Ne számíts egy Untoldra, de lesznek városnapok

Két év szünet után megint lesz Udvarhely Napok, a szervezők célja az, hogy minden udvarhelyszékit megszólítsanak, ha nem is ugyanakkor vagy ugyanott.

A szerda reggel tartott sajtótájékoztatón Gálfi Árpád polgármester válaszolt az eseménysorozat legfontosabb kérdéseire: hogy hol és mikor lesz. A város négynapos, június 23-26. között tartandó ünnepét egy szimbolikus időponthoz szerették volna kapcsolni, választásuk 1633. június 26-ára esett, amikor egyezség született a város református és katolikus közösségei közt a közös együttélés érdekében, magyarázta Gálfi. „Ez eddig nem volt soha hangsúlyozva, de  ezután majd lesz”, a tervek szerint a következő években is ebben az időpontban lennének a városnapok, nem mindig máskor, ahogy a kovid előtti időszakban megszokhattuk, tette hozzá Pálfi Kinga alpolgármester.  

A dátum egybeesik az érettségi vizsgák végével is, a polgármester reméli, sokan fogják majd ezt a városnapokon ünnepelni.

Több helyszín, több ízlés, több korosztály, több szervező

– így áll majd össze a program, aminek célja, hogy minden udvarhelyszékit megszólítson. A polgármester szerint szükség van a közösségépítésre, és arra, hogy értékelni tudjuk a kis közösségi élményeket is. Ez nem jelenti azt, hogy nem szeretik, ha többezer ember együtt bulizik, viszont az elmúlt időszak megtanította őket arra, hogy „ne vágyjunk mindig arra, hogy egy Untold leszünk”, fogalmaz ezzel kapcsolatban az eseménysorozat főszervező intézményének, a Művelődési Háznak a vezetője, Simon Mária Tímea. Helyette azt szeretnék, ha „mi és a saját értékeink” lennének előtérben. 

A fő helyszín a városi park, a nagyszínpad a minifocipályán lesz, de a városháza udvarában, a József Attila utcában, a Bethlen negyedi parkban, a sportcsarnokban, a Haáz Rezső Múzeumban és a Harghita Business Centerben (HBC) is lesznek programok, sorolja az alpolgármester.

A több a szervezőgárdára is érvényes lesz, a hivatal és a kulturális intézmények mellett a Harghita Business Center, civil szervezetek és az Udvarhelyi Fiatal Fórum is részt vesz majd a szervezésben. Hisz a partnerség erejében az alpolgármester, „ha több intézmény összeáll, akkor az eredmény nem azok összege lesz, hanem jóval több”, mondja. 

Visszatér a Gyöngyhajú lány

A program már ismert részleteit Simon Mária Tímea mutatta be. A járvány előtti városnapokból, ami jónak bizonyult, azt tartották meg, ezért lesz a minifocipálya, a városi park a fő helyszín. A minifocipályát egy „dühöngőként” képzelik el, ahol lehetőség lesz bulizni. Első nap, csütörtökön a popzenéjé lesz a főszerep, Geszti Péterrel és a Honeybeasttel inditanak. Pénteken a rock- és a blues-rajongókat várják elsősorban, Hobo és zenekara lép fel. Szombaton az alternatív rock és elektronikus zene kedvelőinek szól a Kaukázus és az Anima Sound System.

Utolsó nap, vasárnap „két nagyszabású produkcióval zárnak, amire még nem volt példa”: a Székelyföldi Filharmónia fog fellépni a nagyszínpadon egy kortárs- és filmzenéket feldolgozó repertoárral. Habár a filharmónia havonta játszik, a művelődési ház igazgatója szerint ez egy olyan történet lesz, amire mind emlékezni fogunk, mert „az, hogy kihozzuk egy térre, és megmutatjuk egy egész városnak, mit játszanak, az nagy dolog”. 

A másik produkcióval az első Udvarhely Napok hangulatát hoznák vissza, amikor a Lidl-parkolóban Kóbor János, az Omega frontembere énekelte a Gyöngyhajú lányt. Ezúttal nem az Omega jön, hanem a Gyöngyhajú lány legendája című musicalt nézhetjük meg az ExperiDance előadásában.

A városháza udvarán régi- és klasszikus zene szól majd: többek között fellép a Codex Régizene Együttes, az Arcadia, de találkozhatunk Székelyudvarhelyről elszármazott zenészekkel is, Cári Tiborral, Beke Istvánnal például.

Az inkubátorháznál úgy döntöttek, hogy az éves konferenciájukat az Udvarhely Napok alatt tartanák. Az időpontválasztáshoz az is hozzájárult, hogy a TedX-et másodjára is szeptemberben szervezhetik meg, magyarázza Szakács-Pál István, a HBC igazgatója. Az idei téma az eladás lesz, vagyis minden, ami ehhez kapcsolódik, helyet fog kapni a konferencián: brand, marketing, kommunikáció, üzletkötés. Geszti Péter nemcsak a minifocipálya színpadán lesz ott, hanem az inkubátorházban is, a marketingügynökséget vezető énekes egyórás előadást fog tartani. Sipos Zoltán marketingszakértő is jön, Kádár Magor kommunikációs szakemberrel és Wolf Gábor marketingszakértővel is folyamatban vannak a megbeszélések.

A korábbi konferenciák után a networkingra is nagy hangsúlyt fektetnek, az idén nem akarnak „egy konkurens koncertet betenni”, helyette a Küküllő Szálloda új rooftop (tetőéri) teraszára fognak hívni egy helyi zenekart.

És a többi 

A Bethlen negyedi parkban a film- és nótaesteké lesz a főszerep. A József Attila utcát alternatív, fiataloknak szóló utcaként képzelik el, ahol a helyi és tinizenekarok léphetnek fel.

Népzene és néptánc is lesz, Orendi István, a Udvarhelyi Néptáncműhely igazgatója felel ezekért. A Világszép nádszálkisasszony című előadásuk két nap is színpadon lesz, ezen kívül lesznek koncertek, gyerekfoglalkozások, pénteken és szombaton táncház. A Haáz Rezsőben muzeológuskonferencia lesz, melynek témája a már említett katolikus-református megegyezés lesz, a Múzeumok Éjszakája is erre az időpontra fog esni.

A program egyébként még nem teljes, a szervezők azt ígérték, hogy folyamatosan jelentkezni fognak új infókkal.

Amint a gázárak csökkennek, lesz más is, 

nem csak hazai és magyarországi fellépők, kecsegtetett Pálfi Kinga egy újságírói kérdésre válaszolva, ha már épp a gázszámlákról beszélgettek érkezésünk idején. 

Nagyon sokat elvitt a pénzügyi erőforrásokból, amit egyébként másra szántunk. Ez egy ilyen helyzet, ebből próbáljuk kihozni a legjobbat, biztos, hogy lehetne ezt tovább fejleszteni, és ennél sokkal többet és jobbat kihozni. Reméljük, a következő évek elhozzák, most abból igyekszünk kihozni, amink van”.

Legutóbb, 2019-ben fél millió lej körüli összegbe került a városnapok, „most meg fogja haladni ezt az összeget”, mondta el újságírói kérdésre Simon Mária Tímea, de hogy mennyivel, azt nem részletezte.