Ne ünnepeld csoportosan a majálist!

A szükségállapot alatt továbbra is érvényben van a kijárási korlátozás, ez alól a majális és a csoportos piknikezések sem kivételek, írja Facebook-oldalán a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség.

Arra kérnek otthon, családtagjaink körében ünnepeljük az ünnepet. A belügyminisztérium utasítása szerint a nemzeti rendőrség, a helyi rendőrség, a csendőrség, a katonaság és minden ide tartozó rendfenntartó hatóság felügyelni fogja a piknikezésre lehetőséget biztosító helyeket.

Ugyanakkor a tarlóégetés és egyéb növényi hulladékok égetésének veszélyeire is felhívják a figyelmet az utóbbi időben elszaporodott tűzesetek kapcsán. Ez ugyanis az emberi egészségre és a környezetre káros anyagok kibocsájtását eredményezi.

A környezetvédelemről szóló 195/2005-ös kormányrendelet 96. cikkelyének 9. pontja kimondja, hogy amennyiben a kompetens hatóság beleegyezése nélkül avart, cserjét, nádat, lágyszárú növényzetet vagy tarlót égetnek, az kihágásnak minősül, és magánszemélyek esetében 3000-től 6000 lejig, jogi személyek esetében pedig 25.000-től 50.000 lejig terjedő pénzbírsággal büntethető.

A székelyudvarhelyi 257/2019-es helyi tanácshatározat kimondja, hogy azon növényi hulladékok égetése, amelyek a zöldövezetek megtisztításából maradtak vissza, illetve a fák és bokrok égetése is kihágásnak minősül, és fizikai, valamint jogi személyek esetében egyaránt 1.500-3.000 lejig terjedő pénzbírságot von maga után.