Ne legyen mumus a piskótatekercs!

Fotók: Dávid Anna Júlia

A piskótatekercs picit mindig mumus a sütni szeretők körében. Akárhányszor is készítünk egyet (ha egyáltalán nekiállunk), mindig attól tartunk, hogy a piskótánk elreped, és nincs az a krémmennyiség, amivel majd el tudjuk rejteni. Ezeket a félelmeinket most picit félretehetjük, mert egy olyan piskótatekercs-receptet mutatok, ami – ha pontosan betartjuk a lépéseket –, biztosan nem fog elrepedni. Kedvünkre variálhatjuk a nyár legfrissebb gyümölcseivel, és ráadásul olyan hozzávalókból áll, amiből valószínűleg mindegyik lapul a konyhánkban.

Hozzávalók:

(8-10 szelethez)

A piskótához:

A krémhez:

Elkészítés:

Verjünk habot a tojásfehérjéből és a cukorból, majd ehhez adjuk hozzá egyenként a tojássárgákat. Vigyázzunk, hogy ekkor már ne használjunk mixert vagy habverőt, egy fakanállal vagy spatulával keverjük el óvatosan a tojássárgákat a felvert habban. Szitáljuk hozzá a lisztet, és jöhet is a narancs lereszelt héja, majd óvatos mozdulatokkal keverjük el a masszát.

Tipp:

Ribizli helyett használhatunk bármilyen friss gyümölcsöt. Málnával, eperrel, szederrel, áfonyával is nagyon finom.

Simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokon 12 perc alatt süssük meg. A sütési idő kulcsfontosságú! Folyamatosan tartsuk szemmel a piskótánkat, és ha úgy látjuk, már elkészült, azonnal vegyük ki. Semmiképp ne süssük túl!  Miután kivettük a sütőből a piskótát, egy tiszta konyharuhára fordítsuk ki, majd még melegen tekerjük fel, és így (feltekerve) hagyjuk kihűlni.

A krémhez kavarjuk habosra a puha vajat a porcukorral, adjuk hozzá a narancs levét és a krémsajtot. A ribizlit egy villával törjük durvára, és adjuk a krémhez. Ez a krém azért tökéletes piskótatekercshez, mert a vaj tartást, a krémsajt légiességet kölcsönöz neki. A kihűlt piskótát kenjük meg a krémünkkel (tegyünk félre néhány kanállal a díszítéshez), majd ugyanabba az irányba, ahogyan a konyharuhába tekertük, csavarjuk fel. A félretett krémet töltsük habzsákba, és ízlésesen nyomjuk a piskótatekercs tetejére. Díszítsük friss ribizlivel, és néhány órára tegyük a hűtőbe.

Jó étvágyat!