Ne készülj lázasan az őszre!

Fotók: DÁVID ANNA JÚLIA

Hivatalosan véget ért a nyár, de a szép idő nem hajlik át rögtön didergősbe a szeptember beköszöntével. Sokaknak még ezután fér bele a nyaralás, hátra van még pár flekkenezés, kirándulás. A betegségek, kisebb sérülések, rovarcsípések pedig nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy elrontják-e a jókedvünket. Az óvoda-, napközi- és iskolakezdés is mindig tartogat néhány hasonló kellemetlen meglepetést. Arról, hogy ezekre a helyzetekre milyen gyógyszerekkel, praktikákkal készüljünk, illetve milyen gyakori tévhitekkel találkozik egy patikus, Fülöp Csilla gyógyszerésszel beszélgettem.

Gyorstalpaló a lázról

Az első és legfontosabbak, amik mindig legyenek otthon, és amit az utazásokra is vigyük magunkkal, azok a láz- és fájdalomcsillapítók, amik a megfázás tüneteit is enyhítik. Ez utóbbi kettőre kicsi gyerekeknél a paracetamol vagy az ibuprofén hatóanyagú gyógyszereket alkalmazzuk. Tízéves kor felett az acetilszalicilsavat (Aspirin) tartalmazó készítmények is szóba jöhetnek már. A metamizol-nátriumnak (Algocalmin, Alvotor, Locamin) is vannak gyerekeknek szánt változatai, ám ezek csak receptre kaphatók.

Jó tudni!

A lejárt gyógyszereket leadhatjuk egyes gyógyszertárakban. A biológiai hulladékot, mint például a használt tűk, fecskendők, tesztcsíkok, azonban nem veszik át. 

A gyógyszereket nem kell hűtőben tartani, ha nem írja elő a gyártó. Kivételt képeznek a feloldott antibiotikum szuszpenziók, azokat hűtőbe kell rakni.

A megfázásra szintén alkalmazható a paracetamol (Panadol), valamint az ibuprofén hatóanyagú gyógyszerek (Brufen, Nurofen, Paduden, Algin, Mig400). Az Aspirin is jó a megfázásra 10 éves kor felett. A többféle hatóanyagot tartalmazó kombinált szerek, mint a Bioflu, Aspaco, Theraflu, Coldrex és Fervex, nem ajánlottak a várandósoknak, szoptató anyáknak, magas vérnyomásúaknak és a gyerekeknek sem.

Fülöp Csilla gyógyszerész felhívta a figyelmünket, hogy egyáltalán nem kötelező lázat csillapítani, ha a beteg jól érzi magát, nem aluszékony, tud figyelni. Alapvetően a láz hasznos, hagyni kell, hogy megtörténjen a szervezettel, segít az immunrendszernek legyőzni a kórokozót.

Hőemelkedésnek a 37,2–38 Celsius-fok közötti testhőmérsékletet nevezzük, 38-tól 39 fokig mérsékelt, 39-től 40,5-ig magas, 40,5 Celsius-fok felett pedig igen magas lázról beszélünk. A mérést 1 éves kor alatt végbélben (recitálisan) ajánlott végezni, ám a lázmérőn látható értékből le kell vonni 0,5-öt, hogy megkapjuk a reális értéket. 1-3 év között már hónaljban is lehet mérni, de még alkalmazhatjuk a recitális hőmérést is. 3 éves kor felett át lehet térni teljesen a hónaljban végzett mérésre. A sima, gyógyszertárban kapható elektromos hőmérőket részesítsük előnyben, mert a fülhőmérés fülgyulladás esetén téves értéket mér, a homlokhőmérő pedig csak a bőr felszíni hőmérsékletét méri.

A gyógyszerész szerint nem érdemes kínozni a gyereket ecetes, alkoholos, krumplis borogatással, és nem kell többféle lázcsillapítót egyszerre beadni neki, ahogyan a lázgörcs megelőzésére sem alkalmas a lázcsillapító. A közhiedelemmel ellentétben nem kell eszkimónak öltöztetni a gyereket és a legvastagabb takarók alá dugni. Sőt, a beteg öltözzön lengén és egy vékony takaró is bőven elég. Ami működhet ellenben a láz ellen, az a hűtőfürdő, vagy priznic, de csak abban az esetben, ha nem kaphat gyógyszert a beteg, és beleegyezik. Ne kényszerítsük rá. A vizet csak 31 Celsius-fokig lehet hűteni és akkora hőfokkal kell kezdeni, amekkora a láz.

