Négy halott, bombariadók, összecsapás a rendőrökkel – mi történik Washingtonban?

Nem farsangi bálra érkeztek a Capitoliumba.
Fotó: Saul Loeb, AFP (via Getty Images)

Erőszakkal próbálták megakadályozni Trump hívei az újonnan megválasztott elnök beiktatási eljárását Washingtonban január 6-án, szerdán. A kongresszusi képviselőknek ugyanis aznap kellett volna megszámolniuk az elektorok szavazatait, hogy érvényesítsék Joe Biden elnöki mandátumát.

A kétházi ülés előtt azonban Trump-párti tüntetők gyűltek össze a Capitolium előtt, a tüntetésen maga Donald Trump is felszólalt, többek között azzal hergelve őket, hogy „soha nem fogják elfogadni a vereséget”, a választások óta következetesen azt fújva, hogy csalás történt. Miután ő távozott, helyi idő szerint 13:00 óra után megostromolták a Capitoliumot, áttörték a kordonokat és bejutottak a tüntetők az épületbe. Samuel Holliday történész szerint ilyen nem volt 1814 augusztusa óta, amikor a brit erők megtámadták és felgyújtották a Capitoliumot.

Valóságos ostromállapot alakult ki,

a Trump-hívek és a rendvédelmi erők összecsapásában elsőként egy nőt lőttek le, három másik személy életét sem tudták megmenteni, számos rendőr is megsebesült. Helyi idő szerint délután 5:40-re sikerült visszaverni a tüntetők ostromát, és ismét biztonságossá tenni a szenátus épületét. A rendőrség bejelentette, hogy az alsó- és felsőház tagjait biztonságba helyezték egy meg nem nevezett teremben.

Videó forrása: Euronews.

Mindeközben számos helyen bombariadót fújtak Washington-szerte, minden ilyet kivizsgálnak. Egy valódinak bizonyult bombát hatástalanítottak a Republikánus Párt Országos Bizottságának székhelyén, egyet pedig a Capitoliumban. A Demokrata Párt székhelyén is volt bombariadó, az épületet kiürítették. A közelben parkolt egy gépkocsi, amelyet a rendőrök lefoglaltak, lőfegyver és Molotov-koktélok voltak benne.

Bizonyíthatóan nem kötődik a tüntetéshez, de a CBS News arról is hírt adott, hogy egy repülőgépes terrorfenyegetést fogtak be rádión a New York-i légiirányítók. A digitálisan torzított hang ezt mondta: “Belerepülünk egy géppel a Capitoliumba szerdán. Soleimanit megbosszuljuk”, utalva az egy éve megölt iráni ezredesre.

A történteket demokrata és republikánus politikusok egyaránt elítélték, és Trumpot nevezték meg felelősnek a helyzet elfajulásáért. Közben a tüntetők betörését maga Trump is elítélte (Twitteren!), felszólítva támogatóit, hogy maradjanak békések, és kérte a rendőrség támogatását is.

Első körben húsz embert tartóztattak le, a rendőrség az épületen kívül könnygázzal oszlatott, közreműködött a Nemzeti Gárda és az FBI különleges alakulata is. Közben több, Trump melletti tüntetés is kezdődött más államok fővárosaiban. Washington kormányzója készenléti állapotot rendelt el.

A zavargások elfojtása után

ismét összeült az amerikai kongresszus és érvényesítette az elektori szavazatokat, ezzel megerősítette Joe Biden demokrata jelölt győzelmét Donald Trump leköszönő republikánus elnökkel szemben. A végleges eredmény szerint tehát Joe Biden 306, Donald Trump pedig 232 elektori szavazatot kapott. Kamala Harris demokrata alelnökjelölt 306, Mike Pence 232 elektori szavazatot kapott.

Donald Trump csütörtökön nyilvánosan bejelentette, átadja az elnökséget január 20-án Joe Bidennek.

Állásfoglalást tett közzé a román külügyminisztérium

csütörtökre virradóan a Twitteren, amelyben aggasztónak és elfogadhatatlannak nevezte a washingtoni, erőszakba torkolló zavargásokat.

Több román politikus is felszólalt ez ügyben, Dacian Cioloş, az USR-Plus társelnöke így vélekedett róla: „A Donald Trump által elhintett populizmus és széthúzás mérgének következményeit láthatjuk most. Az Egyesült Államokból jövő képsorok a romániai bányászjárásokra emlékeztetnek, és fájdalmasan figyelmeztetnek arra, hogy a túlzások, a magatartásbeli és diskurzusbeli egyensúlyhiány minden országban veszélyes. Ha ez az Amerikai Egyesült Államokban megtörténhet, akkor bárhol megtörténhet” – írta Cioloş a Facebookra, támogatását fejezve ki a demokráciát védelmező amerikaiakkal és a jogállammal szemben.

Habár a parlamentben ellenfelek, lényegében egyetértett vele Marcel Ciolacu PSD-elnök abban, hogy manipuláció történt, a washingtonihoz hasonló tüntetések hátterében mindig felbujtás áll.

„Semmi szín alatt nem hittem volna, hogy ilyesmi történhet az Amerikai Egyesült Államokban. (…) Azt gondolom, hogy ez nemcsak az USA demokráciájának, hanem a világ demokráciájának is az aláásása, mert az Egyesült Államokban történik. (…) Mindenki azt várta el, hogy Trump elnök elismerje vereségét, és ne álljon elő egy ilyen helyzet” – mondta Ciolacu.

CNN (via Transindex), Agerpres