Ne ess pánikba, ha jön a hóvihar s a fagy

Állandóan tájékozódjunk az időjárási viszonyokról, használva a rádiót és televíziót, és legyünk felkészülve arra, hogy otthon tudjunk kitartani, víz, élelmiszer, gyógyszer és fűtőanyag készlettel, így kezdődik a polgármesteri hivatal közleménye a hófúvások és fagyok esetére kiállított, a lakosságot érintő javaslatokról és szabályokról.

Javasolják ugyanakkor az elektromos hálózattól független világító eszközök előkészítését, ahogy a hó eltakarításához szükséges eszközökét is. A lakás elhagyásakor viseljünk meleg téli ruházatot; ne közlekedjünk gyalog az úttesten és az ereszek alatt, ahol hó és jégcsap zuhanás veszélye áll fenn, úgyszintén ne parkoljuk az autót ilyen zónában; kerüljük az utazásokat, ha ezek nem feltétlen szükségesek; ha mégis, öltözzünk fel megfelelően, utazzunk nappal és használjuk a főutakat – sorolja az előírásokat közlemény.

Ha kocsival utazunk,

az autó legyen felszerelve hólánccal, jégkaparóval, vontató kötéllel és üzemanyag tartalékkal, és az sem árt, ha valaki ismeri az útvonalat. Amennyiben elakadunk, ne essünk pánikba, ne hagyjuk el a járművet, hogy ne tévedjünk el, hagyjuk égve a lámpákat és adjunk le vészjelzéseket.

Emlékeztetnek, hogy amíg a jármű vesztegel, tilos működésben lévő motorral ennek belsejében aludni, ajánlott a motor leállítása, az időszakos szellőztetés, mert fennáll a szén-monoxid-mérgezés veszélye.

És fontos, hogy tájékoztassuk, bármilyen úton, beleértve a telefont is – a 112-es sürgősségi hívószámon –, a hatóságokat, vagy az illetékes sürgősségi szolgálatokat.

Tilos

a téli sportok űzése az erre a célra be nem rendezett helyeken, ahol nincsenek kereső-mentő, rohammentő, orvosi elsősegély és a kórházba szállításra felszerelt egységek – olvasható még a hivatal honlapján.

Kiemelt fotó: unsplash.com/CRAIG WHITEHEAD