Ne tedd ezt, ha kicsit is érdekel a szavazatod

Nem is olyan könnyű elrontani a szavazást, vagy megúszni a részvételt, mint gondolnád.
archív felvétel

Hónapok óta téma, hogy a fokozott járványhelyzet miatt alkalmas-e parlamenti választásokat tartani december 6-án Romániában, de a kormány és az államelnök is kitartott a leszögezett dátum mellett, a parlamenti többséget adó PSD pedig nem tudta elérni, hogy halasztás történjen.

Így, ha minden jól alakul, vasárnap élhetsz a választási jogoddal. Hacsak nincs nálad a személyid vagy útleveled, eltéveszted a szavazókörzeted, vagy nem jó helyre pecsételsz, de vannak még bőven buktatók.

El se indulj szavazni, ha

aznap még nem töltötted be a 18. életéved, nincs román állampolgárságod. Ha ezt sikerült teljesíteni, akkor sincs mit a szavazókörzetnél keresned reggel 7 előtt, mert nem fognak beengedni.

Főleg, ha rossz címen keresed, mert Udvarhelyen még a helyi választások előtt elköltözött három szavazóközpont. Ha még sosem voltál, kérdezd meg a veled együtt lakókat, vagy a személyi adataid bevezetésével ezen a honlapon tudod kideríteni a pontos címet. Egyébként hiába próbálnál elmenekülni a településedről, ameddig a megye területén tartózkodsz, bármely szavazóközpontba mehetsz.

Este 21 óra után pedig csak akkor maradj, ha pontban záráskor még sorban állsz. Akkor éjfélig beengednek, ha sorra kerülsz. A kijárási tilalom miatt nem kell aggódnod, Arafat bejelentette: a szavazati joggal rendelkező állampolgárok szabadon közlekedhetnek december 6-a hajnali 5 és december 7-e éjjel 1 óra között.

Ha pedig azt hitted, megúsztad a választásokat,

mert a vírus miatt karanténba kerültél, tévedsz. Akárcsak más mozgáskorlátozottság esetén, kérhetsz mozgóurnát a saját címedre, a kórházba vagy az intézményes karanténba is. A fekvőbetegek a hozzájuk legközelebbi szavazóközpontokba küldhetik el kérésüket a megfelelő (pl. orvosi) igazolással együtt, szombaton 18 és 20 óra között.

Karantén esetén a megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) erre vonatkozó döntéséről, elkülönítés esetén ez utóbbiról, vagy a kórházi kiutalóról, vagy az utóbbi 14 napban készült pozitív COVID-tesztről kell egy másolatot küldeni az említett típuskérés mellett. Azok a személyek is hasonlóképpen kérhetik a mozgóurnát, akiket aznap fognak beutalni egy egészségügyi vagy szociális központba, ha az a lakhelyükkel megegyező megyében van.

A lejárt személyi sem kifogás, ha ez év március elseje és december 6-a között járt le, szavazhatsz vele, de ha nem hiszed, akkor rendkívüli nyitvatartással vár a polgármesteri hivatal pénztára és a lakossági nyilvántartó iroda.

Viszont valószínűleg nem fognak beengedni, ha megtagadod a hőmérést, a fertőtlenítést vagy leveszed a maszkot a szavazóközpont kellős közepén. A Választási Hatóság útmutatóiban nem találtunk hivatalos információt arra vonatkozóan, hogy szavazhatsz-e, ha aznap lázas vagy, netán köhögsz. A helyi választásokon úgy volt, ha előre szóltál, nemhogy beengedtek, még elsőbbséged is volt, akárcsak a fertőzés szempontjából veszélyeztett személyeknek (idősek, krónikus betegek). A választási jogod gyakorlásában elvileg a betegség miatt nem akadályozhatnak meg, de talán mégis egészségesebb, ha otthon maradsz.

S hiába jutottál be,

nem fognak hagyni szavazni, ha:

Az nem akadály, ha nem találod magad a névjegyzékben, simán felvesznek helyben, ha bizonyítani tudod a lakcímeddel, hogy márpedig te ahhoz a szavazóközponthoz tartozol. Arra is van megoldás, ha nem tudnál egyedül szavazni. Ha a szavazókörzeti iroda elnöke elfogadja az alapos indokot, jogodban áll behívni a fülkébe egy kísérőt, aki azonban nem lehet szavazóbiztos, akkreditált megfigyelő vagy jelölt.

Két szavazólapot kapsz, egyet-egyet a képviselőházi és a szenátusi jelöltekre. Minden megyében egy-egy listát jelölhettek a politikai pártok, szövetségek, kisebbségi szervezetek, vagy független jelöltre is szavazhatsz.

Ha idáig eljutottál,

nehéz elrontani, de nem lehetetlen. Tudd, hogy érvényteleníteni fogják:

Az útmutatást az Állandó Választási Hatóság (AEP) magyarul is összefoglalta egy videóban:

Amúgy nincs részvételi küszöb, szóval ha úgy döntesz, távol maradsz, attól még érvényes lesz a választás, csak nélküled, mások fogják eldönteni, hogy ki vezesse az országot.

Az információk az Állandó Választási Hatóságtól (AEP), az Agerpres hírügynökségtől és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalától származnak.