Abban az esetben, ha nem hat egy lázcsillapító, lehet hatóanyagot váltani. A hatóidő az adott gyógyszer típusától függ, a kapszulának vagy a szirupnak 20-30 perc is kellhet, míg a kúpnak 15. A két hatóanyag beadása közt 4–8 óra szünetet kell tartani.

Amire szintén nagyon fontos odafigyelni a láz esetén, az a folyadékpótlás. Amint már szó volt róla, a láz alapvetően hasznos, de mindenképp

menjünk orvoshoz vele abban az esetben, ha:

Hasmenés, hányás és egyéb nyalánkságok

Az iskolakezdés szinte automatikusan hozza magával a hasmenéses, hányásos vírusokat, de egy-egy kirándulás, hosszú hétvége során is hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, elrontani a gyomrunkat. Amit ilyenkor sokan elrontanak, hogy hasfogó gyógyszert vesznek be vagy adnak a gyereknek (például: Loperamid). Így bent marad a vírus a szervezetben és sokkal később ürül ki.

Az antibiotikum szedése csak nagyon kivételes esetekben indokolt. Valamint a mindenki számára ismerős keserű tea és pirítós kenyér diétát sem kell alkalmazni, csupán a laktóz tartalmú dolgokat (főleg tejtermékek) kell kerülni néhány napig. Amit ellenben mindenképpen érdemes otthon tartani ilyen esetekre, az az orális rehidráló folyadék vagy só. Ezeknek az ízét nem mindig szeretik a gyerekek, de jól lehűtve vagy „fagyiként” lefagyasztva talán szívesebben elfogyasztják.

Két éves kor felett adhatunk a gyerkőcnek diosmectit hatóanyagú gyógyszert, mint a Smecta, valamint már újszülött kortól ilyen esetekben alkalmazhatunk racekadotrilt (Hidrasec) – vényköteles –  és probiotikumokat (Biogaia Protectis, Enterol) mert a „jó” baktériumok is kiürülnek a szervezetből.

Tipp

Utazáskor a gyógyszereinket a kézi poggyászokba tegyük, ha esetleg elkallódna a nagy csomag, ne legyen belőle probléma.

Orvoshoz akkor forduljunk a gyerekkel, ha két napnál tovább tart vagy extrém sokat megy gyomra, hány. Azonban előzőleg érdemes telefonon konzultálni az orvossal és elmondani mi a probléma, nehogy a gyerek továbbadja vagy felszedjen még valami betegséget a rendelőben. Éppen ezért óvodába, iskolába se engedjük ilyenkor.

A gyerekeknél gyakorta előforduló jelenség az utazási betegség, ami rosszulléttel, hányingerrel, hányással járhat. Okozhatja az autó, repülő vagy épp hajó (tengeri betegség) mozgása, ebben az esetben a tünetek megszűnnek, amint kiszáll az adott járműből. Különböző szagok és illatok is felelőssé tehetők miatta, ezért hanyagoljuk az autóillatosítók használatát, valamint a felnőttek diszkrétebben használják az illatszereket az utazás előtt. Azonban ezektől még a rosszullét jelentkezhet, amit különböző gyógyszerekkel mérsékelhetünk.

Főleg ágyban fekvő betegeknél, rostszegény étkezés esetén, várandósság alatt, valamint a tápszeres babáknál előállhat az ellenkező eset és hashajtóra, székletlazítóra lehet szükség. Ilyenkor a hashajtók közül a felnőtteknek a bisacodil (Dulcolax) hatóanyagú termékeket ajánlotta a gyógyszerésznő, leginkább a kúp formátumot. De működik a ricinusolaj és a glicerin kúp is. Székletlazítóként a Lactecon oldatot ajánlotta a gyógyszerésznő, ami már csecsemőknél is használható orvosi javaslatra, valamint a szilvaszirupot vagy a rostban gazdag étrendkiegészítőket.

