Nagyot szigorítanak a megyében, még nagyobbat Udvarhelyen

Egy sor korlátozást vezet be a koronavírus-járvány terjedése miatt a Hargita megyei sürgősségi helyzetek bizottsága október 18-án 23 órától két hétig, tájékoztatnak közleményben.

Ott, ahol a fertőzés aránya meghaladta az 1,5 ezreléket, illetve a 3 ezreléket, további szigorításokat vezettek be. Udvarhely városa az utóbbi kategóriába esik, ez várható is volt, miután a tanintézményekre már a héten elrendelték a vörös forgatókönyv alkalmazását.

Az országos rendelkezésekkel összhangban vasárnaptól a szabadban is kötelező lesz a védőmaszk viselése azokban a térségekben, ahol az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések száma ezer lakosra meghaladja a 3-as küszöbértéket. Ahol a fertőzöttségi arány ez alatt van, csak a hatóságok, működtetők által jelzett zsúfolt helyeken (piacok, állomások, hivatalok stb.) kötelező a védőmaszk viselése. 

A köztéri gyülekezés létszámát 100 főben korlátozták, kötelező a maszkhordás, a kézfertőtlenítés, egyméteres távolság betartása. Tilos azonban hat főnél nagyobb csoportokban közlekedni az utcán, ha a csoporttagok nem tartoznak egy családhoz.

A szabadtéri rekreációs és sporttevékenységeket különböző háztartásokból legfeljebb tíz személy részvételével engedélyezik. A kültéri fürdőhelyek, kezelőközpontok, illetve a sport- és fitnesztermek nyitva tarthatnak a rájuk vonatkozó szabályok betartásával. 

A profi sportolók továbbra is járhatnak a sportbázisokba, uszodákba és edzőtáborokba, a megfelelő szabályok mellett (zárt térben 7 méteres távolságtartás). A sportrendezvényeket csak közönség nélkül tarthatják meg.

A vallásos tevékenységek, például az istentiszteletek továbbra is megengedettek, az érvényes egészségügyi szabályok betartásával, de zarándoklaton, búcsún csak a helyiek vehetnek részt. Ebből következik, hogy a személyszállítás is tilos ezekre a helyszínekre.

Az elkövetkező időszakban esküvőket, keresztelőket, évfordulókat és más ünnepségeket tartani mind kül-, mind beltéri helyszíneken tilos. Raed Arafat államtitkár kedd esti nyilatkozata értelmében a templomi ceremónián is legtöbb 16 személy vehet részt.

A felnőttképzést (tanfolyam, workshop) beltéren legfeljebb 25 személy, kültéren 50 személy részvételével és az egészségügyi szabályok betartásával engedélyezik.

A bárok, klubok és szórakozóhelyek működését felfüggesztik,

akárcsak a zárt helyen működő játéktermekét, játszóházakét, úszómedencékét. 

Belépés előtt kötelező a hőmérés, a kézfertőtlenítés azokon a nyilvános helyeken, amelyek továbbra is nyitva tarthatnak (üzletek, intézmények).

A rájuk vonatkozó szabályok betartásával nem kell bezárniuk: a fogászatoknak, a szerencsejátékkal, személyi gondozással és szállásadással foglalkozóknak, a fitnesztermeknek, gyógyfürdőt, kültéri úszómedencét, működtetőknek, illetve a közös irodahelyeknek sem.

A tanintézményekre a már korábban ismertetett forgatókönyvek érvényesek. Ha hét napon belül 3 fertőzést igazolnak egy diákszállón, az adott épületet 14 napra bezárják. Azoknak a diákoknak, akiknek nincs lehetőségük hazautazni, a tanintézménynek biztosítania kell az elkülönítésüket és az étkeztetésüket. 

A köz- és magánszférában is fel kell mérniük az alkalmazóknak a távmunka vagy az otthoni munka lehetőségét, különben legalább két csoportban, egy óra eltéréssel kell megoldaniuk a munkába érkezést és a távozást.

A nemzetvédelmi és rendfenntartó egységeknek járványtani szakorvos felügyelete mellett szabad a kültéri kiképzés, a diplomatáknak távolságtartást és a személyes higiénia betartását szabták meg plusz feltételként.

A szigorítás a fertőzéssel arányos

A határozatban a járvány elterjedésének mértéke szerint kategorizálják, hogy mely településeken milyen tevékenységek engedélyezettek, vagy tilosak.

Azokon a településeken, ahol az összesített esetszám kisebb vagy egyenlő, mint 1,5 ezer lakosonként,  október 18-án 23 órától november 1-jén 23 óráig a következő intézkedések érvényesek:

Engedélyezett

A fenti szabályok Etéd, Szentábrahám, Bélbor, Tusnádfürdő, Balánbánya, Borszék, Kápolnásfalu, Csíkkarcfalva, Csíkcsicsó, Csíkszentgyörgy, Gyergyóholló, Korond, Csíkkozmás, Oroszhegy, Gyergyóditró, Székelyderzs, Csíkszépvíz, Gyergyóalfalu, Gyergyószárhegy, Csíkszentlélek, Gyergyószentmiklós, Gyímesközéplok, Gyímesfelsőlok, Homoródszentmárton, Homoródalmás, Csíkpálfalva, Galambfalva, Parajd, Csíkrákos, Gyergyóremete, Máréfalva, Székelyszenterzsébet, Gyergyósármás, Csíkszentdomokos, Csíkszentsimon, Újszékely, Zetelaka, Madéfalva, Maroshévíz, Gyergyóvárhegy, Gyergyóújfalu, Csíkszentsimon, Gyergyótölgyes, Tusnád, Kányád, Székelyvarság és Vasláb településekre, a hozzájuk tartozó falvakra érvényesek. 

Ahol a fertőzésszám 1,5 és 3 között van

ezer lakosonként az utóbbi 14 napban, a fenti rendelkezések érvényesek, azzal a különbséggel, hogy a rendezvényeken, vendéglátóhelyeken a maximális résztvevőszámnak, vendégnek a 30 százaléka lehet csak jelen.

Ebbe a kategóriába tartozik Csíkszereda, Gyergyócsomafalva, Székelykeresztúr, Szentegyháza, Csíkdánfalva, Felsőboldogfalva, Galócás, Lövéte, Farkaslaka, Csíkszentmihály, Bögöz, Oklánd, Kászonaltíz, Csíkszentkirály, Csíkszentmárton, Csíkszentimre és Csíszenttamás településeken.

Ahol a fertőzésszám meghaladja a 3 ezreléket,

azaz Székelyudvarhelyen, Fenyéden, Csíkmadarason az október 18., 23 óra – november 1., 23 óra közötti idÅ‘szakban:Â