Nálatok ki veszi a budipapírt?

Kiszól a frissen felvett gyakornok: Főnök elfogyott a papír! Hagysz csapot-papot és rohansz, hogy mentsd ami menthető. Ismerős? Miért csinálod?
fotó: HBC Facebook | Look Good

Balogh Petyát sikeres üzletemberként, angyalbefektetőként és cápaként ismerjük, aki 35 éves korára elérte gyerekkori álmát, felépítette nemzetközi szoftvercégét, majd egy sikeres exit után eldöntötte, hogy nyugdíjba vonul. Csak hát elkezdték megkeresni a startupalapítók, és az ő kedvükért kicsit elnapolta az ifjúkori nyugdíjba vonulást.

Cserébe feleségével, Balogh-Mázi Máriával közösen megalapították a Baconsult nevű angyalbefektető cégüket. A Baconsultnak köszönhetően egészen közelről látták, hogy a startupok kiélezett, anyagi nehézségekkel, nagy küzdelmekkel induló világában mennyire nehéz megtalálni a megfelelő munkatársat. Olyat, akiben valóban hosszú távon gondolkodhatnak a cégek.

A helyzet megoldására indították el a DreamJo.bs álláshirdető és céginformációs oldalt. Ennek az romániai partnere, a DreamJo.bs Románia hozta el Balogh Petyát a Hargita Business Centerbe, ajándékként az inkubátorház által szervezett Bizniszvitamin ötödik születésnapjára.

Balogh Petya hét, történetbe csomagolt gondolatot hozott magával ajándékba, amelyek közül, ha bármelyik is hasznos lehet egy erdélyi vállalkozás számára, akkor már megérte részt venni az ünnepi Bizniszvitaminon. És begépelni ezt a cikket.

Már világhírűek voltak, de még nem tudtak belőle megélni

Balogh Petya neve mára összefonódott a pénzzel és a sikerrel. De ez nem volt mindig így.

Az első három cége “földbe állt”. A negyedik már működgetett. Akkor épp a NOKIÁ-nak voltak az alvállalkozói és a wifi néven elhíresült technológiát csinálták. Aztán volt egy mobiljáték fejlesztő cégük, ami világhírű volt, ők voltak a legsikeresebbek a piacon, csak épp megélni nem lehetett belőle. És mire lett volna benne pénz, arra már mást csináltak. Petya – elmondása szerint – egy-két kivételt leszámítva mindig is az időzítés mestere volt: sikerült mindig azzal foglalkoznia, amiben még nem volt pénz.

Aztán lett egy újabb cégük, ez volt az NNG, ami végül egy szép kerek sztorivá nőtte ki magát. Balogh Petya számára azért volt ez különösen izgalmas, mert már a kezdetektől fogva benne volt alapítóként, és látta hogy egy párfős cég hogy nő tizenegy év alatt 850 fős csapattá, és megtapasztalta, hogy mit jelent a semmiből jelentős profitig eljutni, és egy iparágban nemzetközileg elismert szintre felfejlődni.

2013-ban eladta a részét a cégből, majd 2015-ben teljesen kiszállt. Azt tervezte, hogy 35 évesen nyugdíjba vonul, de ezt a tervét is elbukta. Viszont elkezdett a startapukkal beszélgetni. És rájött, hogy mindig is sokkal jobban izgatta a cégek első pár éve, mint az, hogy egy 850 fős céget vezessen nemzetközi irodákkal.

Így lett végül nyugdíjas helyett angyalbefektető és mentor, és jelenleg már negyven fölött jár a befektetései száma.

Magyarul balek

Balogh Petya elárulta, hogy az angyalbefektetőre van egy sokkal ütősebb magyar szó: a balek. Mert a tevékeny első öt éve arról szól, hogy idegenekre pénzt bízunk. És ez a Baconsultnak már nagyon jól megy. A második öt év szólna arról, hogy ezek az idegenek a rájuk bízott pénzt megsokszorozva visszaadják. Ez az, amit még a Baconsultnak is gyakorolni kell.

A befektetősdi ebben a régióban azért is izgalmas, mert mondjuk Amerikához képest itt nagyon-nagyon hosszú egy sikersztori. Olyan tizenöt-húsz évbe telik. Amiből az első tíz évet inkább az arcunkon töltjük, mint a lábunkon, és csak az lesz sikeres, aki a pofáraesések után fel tud állni.

Folyamatosak a kudarcok és a nehézségek. Amiből az okosabbak folyamatosan tanulnak. És vannak olyanok is, akik benneragadnak a kudarcban.

Angyalbefektetőként azért nehéz ez a folyamat, mert rohadt sok türelem kell hozzá, amíg a rengeteg elvetett magból az életképesebb kinő és le lehet aratni.

És főleg nehéz egy olyan környezetben sikerre vinni egy vállalkozást, ahol a vállalkozó még mindig szitokszó, ami az ügyeskedőt, munka nélkül meggazdagodót jelenti.

Ezért is tartja fontosnak a Cápák nevű televíziós realityben való szereplését, mert a Cápák nagy mértékben hozzájárult az üzleti kultúra fejlődéséhez. És Balogh Petya úgy gondolja, hogy egy ország vagy egy régió minőségét a vállalkozóinak a minősége nagymértékben befolyásolja.

Ahol jók a vállalkozók, és ahol jó fejek a vállalkozók, ott az ország vagy a város is sokkal jobb, sokkal élhetőbb, sokkal sikeresebb lesz. És akkor lesz jó és sikeres egy régió, ha a vállalkozói azzá építik. Ehhez az építkezéshez Balogh Petya a Bizniszvitaminra hozott hét gondolattal igyekszik hozzájárulni.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!