Nyaktól felfelé

Érdemes otthon tartani különböző szem-, orr- és fülcseppeket, spray-ket. A szemcseppek, kenőcsök esetén a legfontosabb, hogy sterilek legyenek, valamint, hogy a megbontásuktól számított 14 napig alkalmazhatóak. A szem átmosására 0,9 százalékos sóoldatot használjunk. Gyulladáscsökkentő készítményként a Tobradex vagy a Dexatobrom használata ajánlott, ezekhez  recept szükséges.

Az orrcseppekkel és spraykkel csínján kell bánni, mivel egyes készítmények használata okozhat függőséget. Ez nem jelenti azt, hogy rosszak lennének, sőt enyhítik a nátha okozta orrdugulást, viszont tartsuk be az orvos által előírtakat. Ilyenek például a xilometazolin tartalmú készítmények, mint az Olynth, amely már kétéves kortól alkalmazható, de öt napnál tovább nem ajánlott használata. Amivel semmi gondot nem okozhatunk, az a sóoldattal történő hideg párologtatás, más illóanyagokat csak orvos beleegyezésével alkalmazzunk. Fontos, hogy főleg lefekvés előtt minél jobban kitakarítsuk a gyerek orrát, akár orrszívó használatával (akkor is érdemes bevetni, ha látszólag ki tudja már fújni), hogy minél kevesebb orrváladék folyjon hátra a torkába, elkerülve ezzel a köhögést.

Jó tudni!

Legyünk tisztában a gyógyszereink hatóanyagával, és annak alapján kérjük a külföldi patikákban, mivel országonként és gyártónként különbözhet az azonos hatóanyagú termékek neve.

A megfázásnál és a köhögésnél maradva a torokfertőtlenítők kiválasztására is érdemes odafigyelni. A 12 év alatti gyerekeknél kerüljük a mentol tartalmú torokfertőtlenítőket, mert allergizálnak. A propoliszt tartalmazó készítményekkel szintén ez a helyzet, de ha nincs propolisz allergiája a kicsinek, nyugodtan lehet neki adni.

Amit szintén kiemelt a gyógyszerésznő, hogy napközben hagyjuk köhögni a gyereket, hogyha esetleg van amit, akkor tudja felköhögni, lehetőleg estére adjunk csak köhögéscsillapítót. Ez utóbbiakból válasszuk a gyógynövény tartalmúakat, amelyeket lehetőleg gyógyszertárban vásároljunk meg, abban biztosan nincsen olyan hatóanyag, amit nem lehet a kicsiknek adni.

Egy kis fülfájásra, gyulladásra is érdemes mindig felkészülni. Gyulladáscsökkentőként a Dexatobrom, fájdalomcsillapítóként pedig az Otirelax alkalmazható. A felgyülemlett fülsárra Acustivum spray, Audispray vagy paraffinolaj ajánlott

Mikor ne menjen a gyerek napközibe, iskolába?

„A koronavírus-járvány után mindenki jobban odafigyel, de az is normális, ha a gyerekek többször betegek, mert így alakul ki az immunrendszerük. Kapnak egy védettséget, antitestet termel a szervezetük az adott vírus ellen. Ha túlságosan óvjuk őket, az sem jó. Egy hányás-hasmenés esetén mindenképp otthon kell tartani a gyerekeket. Nem érdemes orvoshoz futni, ha csak az orruk folyik vagy egy pici hőemelkedésük volt, de még nem láttunk semmi konkrét tünetet, mert ő sem fog annál többet mondani, mint hogy meg kell várni, hogy mi lesz.”

Beszéljünk a bibikről

Eddig a „belső” gondokról van szó, most jöhetnek a külsők. A gyerekek lenyűgöző mennyiségű energiával rendelkeznek, rohangálnak, ugrálnak, csetlenek-botlanak. Szinte elkerülhetetlenek az apróbb sérülések, legyünk bármelyik évszakban. Kezelésükre érdemes otthon tartani, illetve magunkkal vinni az utazásokra három százalékos oxigénes oldatot, jód tartalmú fertőtlenítőt (Betadin), octenidine sprayt (Octenisept), gyulladáscsökkentő hatású Rivanol oldatot. Jó, ha van nálunk géz, csipesz, olló és sebtapasz.

A seb ellátásának folyamatát a kitisztítással kezdjük, óvatosan, szappannal, folyóvíznél, aztán jöhet az idegen test eltávolítása. Az oxigénes oldattal fájdalom nélkül kitisztíthatjuk a sebet, erre mehet a Betadin mint fertőtlenítő vagy a Rivanol mint fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő. A friss sebet egy gézlappal le kell fedni, estére szabadon hagyható.

