Ne járj úgy, mint ez a 21 éves lány!

A 21 éves lányt a Fehér megyei sítelepről vitték el, miután kvaddal balesetezett
fotó: a Salvamont Facebook-oldala

Aggasztóan magas, valószínűleg rekordszámú segélyhívás érkezett hétvégén az országos hegyimentő szolgálathoz, közölték már vasárnap az előző 24 órai statisztikákra hivatkozva a Salvamont munkatársai. 

A Facebook oldalukon közölt információik alapján a hét két utolsó napján összesen 242  segélyhívás érkezett, – szombaton 147, vasárnap 95 – érkezett a hegyimentőkhöz, Hargita megyében összesen 15 esetben kérték a Salvamont segítségét.

248 embert mentettek meg, ebből 90-et adtak át a mentősöknek, közülük két személyt a SMURD helikopter vitt kórházba. 98-an azért hívták a hegyimentőket, hogy tanácsot kérjenek a túra- és síútvonalakkal, pályákkal kapcsolatban.

Sisak!

A sérültek közt volt az a 21 éves lány is, aki Fehér megyében kvadozás közben súlyosan megsérült, többek között gerinc- és medencesérülést, horzsolásokat szenvedett. Őt SMURD-helikopter vitte a nagyváradi sürgősségre.

A Fehér megyei hegyimentő-szolgálat felhívja a téli sportok kedvelőinek figyelmét a védősisak használatának fontosságára mind a sípályákon, mind a motoros szánok vagy kvadok nyergében, nyomatékosítva, hogy az utóbbi időben nőtt a súlyos sérülésekkel és következményekkel járó sportbalesetek száma.

A Salvamont brassópojánai egysége is arról tájékoztatott szombat este, hogy az elmúlt években nem volt példa arra, hogy egy nap alatt ilyen sok baleset történjen a sípályákon, pedig szombaton ideálisak voltak a körülménynek a síeléshez a Keresztényhavas (Postăvarul) pályáin, és az időjárási körülmények is jók voltak – hangsúlyozták.