Nálunk fenyegeti a legtöbb gyereket a társadalmi kirekesztés

Az Európai Unióban (EU) élő gyermekek közel egynegyede volt kitéve tavaly a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatának. Romániában a legnagyobb az érintettek száma – olvasható az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak csütörtökön közzétett adataiban. 

2021-ben az EU tagállamok lakosságának 24,4 százaléka volt kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának, 2020-ban 21,1 százalékról beszélhettünk. 

A szegénységben vagy társadalmi kirekesztésben felnövő gyermekeknek nehezebb jól teljesíteni az iskolában, gyakrabban küzdenek egészségügyi problémával és nagyobb a kockázata, hogy felnőttként munkanélküliek vagy társadalmilag kirekesztettek lesznek. Az unió 27 tagállama közül 18-ban vannak jobban kitettebb helyzetben a gyerekek.

Románia élen jár, hiszen a gyerekek 41,5 százaléka érintett ebben a kérdésben. Spanyolország és Bulgária a sorban következő a maguk 33,4 és 33 százalékával. A legkisebb arányt Szlovéniában mérték, 11 százalékot, nem sokkal több Finnországban (13,2) és Csehországban (13,3) sem. A gyerekek és felnőttek közötti különbség az érintettségben Luxemburgban (10,5 százalék), Romániában (8,7 százalék), Spanyolországban és Ausztriában (egyaránt 6,8 százalék) a legnagyobb. 

Kilenc tagállamban, Lettországban, Észtországban, Dániában, Horvátországban, Szlovéniában, Litvániában, Hollandiában, Finnországban és Lengyelországban a felnőttek vannak rosszabb helyzetben. A legnagyobb eltérést a két csoport közt Lettországban (7,4), Észtországban (6) és Dániában (4) mérték.

Agerpres