Ne lepődj meg, ha hajnalban unikornisvadászokat látsz

Fotó: Máté Emőke

Diákoktól lesz zajos Székelyudvarhely május 8. és 14. között: 29-ik alkalom, 7 nap, közel 100 szervező, 16 csapat, 301 csapattag. „Megújult, friss csapattal dolgozunk együtt, éppen ezért az alapgondolat az volt, hogy megnézzük, mi volt tavaly és mindent megváltoztattunk, amit csak lehetett” – mondta el Toth Tímea, az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) elnöke az idei diáknapok hétfői sajtótájékoztatójának felvezetőjeként.

Az udvarhelyi diákság életét felrázó esemény idei témája az Éld meg a pillanatot elnevezést kapta. Timea szerint „a diáknapok az a hét a középiskolások életében Udvarhelyen, ami a lehető leghamarabb eltelik, mondhatni egy pillanat alatt. Mégis erre a legjobb visszaemlékezni, ez tud a legizgalmasabb és a legjobb pillanatokat okozni számukra. Úgyhogy bízunk benne, hogy ezzel a témával majd mindenki érdeklődését fel tudjuk kelteni.”

Ezzel át is adta a szót, az esemény „házigazdáinak”, a bemondóknak, Balázsy Teklának és Gyerő Somának, akik beszámoltak az előttünk álló hét eseményeiről.

Hétfő a nulladik napja a diáknapoknak,

a résztvevők gitáresten hangolódnak az előttük álló kihívásokra. Este 20 órától a 6Chapter felel a jó hangulatért a Siculus Ifjúsági Házban. Az este karaokeval folytatódik, a csapattagok megmutathatják a bennük rejlő hangerőt és tehetséget – számolt be Tekla. 

A diáknapok hivatalos nyitóeseménye a felvonulás szokott lenni, ez idén sem lesz másképp. 15 órától a Márton Áron térről indulva, a Kossuth Lajos utcán le a körforgalomig, a Rákóczin keresztül a Szigetig, majd vissza a térre a „csapatok megmutathatják az új zászlóikat és a pólóikat, hatalmas hangerővel. Lehetőleg mindenki belekóstol kicsit, hogy milyen lesz a hét hangulata.” Soma hozzátette, hogy a felvonúlás alatt félsávos útlezárásra lehet számítani. 

Ezután, 16 órától nyolc csapat mutatkozik be a színpadon. Körülbelül ötperces időkeretben kell bemutassák, hogyan tudnak belehelyezkedni az idei témába és milyen céljaik vannak, mi várható, ha esetleg győztesként jönnek ki a hétvégén. Szakmai zsűri – Simon Mária Tímea, a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója, Horváth Réka, a Magyar ifjúsági Tanács elnöke és Fancsali Barna egy régebbi diákpolgármester, az Udvarhelyszéki Caritas Kommunikáció és PR felelőse  – fogja pontozni a csapatokat, ahol külön jelentőséget nyer majd az, hogy milyen szinten mutatják meg magukat, „tűnnek ki” a csapatból a diákpolgármester-jelöltek. 

Tekintve, hogy május 9-én Európa-nap lesz, a Diáknapok keddi, 18 órától kezdődő programja igazodik a témához. Az idei évre ez a program megújult, többek közt helyszínt váltott, kiköltözik a Márton Áron térre. És a kvíz formát is leváltották: most sorshúzás során minden csapat kapott egy uniós országot, amelyet be kell majd mutasson a közönségnek, kell készíteni hozzá posztert, a csapat kérdésekre kell válaszoljon az általuk kihúzott országról. El fogják készíteni az adott állam nemzeti ételét, amit majd szakmai zsűri kóstol meg, illetve táncolniuk is kell majd – ezek a kötelező elemek, mondta el Timea, hozzátette, hogy bármi mást is bele lehet fűzni a bemutatókba.

Szerdán színpadra lép a csapatok második fele

15 órától a Márton Áron téren az előző nappal azonos feltételek és kritériumrendszer szerint.

