Négy kismackót rángattak ki a barlangból

Állatvédő egyesület hívta fel a figyelmet arra a videóra, amelyen négy férfi kihúz négy nagyon fiatal medvebocsot a barlangból, és a hóba dobja őket, számol be a Hotnews hírportál. Mint kiderült, a felvételek Hargita megyében készültek, egy gyergyószéki erdőkitermelés területén.

A rendőrség állatkínzás és – bántalmazás vádjával indít eljárást az időközben azonosított négy elkövető ellen, olvasható pénteken kiadott közleményükben.

A Casa lui Patrocle – Animal Rescue egyesület által megosztott felvételen látszik, hogy a négy Neamț megyei férfi – 31 és 51 év közöttiek – kiszedik a barlangból, majd megnézik a medvebocsok nemét, és szórakoznak velük. A bejegyzésből azt is megtudjuk, mi lett volna a helyes eljárás, ha medvebocsokat találnak: hívják a 112-t, vagy értesítik az erdészeti hivatalt, „vagy legalább normális emberi módon reagálnak, de ők szórakoznak rajtuk a korlátolt agyukkal és lelkükkel. Nem lehet tudni, mi lett a medvebocsokkal”.

A környezetvédelmi őrség a bocsok nyomába indult, de még nem találták meg azokat. Amennyiben megtalálják a körülbelül 2-3 hetes állatkölyköket, felmerülhet a lehetősége, hogy a balánbányai medvevisszavadító központba viszik őket.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a négy elkövető bűncselekményt követett el, amennyiben a 2007/57-es számú sürgősségi kormányhatározatot megsértették. Ennek értelmében tilos: a vadon élő példányok bármilyen formában történő befogása, fogva tartása, megölése, megsemmisítése vagy sebesítése, szándékos megzavarásuk a szaporodási, a hibernálási és vándorlási időszakban, az élőhelyük megzavarása a szaporodás és téli pihenő időszakában.