Narancssárga kóddal riasztanak a megyében

Június 25-én, péntek 14 órától szombat reggel 6 óráig, az ország harminckét megyéjére vonatkozó másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki eső, erős szél és jégeső valószínűsége miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Péntek délutántól szombat este 23 óráig a légköri instabilitás fokozódik, és kiterjed minden régióra: viharokra, heves esőzésekre és jégesőre kell számítani az ország minden részén. Rövid időközönként a csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 20-40 liter/négyzetmétert.

A narancssárga riasztás szerint különösen súlyos légköri instabilitásra kell számítani erős, 80-100 km/h-t meghaladó széllökésekkel, gyakori zivatarokkal, jégesővel a következő területeken: Máramarosban, Erdélyben, Olténiában, Bánságban, a Körösök vidékén, Nyugat- és Észak-Munteniában, valamint Moldvában. A felsorolt területeken hevesek záporok várhatók, a csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 35-50 liter/négyzetmétert, és elszigetelten, különösen nyugaton, a középső területeken és a hegyekben a 70 liter/négyzetmétert.

Az érintett megyék, ahol narancssárga riasztás lép érvénybe mától, a következők: Botoşani, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea, Buzău, Kovászna, Hargita, Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Szeben, Fehér, Kolozs, Szilágy, Bihar, Arad, Hunyad, Temes és Krassó-Szörény.

Ugyanakkor a Román Meteorológiai Szolgálat pénteken az egész országban fenntartja a hőségre és hőingadozásra vonatkozó sárga kódjelzésű figyelmeztetést, a hőmérséklet-páratartalom index (ITU) kiterjedt területeken meghaladja a kritikus 80-as egységet. Továbbá Olténiában, a Bánságban, a Körösök vidékén és Délnyugat-Erdélyben narancssárga jelzésű hőségriadó van érvényben, ezeken a területeken a levegő hőmérséklete elérheti a 35-38 Celsius-fokot.

Agerpres