Ne menj autóval az iskolába!

Kimondottan az iskolások számára indítottak buszjáratot Székelyudvarhelyen. Az iskolás különjáraton felügyelő személyzet vigyáz a gyerekekre, az iskoláknál pedig pedagógus, általában a szolgálatos tanító vagy tanár kíséri be őket az épületbe. A héten a helyi rendőrség egy munkatársa is a különjáraton utazik, hogy zavartalanul közlekedhessenek a kicsik – tájékoztatott telefonos megkeresésünkre Gálfi Árpád polgármester.

A városvezető a hétfői nap nagy részét már reggel 5 órától a kék buszokon töltötte, hogy személyesen győződjön meg arról, hogy a lakók elérnek iskolaidőben is a munkahelyükre, iskolába, miután a városi buszjáratot a Bálint Transtól átvette a város cége, az Urbana Rt.

Abban reménykedik a városvezetés, hogy ha felügyeletet biztosítanak, akkor azokat a kisiskolásokat is el merik ezután engedni busszal, akiket eddig autóval hoztak a szülők, ezáltal csökken a reggeli autósforgalom és a légszennyezettség a városban.

De merre forog a kerék?

Gálfi elmondta, az iskolás különjárat minden reggel 7 óra 15 perckor indul a Fenyéd és Székelyudvarhely között található végállomásról. Azután végighalad Bethlenfalván, és megáll a szokásos helyeken, a Melindánál, a Noradánál, „átsirül Kadicsfalvára”, ahol a kultúrotthonnál és a plébániánál veszi fel a gyerekeket, a barkácsüzlet és a Toyota-Eurocar Trading cégeknél levő megállókig halad, aztán a Kisköved utcában leteszi azokat a gyerekeket, akik a Bethlen Gábor Általános Iskolába mennek. Innen a Dávid Ferenc téren található kicsi park fele megy, ahol a Móra Ferencbe járók szállhatnak le, végül a Céhek utcáján keresztül visszafordul a Bethlen Gábor utcára.

A Kauflandnál felveszi a diákokat, a rendőrség előtt betér a Vásártér utcára, itt a Junior parkolójában szállhatnak fel a szombatfalvi gyerekek, következő megálló a Kós Károly Szakközépiskola a Nicolae Balcescu utcában. A Tamási Áron utcában leszállhatnak a Tompa László Általános Iskolába igyekvők, a művészeti iskola diákjai áthaladhatnak a tömbházak közt a Petőfi Sándor utcában levő épületbe, a Bányaiba tartók pedig gyalogosan közelíthetik meg iskolájukat a sétatéren keresztül.

Legvégül a Márton Áron téren a központi iskolák, a gimnázium, a kollégium és a peda diákjai szállhatnak le. A Bányai diákjai, ha nem szeretnének a sétatéren átgyalogolni, a 2-es és 4-es rendes járattal közelíthetik meg jobban iskolájukat, ami 5 perccel korábban indul, azaz 7 óra 10 perckor hagyja el a végállomást, mondta Gálfi.

A Cserehátról a rendes járattal tudnak bejönni a diákok, a polgármester szerint hétfőn egész óra 42 perckor odaért a Móra Ferenc iskolához a busz. „Ma ott voltam a buszon, hétfő reggel volt elég hely, és időben beértek az iskolások”, jelentette ki, hozzátette, azok sem késtek, akik 6-7-re mentek dolgozni. 

Az iskolából haza is viszik a gyerekeket, szeptember 6-án, kedden még a rendes járatokkal mehetnek a diákok, mert nincs végleges órarendjük, és legtöbben kirándulni fognak. De szerdától már lesz hazafele is járat a városvezetés tervei szerint. 

További változás, hogy

ettől a héttől mindkét rendes járat, a 2-es és a 4-es is óránként van azokban a megállókban, ahonnan eddig kétóránként indult.

Már mozgássérült is használta a buszt, a sofőrök megtanulták működtetni a szerkezetet, amely leengedi a padlót. Mivel egyébként is alacsony a padló, babakocsival is könnyen fel lehet szállni az újonnan működésbe hozott autóbuszokra – számolt be a polgármester. Azt is elmondta, hogy GPS-rendszereket telepítettek a járművekbe, néhány napig figyelik a forgalmat, majd közzéteszik a menetrendet, hogy percre pontosan melyik megállóból mikor indul a városi busz.

Folyamatban van további buszok vásárlása is, jelenleg a beérkezett ajánlatokat nézik át a polgármesteri hivatal munkatársai – válaszolta kérdésünkre Gálfi Árpád. 

Idén is közlekedik a Lábbusz

Keddtől a Lábbusz program is újraindul, tájékoztatott Balázs Sarolta, a polgármesteri hivatal tanügyi kapcsolattartásért felelős munkatársa. A polgármesteri hivatal és a művelődési ház közös programjának lényege, hogy a város hat helyszínén összegyűlt iskolások önkéntes kísérőkkel mennek minden nap gyalog az iskolába. A gyülekezés reggel 7 óra 20 perctől van minden megállóban. Szombatfalván a Sportcsarnoknál találkoznak, a Bethlen negyedben a Lidl parkolóban levő turkáló előtt, a Csereháton, a buszmegállóval szemben, a negyedik megálló a Rákóczi Ferenc és a Kuvar utca kereszteződésénél található, az ötödik a a Tábor-negyedben, a Szent János és a Szentimre utca kereszteződésénél, a hatodik pedig a Csalókán, a Panoráma panziónál. Az önkéntes kísérők +40 266 218 147-es telefonszámon jelentkezhetnek – olvasható a szervezők közleményében.

Már van is egy jelentkező: „A héten minden reggel várlak a Bethlen-negyedi megállóban! Nem fog késni és a körforgalomba is könnyen befordul” – utalt arra Benedek Árpád Csaba önkormányzati képviselő, hogy a kórházi körforgalomnál még azután is nehezen fordul be az nagy busz, hogy kiszélesítették az úttestet a napokban.