„Itt még annyit megemlítenék, hogy az idei évben, mivel rengetegen a jelentkeztek, behoztunk egy újítást, a szimpatizánsrendszert. Aminek annyi a lényege, hogy azok a diákok is ki tudják venni a részüket, akik nem tudtak idén bejutni csapatba, mivel le kellett csökkenteni a jelentkezők számát. Ez úgy fog kinézni, hogy egyes programpontoknál a csapatfelelősöknél – mert minden csapatnak lesz két felelőse a szervezők közül, aki egész héten úgymond pátyolgatni fogja őket, mint egy anyuka, apuka  – jelentkeznek majd azok a személyek, akik szurkolni akarnak az adott csapatnak. Ez nyilván már a bemutatkozótól kezdődik és egészen a hétvégéig tart” – magyarázta el Soma. 

A nap következő eseménye a diákok körében népszerű evő-ivó bajnokság lesz fél öttől a Márton Áron téren. A szervezők elmondták, minden csapatból egy jelentkezőt várnak majd, a menü pedig az édesszájúaknak fog kedvezni. 

Az „ebéd” és egy kis csendes pihenő után, 18:30-tól a Siculus házba költözik be a következő program, ami a Diáknapok’s Got Talent. „Minden csapatból hat személy fogja bemutatni azt, hogy mi az, amiben jó, akár a céljaikat is bevonhatják. Ebből is ki kell majd tűnjön az, hogy a diákpolgármester-jelölt mennyire és hogyan vezeti a csapatot, ő is jelen kell legyen. Emellett ez egy kétfordulós Got Talent, ugyanis lesz egy új, improvizációs feladat, amiről többet még nem tudnak a csapattagok, csak annyit, hogy majd improvizálniuk kell egy keveset. Kíváncsiak vagyunk a kreativitásukra és, hogy mennyire tudják feltalálni magukat. A programok előtt fél órával fogják megtudni, hogy mi lesz a feladatuk” – hangzott el az idei diáknapok egyik újítása. 

Este 22 órától Andrei Chelbezan szolgáltatja majd a zenét a Siculus házban bulizó fiataloknak. Erre és a szombati bulira a résztvevőknek, illetve a szervezőknek a belépés a karszalaggal ingyenes, külsősöknek pedig 15 lejbe kerül. 

A harmadik napon,

csütörtökön a diáknapok történetében harmadszor lesz Udvarhely, szeretlek! kulturális helyismereti vetélkedő 15:30-tól, aminek a helyszíne a Márton Áron tér. Ez a megmérettetés is kétfordulós, lényege, hogy felmérjék, a diákok mennyire ismerik a várost, amiben élnek. Az első forduló az összpontszámokból hetven százalékot fog érni, a második – amiről sokat nem árultak el a szervezők, csak annyit, hogy nem kérdésekre kell majd válaszolni, hanem megmozgatni a várost – harminc százalékot. Soma elmondta, az egész hétre százalékos pontozási rendszer van: megvan, hogy az adott programpont hány százalékot ér az összből. Például az Udvarhely, szeretlek! 9-et fog érni, a bemutatkozók pedig 10-et.

Öt órakor kezdődik a számháború a Városi parkban, amin minden csapatból két tag kell jelen legyen, viszont a háborús ellenfelek sorai vegyesek lesznek, könnyen lehet, hogy saját társuk ellen vonulnak majd a diákok. Ráadásul zászlós rendszer lesz, nem csak egymás számát olvassák le, hanem harcolni kell azért, hogy ki melyik zászlót milyen hamar tudja megszerezni. 

Az esti program táncház lesz, amelyet a Kaszaj Egyesülettel partnerségben szerveznek meg szintén a Siculus házban. A nyolc órától kezdődő mulatságon a Huzavona zenekar fogja szolgáltatni a talpalávalót. A táncház az elmúlt években lekerült a diáknapok programjainak soráról, de idén a szervezők hatalmas szavazási fölénnyel újra napirendre tűzték – mondta el Soma. Hozzátette, az est során Mátéfi Ágota, a Sapientia végzős táncművészetis hallgatója és öccse, Mátéfi Csaba, az Udvarhely Néptáncsműhely hivatásos táncosa szászcsávási táncokat fog tanítani a résztvevő diákoknak.  

