Négy évre felfüggesztették Simona Halep játékjogát

Simona Halep román teniszező játékjogát négy évre felfüggesztette a független bíróság két különálló doppingvétség miatt – jelentette be kedden a Nemzetközi Tenisz Integritási Ügynökség (ITIA).

Simona Halep játékjogát 2022 októberében függesztették fel ideiglenesen, eltiltását 2022. október 7-től veszik figyelembe, így az 2026. október 6-áig tart. A sportoló fellebbezhet a döntés ellen.

A 31 éves román játékos ideiglenes felfüggesztést azt követően rendelték el, hogy a 2022-es amerikai nyílt teniszbajnokságon levett minta a Roxadustat nevű tiltott szert mutatta ki a szervezetében. Ezt követően Halep doppinggyanúba keveredett a biológiai útlevelében kimutatott „rendellenességek” miatt is.

Az ITIA közleménye szerint a Sport Resolutions által megbízott független bíróság június 28-29-én ült össze Londonban, meghallgatta Halepet és a román játékos védelmében felszólaló szakértőket. Szeptember 11-én a bíróság megerősítette, hogy a játékos „szándékosan megsértette” a doppingellenes szabályokat.

A bíróság elfogadta Simona Halep érvelését, miszerint szennyezett étrendkiegészítőket szedett, de megállapította, hogy a játékos által bevitt mennyiség nem eredményezhette a pozitív mintában azonosított Roxadustat-koncentrációt.

„Egy összetett és szigorú eljárást követően üdvözöljük a független bíróság döntését. A bíróságnak mindkét esetben jelentős mennyiségű bizonyítékot kellett figyelembe vennie. Az ITIA a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatnak megfelelően követte a megfelelő eljárást, ahogyan azt minden sportoló esetében teszi, eleget téve a tiszta verseny elvének fenntartására vonatkozó céljának és felelősségének”  idézi az intézmény közleménye Karen Moorhouse vezérigazgatót.

Közösségi oldalán reagált a sportoló

Az elmúlt év volt életem legkeményebb mérkőzése, és sajnos a küzdelem folytatódik. Az életemet a tenisznek (…) szenteltem. Nagyon komolyan veszem a sportágat irányító szabályokat, és büszke vagyok arra, hogy tudatosan soha nem fogyasztottam tiltott szert. Nem vagyok hajlandó elfogadni a négyéves felfüggesztésről szóló döntést” – közölte Instagram-oldalán Halep.

A sportoló szerint az ügyvédjeivel együtt meggyőző bizonyítékokat ismertetett a védelmében, és számos „legitim kérdést” is feltett a bíróságon a biológiai útlevelével kapcsolatos következtetésekről. „Bár hálás vagyok, amiért számos alaptalan halasztás után végre ítéletet született az ügyemben (…), a döntés sokkolt és csalódást okozott”, írta a teniszező.

Halep kifejtette azt is, hogy a közel két évtizedes hivatásos teniszezői pályafutása alatt több száz verseny után összesen 200 vér- és vizeletvizsgálatnak vetették alá, és 2022. augusztus 29-ig egyik teszt sem mutatott ki a szervezetében tiltott szereket. Mint írta, a 2022-es keménypályás szezon előtt a stábja és a fizioterapeutája ajánlására módosította a táplálékkiegészítőit. „Ezek összetevőinek egyike sem szerepelt tiltólistán, de amint azt a bíróság is elismerte, az egyiket Roxadustattal szennyezték. Az első pozitív teszt után 2023 elejéig szinte hetente teszteltek, és minden alkalommal negatív lett az eredmény”.

Halep azzal vádolta a tenisz tisztaságát felügyelő ügynökég (ITIA) három szakértőjéből kettőt, hogy hirtelen meggondolták magukat a biológiai útlevelével kapcsolatban, miután megtudták, hogy őt érte doppinggyanú. Az ITIA pedig csak ezeknek a szakértőknek a véleményére alapozta a döntését.

„Ez a szakértői csoport figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy soha nem találtak tiltott szert a véremben vagy a vizeletemben, kivéve az augusztus 29-i pozitív tesztet, amely rendkívül kis mennyiségű Roxadustatot mutatott ki a szervezetemben, és ennek a mennyiségnek a bevitelét – figyelembe véve a három nappal korábbi negatív tesztemet – csak a Roxadustatnak való véletlen kitettség okozhatta” – írta Halep.

A volt világelső közölte, hogy megfellebbezi a független bíróság döntését, és perelni készül a szennyezett táplálékkiegészítő gyártóját.

Agerpres