Ne petárdázz, inkább jótékonykodj!

A petárdák veszélyeiről és az ezzel kapcsolatos büntetésekről szóló felhívást közölt Facebook-oldalán a helyi rendőrség. A pirotechnikai eszközök használatával könnyedén kárt tehetünk saját és mások testi épségében, illetve a robbanással együtt járó erős fény- és hanghatások ijedtséget, súlyos esetben pedig pánikrohamot válthatnak ki az embereknél és az állatoknál egyaránt, írják.

Felhívják a figyelmet, hogy a 126/1995 törvény értelmében tiltott a pirotechnikai eszközök használata, három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Nem minősülnek tiltottnak az 1 és P1 kategóriájú pirotechnikai eszközök, különböző csillagszórók és kisebb fáklyák, azonban ezek beszerzése is kizárólag engedéllyel rendelkező eladóktól történhet. A pirotechnikai eszközök engedély nélküli árusítása szintén bűncselekménynek minősül, amely értelmében a hatóságok elkobozhatják az eszközöket, illetve bűnügyi eljárást indíthatnak az árusító személy ellen.

A helyi rendőrség azt ajánlja, a petárdára vagy különböző rakétákra szánt összeget inkább jótékony célra fordítsa mindenki: „ami önöknek csupán néhány percig tartó örömet, szórakozást jelent, az mások számára életre szóló traumát okozhat”.

Ellenőrzéseket is tartanak.

Etéd községben közel 300 pirotechnikai cikket foglaltak le december 28-án – számol be róla közleményében az Hargita megyei rendőrség. Egy 16 éves fiatalnál az ellenőrzés során 164 ilyen terméket találtak, őt 2.500 lejre bírságolták. További 120 pirotechnikai eszközt találtak egy, szintén a községben található kereskedelmi egységnél, amely nem rendelkezett az ezek árusításához szükséges engedéllyel. Az ügyben bűnügyi akta készült.

A kiemelt kép archív felvétel