Pénteken saját rendezvénnyel készülnek a csapatok,

ez a program is minden évben terítékre kerül. Az idén többen is chillzone-okkal készülnek, mondta el Tekla, de hozzátette, szerinte számos olyan csapat is lesz, aki kreatív, ügyességi játékokkal várja az odatévedőket. A saját rendezvényekbe egyébként 14 órától 18 óráig a város bármely pontján belebotolhatunk, mivel szabad a gazda a helyszínt illetően. 

Ezzel párhuzamosan a Márton Áron téren zajlik majd a diákpolgármester-választás, 14 órától egészen 18 óráig. „Idén a szavazati rész csak 50 százalékát teszi ki a versengésnek, a maradék 50 százalékot pedig meglepetésfeladatok, jelenlét és a saját szereplése az adott jelölteknek fogja kiadni” – hangzott el. A szervezők elmondták, hogy az ellenőrző felmutatásával adhatnak le szavazatot a diákok, azt remélik, hogy ezzel kicsit „szoktatják” a őket a szavazás rendszeréhez. Csak egy voksot lehet leadni, Soma arra biztat mindenkit, hogy ha tehetik, szavazzanak, mivel „rajtunk múlik, hogy ki fogja segíteni a diákéletet a következő szezonban, a következő évben Udvarhelyen”.

A péntek nem fog könnyedén véget érni, hiszen 23 órától kezdetét veszi a hajnali ötig tartó Nap fia, hold leánya vetélkedő. Itt nem lesznek változások, de mindenképpen új feladatokkal néznek majd szembe a csapatok, amikkel felmérik, mennyire összetartóak, kreatívak, ügyesek. „Nem kell meglepődni, hogyha az éjszaka folyamán, három-négy órakor csak a semmiből előtűnik 15-20 láthatósági mellényes fiatal, és rohanva vesznek be egy kanyart azért, hogy elérjenek otthonra, mert három unikornist kell behozzanak az irodába” – figyelmeztetett Soma. 

Akik túlélték a pénteket,

mehetnek tovább „szenvedni” a szombati sportnapra. Déltől a csapatok összemérik erejüket fociban, volleyban, élőbowlingban, lufidartsban, asztaliteniszben, fallabdában és még egy sor ügyességi játékban. A helyszínt a partner Septimia adja, „ez az a nap, amikor halkabbak leszünk, és nem fog az egész város a diáknapoktól csengni” – viccelődött Tekla. 

Annak, aki nem merül ki teljesen 20 órára, a Patkóban lesz a helye, mondta Soma, mivel az Aurevoir. zenekar ad koncertet nem csak a diáknapozóknak, hanem minden érdeklődőnek. A részvétel ingyenes, az esemény megszervezésében a Művelődési Ház is részt vett, derült ki. 

A nap dj Benzo bulijával zárul majd a Siculus házban, ez 22 órakor kezdődik.

Vasárnap minden kiderül,

az is, hogy melyik volt a legügyesebb csapat és az is, hogy ki lesz az új diákpolgármester. De előbb mindenki ki kell 12 órára autózzon, tekerjen, sétáljon a Szejkére, ahol főzőversenyben, kötélhúzásban, kincskeresésben, boxermaratonon, ügyességi játékokon kell felülmúlni a többi csapatot. Többek közt összefoglaló rap-verseny is lesz, aminek a szövegét a 29-ik diáknapon szerzett élmények kell inspirálják. 

A győztes csapat minden tagja vadiúj UFF és diáknapok logóval ellátott bőrönddel fog gazdagodni – mondta el Timea, hozzátette a felsoroltakon kívül még készültek egy újdonsággal. Ami nem más, mint egy közös „képtár”: a város több szegletében fellelhetőek lesznek a QR-kódos matricák, amelyek beolvasása esetén egy, a Ti pillanataitok nevű Google Drive mappába fog dobni a telefonunk. Ide bárki feltöltheti a megosztásra méltó képeit, videóit, amiket a diáknapokon készített. „Reméljük, hogy a hétvégére majd sok száz, esetleg sok ezer fotó közül válogathatnak az érdeklődők” – zárta le a sajtótájékoztatót az UFF elnöke.