Ne kelljen elküldeni a beteget, ha elromlik a gép

Két felújított dialízisgépet kapott adományként a városi kórház a székelyföldi Lions Club-tól.

Ezt már egy hete tudni lehetett a kórház Facebook-oldaláról, de a csütörtökön, november 4-én tartott sajtótájékoztatón megismerhettük a részleteket is: mire valók a gépek, tudják-e hasznosítani őket, illetve hogyan is jött össze ez a dolog, lesz-e folytatása? Egyáltalán kik ezek az oroszlánok?

Nem pont így akarták, de ez most elsőre így sikerült, szabadkoztak.

Már a legelején, a kórház udvarán az a meglepetés ért minket, hogy – kezükben a háromszéki-udvarhelyi Lions zászlójával – a csíkszeredai Tófalvi Éva biatlon-olimpikon fogadott Szécsi Mózes mellett, aki a belvárosi református egyházközség főgondnokaként lehet ismerős az udvarhelyiek számára.

A székelyföldi klubelnök és az udvarhelyi alelnök elmesélték, hogy egy országos Lions-akcióról van szó, összesen 47-48 felújított gépet kaptak Ausztriából, és a jótékonysági klub központi vezetősége osztotta szét a romániai kórházak között, így jutott Udvarhelynek kettő darab, emellett Csíkszeredába, Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre és Gyergyóba jutott – utóbbi helyen nem is volt, Szécsi tudomása szerint, így „mostantól nem kell 50 km-re küldeni a betegeket”.

Tavaly ősszel beszéltünk először róla, akkor kérdezte Éva, hogy Udvarhelynek esetleg volna-e szüksége ilyen gépekre. Akkor egyeztettek első körben, ez most érett be. Nem tudtuk új szervezetként megfogalmazni az igényünket, azt mondtuk: ahányat tudnak adni maximálisan, azt elfogadjuk, így lett tizenkettő a székelyföldi kórházaknak – avatott be Szécsi az akció hátterébe.

A városi kórház vezetősége hálásan fogadta a mintegy ötezer eurósra becsült ajándékot, jól jöhet, ha elromlik vagy le kell cserélni a két használatban lévő gépüket. A jelenleg raktáron tartott gépeket tehát elsősorban back-up-ként tudják egyelőre hasznosítani, magyarázta dr. Szöllösi Attila orvosigazgató, aki röviden ismertette a dialízisgépek szerepét is: a veseelégtelenséggel küzdő betegek vérét, szervezetét méregtelenítik vele.

„Az a hozzáadott érték, amit a betegek egészségéhez, életminőségéhez ad, az megfizethetetlen. Megtisztelő, hogy a Lions székelyföldi szervezete partnerévé választott minket” – tette hozzá dr. Borka-Balás Attila kórházmenedzser, az adományozás értékére visszatérve.

Nem ez az első,

s remélik, hogy nem is az utolsó alkalom az együttműködésre. 

Sikerült néhány kisebb adományt hozni már korábban. Hátrányos helyzetű és fogyatékos gyermekekkel foglalkozó szervezeteknek bébieledelt, pelenkát, a kórháznak néhány apróságot, mint vérnyomás-, véroxigénszintmérőt hoztunk, nem csak itt, hanem egész Székelyföldön – számolt be Szécsi az elmúlt évről.

Most a Lions és a kórház is azt szeretné, ha a gyermekosztályt kicsit barátságosabbá tudnák alakítani, – helyi cégek segítségével – meszeléssel, mesefigurák falra festésével, vizuális eszközök (televízió, tablet), játékok felszerelésével.

Ha ezt egy folytonos kapcsolattá tudjuk alakítani, akkor ez megtisztelő. Más speciális igényünk még nem vetődött fel, nem is láttunk bele a szervezet életébe, a konkrét igényekhez le kell ülni – állt elébe a kórházigazgató, s a csütörtöki találkozó végére abban is maradtak, hogy egyeztetni fognak még.

Szóval, mi is az a Lions?

– 1917-ben hozták létre az Amerikai Egyesült Államokban, világszerte 47 ezer tagszervezete, másfél millió tagja van a Lions-nek, ebbe próbáljuk Udvarhelyt most bekapcsolni – mondta még el Szécsi Mózes, aki a városunkban régebb óta működő Rotary-hoz hasonlította azt.

Annyi különbséggel, jegyezte meg, hogy itt a főcél „szolgálni”, a klubtagok munkáján keresztül is segítséget nyújtani, forrásokat bevonzani. Az egyik legnagyobb programjuk a rászoruló gyermekek egészségi állapotának felmérése, szakorvosok által, egy országos karaván formájában, ami sajnos a járványhelyzet miatt leállt, mesélte.

Van kifejezetten cukorbetegekkel foglalkozó projekt is, vagy ha nem tud valaki megfelelő ellátásban részesülni itthon, akkor – a kapcsolataik révén – ártámogatott kezeléshez tudják juttatni máshol. Több gyerek is részesült már a szervezeten keresztül ebben, de tanulásban, életminőségben is akarnak segíteni.

– Mivel a Lions nagy része orvosokból áll, ezen a téren tudunk könnyebben mozogni. Mi például eredetileg sport és rekreáció területén iratkoztunk be, de nem azt jelenti, hogy csak ezzel foglalkozunk – magyarázta Tófalvi Éva, egyúttal be is számolva egyik projektjükről. – A csíki Csibész-házból elvittük a gyermekeket a Mini Erdély parkhoz, az állatsimogatóhoz, kaptak egy hamburgert, ki mit kért. Annyira hálásak voltak, ezt megfizetni nem lehet – mesélte elérzékenyülve.

Éppen abból a körből jelentkezett egy „művészetis” lány, hogy ő szívesen festene mesefigurákat a kórházba, egy másik lány pedig énekoktatást is vállalna kisebb gyermekeknek – jutott erről eszébe Szécsi Mózesnek, ezzel is alátámasztva a különböző tevékenységek összefonódását.

Az idén létrejött udvarhelyi klubban egyébként szívesen fogadnak bárkit, aki érdeklődne irántuk. 

A Lions Club adománya nem az egyedüli, amit a városi kórház kapott az utóbbi időszakban, erről külön cikkben fogunk beszámolni.