NATO-csúcs: egyedül Oroszország a hibás

Kizárólag Oroszországot terheli a felelősség az ukrajnai háborúért, amellyel „durván megsértette a nemzetközi jog alapelveit és az ENSZ Alapokmányának rendelkezéseit” – hangsúlyozzák a bukaresti NATO-csúcs első napján elfogadott nyilatkozatban.

„Oroszország agressziója, beleértve az ukrajnai infrastruktúra elleni sorozatos és felfoghatatlan támadásokat, ukrán állampolgárok millióit fosztja meg alapvető szolgáltatásoktól” – fogalmaznak a harminc külügyminiszter által aláírt dokumentumban, kiemelve azt is, hogy az orosz agresszió világszerte hatással volt az élelmiszerellátásra, veszélyeztetve a legkiszolgáltatottabb országokat és népeket.

„Oroszország elfogadhatatlan tettei, beleértve a hibrid tevékenységeket, az energetikai zsarolást és a nukleáris témákkal kapcsolatos felelőtlen retorikát, aláássák a szabályokon alapuló nemzetközi rendet” – áll a nyilatkozatban, amelyben a külügyminiszterek szolidaritásukat fejezik ki Lengyelországgal szemben a civilek életét követelő november 15-i incidens miatt.

Az aláírók továbbá felróják Oroszországnak az ukrajnai civil lakossággal szemben tanúsított „kegyetlen magatartását”, az emberi jogok megsértését, „az erőszakos deportálásokat, a kínzásokat, a nőkkel, gyermekekkel és a kiszolgáltatott személyekkel szembeni barbár magatartást”. Mint hangsúlyozzák, „a háborús bűncselekményekért, a fegyveres konfliktus során elkövetett szexuális erőszakért felelős személyeket felelősségre kell vonni”.

Ugyanakkor az értekezlet résztvevői elítélnek minden olyan felet, beleértve Fehéroroszországot is, amely aktívan támogatja az Ukrajna elleni háborút. Az ukrán diplomácia vezetőjét, Dmitro Kulebát arról biztosították, hogy nem ismerik el az Oroszország által elcsatolt területeket, és továbbra is támogatják Ukrajnát, elköteleződnek a háború utáni újraépítés és reformok mellett.

Agerpres