Ne rohand le a kórházat a koronavírus miatt!

A fotó a szerző felvétele.

Az új szabályok be nem tartása törvényi kihágásnak minősül, melynek büntetése magánszemélyek esetében 1 000 és 2 000 lej, jogi személyek esetében pedig 10 000 és 20 000 lej közötti pénzbírságot eredményezhet. 

A Székelyudvarhelyi Városi Kórház tájékoztatója szerint a  COVID-19 és a SARS-CoV-2 járványok miatt felfüggesztették a beteglátogatást, a kórházi önkéntes tevékenységet, az orvosi és gyógyszerészeti egyetem meg az egészségügyi posztliceális szakasszisztensképző gyakorlati tevékenységét, illetve minden, nem kórházi alkalmazottnak az intézményben történő tevékenységét március végéig. 

Fontos az is, ha valaki nem érzi jól magát, szédül, fáj a feje, akkor ne rögtön a kórházba rohanjon, hanem elsőként a családorvosát látogassa meg, mondta el portálunknak Lukács Antal kórházigazgató. Nem kell rögtön pánikolni, a torokfájásnak az is lehet az oka, hogy valaki nyitott szájjal aludt az éjjel, ami kiszáradást ereményezett, vagy a magas láz miatt is lehet nátha vagy grippe a felelős. De ha szükségesnek érezzük, akkor menjünk el a családorvoshoz, ő tudni fogja mi a teendő, és szükség esetén továbbirányít a megfelelő papírokkal együtt, tette hozzá. 

Senki nem tudhatja az eredményt, amíg

vissza nem jelzik azt a hivatalos eljárás rendje szerint: speciális eszközökben négy Celsius-fokon tárolva kell elküldeni a mintákat a közegészségügynek, az küldi tovább Kolozsvárra, onnan pedig visszajeleznek körülbelül négy napon belül, akkor derül ki, hogy negatív vagy pozitív az eredmény. Hargita megye most Kolozsvárhoz tartozik, mert nincsenek meg a szükséges kellékei, hogy megállapítsák az eredményeket, a kivizsgálást is a Közegészségügyi Igazgatóságon (DSP) keresztül végzik. A kórház nem állapíthat meg diagnózist a DSP-t megkerülve, foglalta össze az eljárást az igazgató. 

A legfontosabb: ne rohanjuk le a kórházat

emelte ki: „senkinek nincs ott keresnivalója, hacsak nincs kiküldőpapírja valakitől. Nem úgy van, hogy megyünk be a kórházba csak úgy, de azt sem tudjuk kit keresünk, csak tudni akarjuk, hogy betegek vagyunk-e, mert találkoztunk a kománkkal, aki most jött haza Németországból. A legutolsó kellene legyen a kórház, mert egy adott ponton fertőzött gócponttá válhat, és akkor mit csinálunk?” 

Az igazgató szerint az emberek a járóbeteg-rendelőn keresztül özönlenek át az osztályokra, annak ellenére, hogy írja az ajtón, hogy látogatási tilalom van. Nem lehet velük értekezni, sőt, néhány már erőszakhoz is folyamodik, mindenki a kórházba akar menni, és már akkora a zsúfoltság, hogy alig lehet megmozdulni, írta le az intézményben uralkodó helyzetet, majd kiemelte, azért fontos, hogy betartsuk az előírásokat, mert különben az ápolókra, az orvosokra és a többi betegre nézve is veszélyesek lehetünk. 

Ha kíváncsi vagy, mi a koronavírus, hogyan terjed, és hogyan védekezhetsz ellene, itt megtudhatod. A vírussal kapcsolatos legutóbbi történéseket pedig itt, itt, itt és itt találod.