Négy napig ünneplik az anyákat

Négynapos programsorozattal ünnepli az anyák napját az Udvarhelyszéki Anyák Egyesülete és az Udvarhelyszéki Babahordozók Május 3. és 6. között, az Édesanyák hetén az anyaság kezdeti nehézségeiről, a szoptatásról osztják meg tapasztalataikat az édesanyák, lesz taposómotor-találkozó és sok más, mozgással kapcsolatos program: baba-mama torna, mocorgó. Szó lesz a mosható pelenkákról, az EC-ről, szobatisztaságról, lesz zenefoglakozás és a testvérféltékenység, a változó kor témai is előkerülnek, sorolta portálunknak Hadnagy Ágnes, az egyesület egyik szakembere. Az esemény egyik érdekessége, hogy a programok nagy része az egyesület új székhelyén lesz majd. 

Ez nem azt jelenti, hogy a régi megszűnik,

hangsúlyozta Hadnagy Ágnes, megmarad a Kossuth utca 20. szám alatti székhely is, csakhogy az „egy nagyon pici szobácska”. Az új, ll. Rákóczi Ferenc utcai helyszínre – a mozi mögött, a BABY Merc emeletén – a nagyobb csoportos foglalkozások miatt volt szükség: oda költöznek majd az olyan programok, mint a babaváró workshop, a tornák, az előadások, a babahordozó-kölcsönző klub és mindenféle családoknak szóló tevékenységek.

Az új székhely, bejárat: a lépcső után jobbra

Az Ugyanolyan, mint te! című kampányuk folytatásaként például speciális igényű gyerekeknek – és nem csak – szeretnének érzékenyítő tornát tartani, erre fognak adományokat gyűjteni a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány Odaadó estjén, és kifejezetten apáknak szóló programok is tervben vannak, sorolta, hogyan tervezik majd használni az új helyet. De ne szaladjunk így előre, nézzük, milyen programokat kínál az egyesület a következő napokra.  

Szerdán 

Hajdó Boróka édesanya, pedagógus, önkéntes szoptatási segítő tart majd előadást Anyává válni címmel az új székhely AnyaKuckó névre keresztelt kicsi termében 10:30-tól. 

12 órától Hadnagy Ágnes babatornával mozgatja meg a közönséget a nagyteremben. Szintén itt 13 órától baba-mama torna – 2-6 hónapos korú kisgyerekekkel – lesz Hadnagy Ágnessel.

Délután, 16:30-tól Tamás Edit gyógytornász tart ovis tornát a Fit.Feelben, majd 17:30-tól lúdtalptornát. Ezzel párhuzamosan az AnyaKuckóban Bálint Beáta Réka pszichológus 17 órától a testvérféltékenységről fog beszélni a nagyteremben, közben a kisteremben zenés mesefoglalkozás lesz Juon Annamária zenepedagógussal.

Csütörtökön 

10 órától totyogó gyerekeknek lesz Mocorgó babatorna Hadnagy Ágnessel a nagyteremben, utána, 11-től a babákat és a mamákat is megtornásztatja – vegyes csoport – szintén a nagyteremben. 

Délután a természetes csecsemőhigéniával kapcsolatos tapasztalatait osztja meg két édesanya. Szó lesz az EC módszerről – amikor a szülő alig használ pelenkát, a gyerek jelzéseire figyel, a gyerek már pici korától a pelenkán kívülre ürít –, a mosipelusokról, arról, hogyan lehet a mosipelust a hagyományossal vegyíteni, és mire kell figyelni a vásárlásuknál, részletezte a programot Hadnagy Ágnes. 17 órától Kányádi Mónika Linda EC, az meg mi? címmel, 18 órától Kisfaludi Antónia Barangolás a mosható pelenkázás világában címmel tartanak előadásokat a kisteremben. 

17:30-kor gyerekgerinctorna lesz a Fit.Feelben Tamás Edittel.

Pénteken 

11:15-től Deé Ágnes pszichológussal lehet teázni/kávézni, s közben kérdéseket feltenni neki a kicsi teremben. 12 órától Péter Anette hordozási tanácsadó segít eligazodni a hordozókendők világában szintén a kicsi teremben. 

Délután, 17 órától Demeter Kinga Orsolya személyi edző segít abban, hogyan lehet valaki újra fitt a szülés után, Dr. Bartha Annamária állatorvos pedig Családi élet házikedvenceinkkel címmel tart előadást 18 órától. 

Szombaton 

10-től taposómotor-találkozó lesz, de a nagyobbak jöhetnek futóbiciklivel vagy pedálos biciklivel, akár rollerrel is. A túra az AnyaKuckóból indul, és az egyik játszóteret, valószínűleg a Kuvar utcához közelit fogják majd körbejárni, árulta el Hadnagy Ágnes. 

11-től arra kaphatunk választ, hogyan válasszunk megfelelő cipőt gyermekünknek, ebben Hadnagy Ágnes segít majd a nagyteremben.

12 órától Fekete Éva önkéntes szoptatási segítő, gyermekgondozó Kezdeti nehézségek szülés/császármetszés után az anyatejes táplálásban címmel fog tartani előadást a kicsi teremben. 

Az utolsó, 17 órai programot Hadnagy Ágnes kiemelten ajnálja, éppen azért, mert nem csak az anyukák témáival foglalkozik, hanem a nőiességgel, a változó korral, a témáról Dr. Kraft Hunor Norbert szülész-nőgyógyász főorvos és Dr. Ruff Rudolf endokrinológus és diabetológus főorvos fognak beszélni a nagyteremben. 

A programokra nem kell majd előre jelentkezni, csak menni, jól érezni magad. És ne tévesszen meg senkit, az Édesanyák hete nem az egyesület hagyományos Családok hetét helyettesíti, pontosított Hadnagy Ágnes. Lesz Családok hete is majd a nyáron.