Ne csak a közalkalmazottaknak járjon üdülőjegy!

A magánszektorra is kiterjesztenék az állami költségvetésből finanszírozott üdülési csekkek rendszerét. A kormánykoalíció képviselői által közösen előterjesztett törvénytervezet szerint az eddig csak közalkalmazottaknak járó 1.450 lej értékű üdülési hozzájárulást a magánszféra mintegy 4,2 milliónyi alkalmazottja is megkaphatná.

Eszerint az alkalmazóknak idén év végéig kell majd leadniuk egy listát a fizetett alkalmazottaik nevével. Akiknek párhuzamosan több munkaszerződésük is van, azok kiválasztanak egy alkalmazót, amely által az üdülési támogatást igénylik.

A törvénytervezet érvelésében szerepel, hogy az intézkedés 6,09 milliárd lejébe kerülne az államnak, amit a munkáltató által befizetett jövedelemadóból finanszíroznának, így az alkalmazó tulajdonképpen csak közvetítői szerepet játszana, viszont a csekkek kiosztásának elmulasztása számára büntetést vonna maga után.

A romániai munkavállalók adóköltsége rendkívül magas, több mint 40,85 százalékos (amiből 25 százalék csak a társadalom- és nyugdíjbiztosítás) az EU-s átlag 26-27 százalékos hozzájáruláshoz képest. A magas hozzájárulás miatt alacsony az adóbeszedési szint, csupán 80 százalék körüli. Ezzel a módosítással felszámolnák az állami és a magánszektor közti különbségtételt, valamint hozzájárulnának az alkalmazottak regenerálódásához, munkaképességének megőrzéséhez, áll még az érvelésben. A javaslattevő PNL, PSD és RMDSZ parlamenterek szerint a támogatás mintegy 65 százaléka megtérülne az áruforgalmi, társasági stb. adók formájában az államnak, ezen felül pedig a turisztikai és vendéglátóipari szektor – meg a kapcsolódó iparágak, mint az élelmiszeripar, kereskedelem, közlekedés stb. is – fellendülne a koronavírusjárvány által okozott nehézségek után.

A törvénykezdeményezés esetében a döntő ház a képviselőház lesz.

news.ro/maszol