Nagyon nehéz napok elé néz az FK

Hétvégén elkezdődik a végjáték a román bajnokságban szereplő futsalosok számára, mind a kupában, mind pedig a bajnokságban, ahol azután, hogy kedden, március 15-én a Futsal Klub Székelyudvarhely is lejátszotta utolsó mérkőzését, hat csapat maradt, jöhet a rájátszás. Milyenek az esélyeink? Az bizonyos, hogy nem szabad

az FK utolsó, kedden rendezett, Ciorăști elleni bajnokijából

kiindulni, amely 3-3-as eredménnyel végződött, és amelyen a tartalékosan felálló udvarhelyi csapatból Gálfi, Csomor és Vékás találtak be. Mondhatnák, hogy csupán azért döntöttek a tartalékolás mellett, mert a táblázaton már nem volt tétje a találkozónak – már korábban eldőlt, hogy az FK a harmadik helyen zárja az alapszakaszt, és a rájátszás első fordulójában Buzăuval találkozik – sem az FK, sem Ciorăști szempontjából, de kényszerhelyzet is volt, avatott be Jakab Zoltán.

Szécsi és Tankó sérülésük után, noha elkezdték már az edzéseket, nem akarták kockáztatni a játékukat, mert számítottak rá, hogy a hazaiak presztízskérdést csinálnak a meccsből, és ez így is lett, elég sok sárgát kiosztottak a játékvezetők a találkozón. Bálint Andor sárgalapos eltiltás miatt hiányzott, és négy játékosuk az U19-es válogatottal van Marosvásárhelyen, és nem is akárhogyan szerepelnek a korosztályos Európa-bajnoki selejtezőkön.

Miklós Tamásnak a mérkőzést megelőzően volt három sárgája, egy negyedik esetén ő is ki kellett volna hagyja a rájátszás első mérkőzését, ezért őt keveset, és félgőzzel játszatta a mester. Kanyó és Balázsi már a meccs elején is belefutott egy-egy sárgába, és hogy ne szerezzék meg a másodikat, ne legyen eltiltás, őket is pihentette Jakab Zoltán. Hét játékost kellett nélkülözniük Ciorăști ellen, így az U19-es csapatból töltötték fel a felnőtt keretet, és például Csomor Máté, Hegyi Attila és Szfárli Hunor is sok lehetőséget kapott.

„Lehet azt mondani, hogy félgőzzel vettük, a meccs elején már a kapuscsere is be volt tervezve, hogy mindkét kapus is kapjon lehetőséget. Ennek az egésznek lett a következménye, hogy egy döntetlent sikerült játszanunk, de nem is érdemeltünk többet, teljesen igazságos, a mérkőzésen látottakat tükrözi” – mondta Jakab Zoltán, aki úgy érzi, hogy a fiatalok személyében viszont nyertek új játékosokat. „Mindig mondjuk, hogy fiatalok, fiatalok, de az eredménykényszer annyira rajta van az emberen, hogy ennyire nyugodtan még nem tudtunk cserélgetni, mint kedden, nem is tudom hány éve nem játszottunk már így meccset, hogy az ne az eredményről szóljon, hanem, hogy ezek fiatalok éles meccset játszhassanak” – taglalta. Szükség is lesz rájuk, hisz

nagyon nehéz sorozat előtt állnak,

 „elég lesz feladatnak”, fogalmazott a mester hozzátéve, ugyan a tartalékolás célja az volt, hogy az első sorokból nehogy kihulljon valaki, Balázsi Attila megsérült, és az ő játékával kapcsolatban „nem rózsásak az előjelek”, lábra állni is nehezen tud. Tankó az edző szerint használható lesz, de Szécsivel, a csapat kapitányával kapcsolatban rossz előérzetei vannak, „nem mutat jól” a sérülése.

És ugyan az U19-es válogatottból a szombati indulásra már visszatérnek a játékosok – péntek éjjel érkeznek haza –, kérdés, hogy mennyire lesznek egészségesek és fáradtak. „Elsősorban egy Kerestély Józsefre gondolok, aki szerintem mindkét válogatott meccsen a maximális időt fogja tölteni a pályán, amennyit bír” – ecsetelte Jakab Zoltán. Időközben az U19-es román válogatott lejátszotta az elsőt a két selejtező mérkőzéséből, Grúziát 3-2-re verték meg, Kerestély csapatkapitányként valóban sok játékidőt kapott, és Csog Csongor, az FK másik fiatalja be is talált. A csapat amennyiben pénteken megveri Szlovákiát, ott lehet a kontinensviadalon. Visszatérve az udvarhelyi klubra,

a sűrű program nekik sem kedvez.

„Nem magyarázkodás, de azt el kell mondani, hogy a kupában érdekelt négy csapat közül az FK-t érinti leginkább a zsúfolt program. Nekünk rögtön a kupa négyesdöntője után indul a rájátszás, szerdán már Buzăuban kell játszani, szombaton Râmnicu Săraton van meccsünk az U19-es csapattal, amit lehet így is hétfőre kell halasztani, mert szombat-vasárnap a Buzău elleni visszavágót is meg kell rendezni. Temesvár nem jutott be a legjobb négybe a kupában, ő hétvégén pihenhet, Galac és Déva kiemeltként készülnek a bajnokság rájátszásának elődöntőire, sőt nekik az U19-es csapataik sincsenek versenyben, így messzemenően nekünk a legnehezebb a helyzetünk” – magyarázta Jakab Zoltán.

Az elképzelésük szerint 14 mezőnyjátékossal utaznak és már több forgatókönyvet is számításba vettek: ha sikerülne Galacot megverni a Román Kupa elődöntőjében vasárnap, és bejutni a hétfői fináléba, már haza sem utaznak, hanem rögtön Buzăuba veszik az irányt, ahol szerdán már a bajnokság negyeddöntőjének első mérkőzését rendezik. A másodikat Székelyudvarhelyen hétvégén, majd a harmadikat ismét Buzăuban, de az edző reméli, erre már nem lesz szükség – hisz az a csapat jut tovább, aki megnyer két mérkőzést.

Ha a rájátszás első fordulóját sikerrel veszik, akkor újra Galac következik, a kupa után a bajnokságban is, tehát a következő napokban több alkalommal is találkozhat az FK Galaccal. „Nem vagyunk kishitűek, én úgy vagyok vele, hogy egy meccset meg fogunk nyerni Galac ellen, csak el kellene találni azt az egy meccset, mert ha kupában nyerünk, az döntőt jelentene, viszont a bajnokság rájátszásában egy győzelem kevesebbet ér, mert azzal még ki lehet esni” – számolgat a mester.

Kiemelt kép: archívum/GÁL ELŐD