Négy új vasszékelyt avattak

Négy személyt tüntetett ki a városvezetés a 2016-ban alapított Vasszékely-díjjal október 22-én este 6 órától, a Szent István teremben tartott ünnepségen.

A 2019-es év díjazottjai: egy állatorvos, egy építész, egy biciklis közgazdász és egy csokigyáros.

Dr. Marosfői Levente édesapjával közösen az Állatorvosi Összehasonlító Kórszövettani Atlasz szerzője. Akadémiai szintű és kivitelezésű tudományos munka, a város büszkesége – áll a jelölőlapján. A díj átvétele után édesapjának ajánlotta a díjat az elismert szakember.

Várday Zsolt a temesvári műépítészeti egyetemen végzett, a székelyudvarhelyi Rotary Club tagja, a városi terek, a református iskola renoválása, a felsőboldogfalvi templom és park, az agyagfalvi templom, a lövétei egyházi közösségi ház terveit is ő készítette. Oroszlánrészt vállalt az október 15-én átadott Tapintható láthatatlan városmakett elkészítésében, amelyet elsősorban a látássérültek számára szánt a Rotary Club.

Gálfi Dezső bejárta a világot, végül hazajött és itthon vállalkozott olyasmire, amire senki más. Megalapította a Galffi’s csokimárkát, nem is olyan rég pedig kávézóval egybekötött bemutatóüzletét is megnyitotta, ezzel mutatva példát, hogy itthon is lehet vállalkozni, élni.

Simon Szilárd közgazdász, marketinges szakember, szabadidejében az udvarhelyi biciklis kultúra építője. A biciklisávokért küzdő Szekler Teker civil csoport alapítója, iskolásoknak szóló biciklis oktató programok, táborok, kirándulások, versenyek egyik főszervezője. A díjat az egész csapat nevében vette át.

A 2016-ban alapított Vasszékely-díj egy bronz emlékplakettből (Lázár Imre műve) és díszoklevélből áll. A díj Gálát Lajos Vas-székely elnevezésű öntöttvas plakettjének másolata, ezért is maradt rajta a „82-es Vas-székely” felirat és az 1917-es jelzés.

A városháza öttagú bizottságának idén összesen 12 személyből kellett választania, akiket a város lakói jelölhettek október 15-éig – tudtuk meg Zörgő Noémi sajtószóvivőtől, aki elmondta: többen a jelöltek közül már megkapták a díjat, és néhány személy esetében előfordult, hogy nem felelt meg a díj kiírásának. Olyan 25 és 45 év közötti személyt lehetett jelölni, akinek székelyudvarhelyi kötődése van, és kiemelkedő tevékenységével, emberi magatartásával a város jó hírét szolgálja.