Nagyot kaszált az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság

Közel egymillió lejnyi bírságot róttak ki az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóságok (ANSVSA) felügyelői az október 12–13-án végzet országos ellenőrzések során – derült ki az ANSVSA pénteki közleményéből. 

Zöldség-, gyümölcs- és gabonaraktárakat ellenőriztek Bukarestben, Arad, Argeș, Bihar, Brassó, Călărași, Kolozs, Kostanca, Galac, Giurgiu, Ialomița, Iași Ilfov, Olt, Prahova, Szeben, Suceava és Temes megyében. Összesen 101 bírságot róttak ki a hatóságok, ami pontosan 956.000 lej értékű büntetést jelent. 

Az ellenőrzések során 6.451 kilogrammnyi, nem megfelelő minőségű terméket foglalt le az ANSVSA megsemmisítés céljával, valamint 52 mintát vettek mikotoxinok, növényvédőszerek és radioaktív szennyezés kiszűrésére. 

Több helyen probléma volt a termékek nyomon követhetőségének biztosításával, a címkézéssel, a csomagolásokkal, az élelmiszerek nem megfelelő tárolásával. Olyan zöldségfeldolgozó- és csomagoló egységeket is találtak, amelyek engedély nélkül működtek, vagy származási dokumentum nélküli zöldségeket tároltak. Máshol a szállításra használt csomagolások voltak aggályosak. 

Egyes helyeken az áruszállító járművek nem voltak tisztán tartva, fertőtlenítve, vagy épp az alkalmazottaknak nem volt tisztálkodásra alkalmas helyiség kialakítva.

Fotó: Pixabay
Agerpres