Négy zöld, két sárga, egy piros

Frissítette a települések besorolását a megyei vészhelyzeti bizottság pénteken, április 9-én. A március 30-ai határozathoz képest történtek változások, Udvarhelyszéken újonnan besárgult Máréfalva, Etéd, illetve bevörösödött Felsőboldogfalva, miközben Oklánd, Korond, Varság és Galambfalva kizöldültek. Udvarhelynek még nem sikerült 1,5 ezrelék alá küzdenie magát.

Piros forgatókönyv vonatkozik

tehát Homoródalmásra és Gyergyósalamásra április 16-áig, illetve Farkaslakára április 13-áig, Maroshévizre április 20-áig, Felsőboldogfalvára április 23-áig. Ezeken a településeken a fertőzöttségi mutató átlépte a három ezreléket, ezért tilos az események/koncertek rendezése, a vendéglátóegységek belterei nem lehetnek nyitva, a kiszolgálás kizárólag kültéren (teraszokon) megengedett.

Sárga forgatókönyv érvényes

Ebbe a csoportba azok a települések tartoznak, ahol a mutató 1,5 és 3 ezrelék között van. Itt az előadótermek, mozik nézőterei 30 százalékos kapacitással működhetnek, hasonlóan a játéktermekhez, illetve a vendéglátók és kávézók beltereihez. Utóbbiak 6 és 22 órák között tarthatnak nyitva, a teraszokon az asztalok között kötelező a legalább 2 méteres távolság betartása, egy asztalhoz pedig legtöbb hat, nem egy háztartásba tartozó személy ülhet le egyszerre.

A többi település zöld.

Ez azt jelenti, hogy 50%-os kapacitással engedélyezik az említett nyilvános helyek működését, megengedett a szabadtéri előadások, fesztiválok, kulturális események megtartása maximum 300 fő részvételéig, ahol a közönségnek az egymástól legalább 2 méteres távolságra elhelyezett székeken kell helyet foglalnia, és kötelező maszkot viselnie.

Az egész megyében

továbbra is kötelező a bel- és kültéri maszkhordás, tilos magánjellegű (családi, baráti, céges) ünnepségeket tartani, sportrendezvényeket látogatni.

A bárokat, klubokat, szórakozóhelyeket zárva kell tartani.

Kötelező – a maszkhordás mellett – a hőmérés, kézfertőtlenítés a zártterű nyilvános helyekre való belépés előtt.

A járványügyi szabályok betartásával engedélyezik a vallásos ceremóniákat, a felnőttképzést, a fogászatok, szálláshelyek, fitnesztermek, kezelő- és fürdőközpontok, közös irodahelyek működését.

A köz- és magánszférában törekedni kell a távmunka vagy a váltások bevezetésére.

Éjszakai kijárási tilalom van érvényben.