejes pénzalapot jóvá is hagyott abból a 27 millió lejes személyi jövedelemadó alapból, amelyről a megyei önkormányzat dönt – közölték Facebook-oldalukon a Székelyudvarhelyi Szabad Emberek.

A bejegyzés alapján tehát Borbolyék tartották magukat az ígérethez, igaz, kisebb mértékben, mint amennyire a városvezetés számított. A jóváhagyott összeg nagy részét, egészen pontosan 1,25 millió lejt az Orbán Balázs Általános Iskola sporttermének építésére fordíthatja a város, a fennmaradó 50 ezer lejt pedig a zöldségpiac korszerűsítésének megvalósíthatósági tanulmányára – ami egyébként az első konkrét lépése az évek óta, egyik költségvetésből a másikba csúszó projektnek.

A POL udvariasan meg is köszönte a megyei önkormányzatnak ezt a támogatást, abban bízva, hogy az év elején elküldött listájukból további projektek is pozitív elbírálásban részesülnek majd.

„A 9 millióhoz képest nem olyan sok, 

de a nullához képest rengeteg pénz”, reagált megkeresésünkre Albert Sándor városmenedzser.

Az egy utópia lett volna, hogy mind a kilencet megkapjuk, gondolom a megyei tanács egy belső prioritási lista alapján választotta ki az Orbán Balázs tornatermét. Abszolút pozitívan értékeljük, ez egy jó kezdet egy szorosabb együttműködéshez – értékelte a városmenedzser. Szerinte a részösszeg is hozzájárul ahhoz, hogy jobban haladjon a projekt, ami akkor sem állt volna le, ha nem kapják meg, illetve a város megmaradt pénzét ezáltal más fejlesztésre tudják fordítani.

A zöldségpiac valóban nem szerepelt az eredeti csomagban, hanem akkor merült fel, amikor volt az előzetes konzultáció a POL-lal és az RMDSZ-el a 2021-es költségvetés-tervezetről. A helyi RMDSZ frakció jelezte, hogy a megyei tanács tudna valamennyi pénzt megvalósíthatósági tanulmányra adni, így utólag kiegészítették a listánkat ezzel az elemmel. Mindemellett a beruházási listára is felkerült 80 ezer lejjel a város saját költségvetéséből, hogy tudjanak foglalkozni vele attól függetlenül, hogy megkapják a támogatást vagy sem. Ez is egy közös dolog, amivel tudunk haladni, fűzte hozzá a városmenedzser.

A többire, a Bányaira és a baromfi- és ócskapiacra még keresik a forrásokat, addig állnak a projektek.

„Mi szívesen adnánk tízet is, 

huszat is, ha lenne rá keretünk” – reagált Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, az RMDSZ udvarhelyszéki elnöke, aki egyrészt megerősítette az említett összegeket, másrészt a pénzosztás rációjába is beavatott.

Először is, a 27 millió lejes keret csupán előzetes becslés, tehát még csak elméletben beszélhetünk róla, nem már befolyt pénzről van szó. Ezt az összeget kell a megyének elosztania 67 önkormányzat között, amelyeket három térségbe – Csíkszékre, Udvarhelyszékre és Gyergyószékre – lehet csoportosítani. Ha egyenlően osztanánk el, akkor is mindössze 9 millió lej körüli összeg jutna mindegyiknek, ezért Bíró eleve nem tartja reálisnak az udvarhelyi városháza elvárását, más környékbeli településnek nem is vagy alig jutna.

Márpedig ugyanazt tekintik méltányos alapelvnek, mint amit országos szinten is követnek az RMDSZ-nél: a szegényebb térségeknek jusson több, mint az eleve gazdagabbaknak, Udvarhelyt pedig az utóbbiak közé sorolják, legalábbis a sok kicsi faluból álló községekhez képest. Pláne, hogy sokan a városban dolgoznak, ide fizetik a jövedelmüket, aminek 65%-a eleve helyben marad, a megye csupán az államtól visszaosztott 6%-ról dönt, ezt pedig inkább az elmaradottabb települések felzárkóztatására szánja, amelyeknek kisebb a saját jövedelmük. 

Úgy gondolják, hogy erről a kevés pénzről, a hat százalékról igazán lemondhatnak a városok a vidéki települések javára. “Ezért szoktunk máskor pár százezer lejt adni, most kivételt tettünk, hogy érezzék, az együttműködést komolyan gondoljuk”, a városnak jóváhagyott 1,3 milliós összeg tehát a megyei tanács kiemelt támogatásának és a többi polgármester szolidaritásának jele, eredménye – fejtette ki Bíró.

Tisztában vannak azzal, hogy az Orbán Balázs tornatermére ez nem elégséges, viszont fontosnak tartották, hogy most bár ennyivel támogassák, ne akadjon el a projekt. “Nekem az Orbán Balázs volt a fő célpont, amikor itt voltak a miniszterek, akkor ígéretet is tettem, hogy mire megoldást találnak (a támogatásra), részt vállalunk”. A zöldségpiacra szánt összeget pedig Sinka Arnold (RMDSZ) megyei tanácsos felvetésére szavazták meg, tudtuk meg az alelnöktől, aki egyébként nem tartja valószínűnek, hogy az említett keretből több jutna udvarhelyi fejlesztésekre az év során, viszont felsorolt néhány más lehetőséget. 

Sinka Arnold, akkor városi tanácsos kezdeményezésére 2015-ben már készült is egy látványterv Köllő Miklós, közismerten a hagyományos vonalat követő építész vezetésével. Ezt azonban az időközben jobbra váltott városvezetés nem tartotta belátható időn belül megvalósíthatónak.

Egy másik vállalt ígérete a megyei tanácsnak az, hogy állná az új (termelői) inkubátorház építésének önrészének felét, illetve ipari parkra is tudnak majd pályázni a megye nevében, ha találnak arra megfelelő területet. Habár nem köthető a fejlesztésekhez, Bíró fontosnak tartotta a megyei tanács által támogatott programok és pályázatok körét is, amelyek között udvarhelyszékiek is vannak bőven, például a rali vagy az asztalitenisz-bajnokság, őszi vásár, Siculus-fesztivál, kézműves vásár, erdélyi táncháztalálkozó stb.

Az alelnök azt is felemlegette, hogy decemberben javaslatot tettek Udvarhely nevében költségkiegészítésre a kormánynál, ami a legtöbb volt a térségből, 1,2 millió lej (ez az, amitől elesett a város 2019-ben), illetve politikai lobbira tettek ígéretet bölcsődére, terelőútra is. Továbbá uniós forrásokat szeretnének lehívni egy Hargita-Kovászna megyeközi fejlesztési társulásban, amibe a város is beléphet.