A friss sebre ne kenjünk semmilyen gélt vagy krémet, ahogyan alkohol vagy aloe vera tartalmú készítményeket sem, illetve hintőport se.

Ha esetleg nem szűnik a vérzés, mély, levedzik a seb, nem sikerül rendesen kitakarítani, meg kell mutatni orvosnak.

De úgy viszket…

A rovarcsípések is a mindennapok velejárói, érdemes otthon tartani Fenistil gélt (allergizálhat), Calamin tartalmú géleket, oldatot, Cetirizin cseppet vagy tablettát a nagy fokú duzzanatokra, loratadin, desloratadin tartalmú készítményeket. A csípés helyét le kell mosni, majd igény szerint lehet borogatni, felpolcolni. A rovarcsípés helye pár napig nőhet, de utána folyamatosan kell apadjon. Ha ez nem így van, hanem pár napon belül még nő is, akkor felülfertőztük a csípést, orvoshoz kell fordulni.

A méh és darázscsípés esetén – főleg, ha több is van – kialakulhat anafilaxiás sokk, ezzel azonnal a sürgősségre kell menni. Ha a több csípéstől nem alakul ki sokk, akkor is érdemes orvoshoz menni.

Ha kullancsot találunk magunkon vagy a gyerkőcön, egyszerűen egy csipesz segítségével lassan, amíg tízig számolunk, húzzuk ki. Nem kell semmivel bekenni, tekerni, nyomkodni a kullancsot, ha benne marad a feje, azt majd a szervezetünk kilöki. A csípés helyét azonban figyelni kell, ha a jellegzetes kör alakú folt megjelenik, forduljunk orvoshoz.

Még a nap is süt

Idén már egyre kisebb az esélye, de még előfordulhat, hogy leégünk. Ennek megelőzésért érdemes magunkkal vinni legalább ötven faktoros fényvédő krémet, ha tudjuk, hogy szükség lehet rá. Ha már bekövetkezett a baj és leégtünk, lehet tenni rá borogatást, használhatunk hűsítő (Calamine, Raniseptol), napozás utáni spray-ket, krémeket (aloe vera tartalmúakat). Ha nagyon nagy a baj, vegyünk be fájdalomcsillapítót. Ha felhólyagzik a bőr, ne lyukasszuk ki a hólyagokat, ha maguktól kilyukadnak, helyezzünk rájuk egy vékony gézlapot.

Napallergia és napszúrás esetén az árnyékba kell vonulni, illetve fontos a folyadékpótlás.

Az a fránya allergia

Ha tudjuk, hogy valamilyen allergia van a családban, mindenképpen tartsunk otthon és vigyük is magunkkal az utazásokra az erre megfelelő készítményeket. Az allergia elleni szerek közül a gyógyszerész a második és harmadik generációsokat ajánlotta, mert azoknak kevesebb mellékhatásuk van. A különböző krémekkel, kozmetikumokkal lehet úgy allergiatesztet végezni, hogy a bőr egy kis felületére felkenjük az adott terméket, ha nem történik valamilyen változás, nyugodtan használhatjuk.

A legggyakoribb tévhit, amivel munkám során találkozom, hogy az antibiotikum gyulladáscsökkentő. Nem, az antibiotikum egy baktériumölő szer, ennyi. Nincs semmilyen gyulladáscsökkentő hatása. Vagy, hogy allergiás reakció esetén használjunk kalciumot. Téves ez a kijelentés, semmilyen allergia elleni hatása nincs a kalciumnak – jelenti ki a gyógyszerész.

Megelőzés

Legfőbb megelőző módszere a fertőző betegségeknek a kézmosás, valamint a D-vitamin szedése, mert azt novembertől márciusig más forrásból nem nagyon tudjuk bevinni. Az egyéb vitaminok szedésével kapcsolatban kiemelte, hogy az előírt adagon kívül nem kell többet beszedni, hiszen a szervezetnek nincs többre szüksége, nem fog felszívódni. Sőt, inkább az idényzöldségekből és gyümölcsökből próbáljuk meg fedezni a szervezetünk vitaminigényét.

A cikk az uh.ro 2022-es nyári gyakornoki programjának keretében jelent meg Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának támogatásával.