Nagyon lejtett Bákónak az udvarhelyi pálya

A Bányai sporttermének nézőterére is begyűltek a nézők, fotók: GÁL ELŐD

Jobb híján a Bányai sporttermében – mivel a sportcsarnokban Őszi Vásár volt a hétvégén – fogadta a Hargita Kézilabda Klub a Bákói Városi Sportklubot a női másodosztályos kézilabdabajnokság második fordulójában. Első mérkőzését mindkét együttes megnyerte, így egyikük a meccs végén is százszázalékos maradhatott, bőven volt tehát tétje a szombati, szeptember 17-ei találkozónak.

Hiányzók mindkét oldalon akadtak, míg az udvarhelyieknél Miklós Flóra, addig a bákóiaknál azok a Bârsan ikrek nem voltak bevethetőek, akik az első fordulóban Fogaras ellen 15-öt dobtak csapatuk 26 góljából.

Mégis az ellenfélnek indult jobban a találkozó, picit az öltözőben maradtak az udvarhelyi lányok, nagyon sok hibával kezdtek, míg a túloldalon kevésbé, és az első percekben meg is ragadták az irányítást a vendégek. Egy hetessel aztán elindulni látszott a gépezet, érkeztek a rendszerinti Szabó Szilvia gólok, de a csapat többi tagja nem tudott sokat hozzátenni, jól védekezett Bákó, és így őrizték is 1-2 gólos előnyüket. Sajnos Sánduly Zsófinak nem ez volt élete mérkőzése, több megelőzhető gólt bekapott, sok esetben a sáncon megpattanó, irányt váltó és így erejüket vesztett lövéseket.

Egészen a félidő hajrájáig így csordolgált a mérkőzés, amikor Dénes Szidi hetest értékesített, Kosza Kincső és Sándor Aliz is betalált – mindketten kétszer – és először mutatott döntetlen állást az eredményjelző, sőt, át is vette a vezetést Mester Zsolt edző csapata.

A sípszó pillanatában azonban ismét előnybe kerültek a vendégek. Ioana Todeila előbb egyenlített, majd megszerezte a vezetést, 15-16-os állásnál következett a félidő.

A második játékrész eleje

tovább nehezítette az udvarhelyiek dolgát, akik ismét több rontott lövéssel kezdtek. Nem így a bákóiak, akik pillanatok alatt 4 gólosra duzzasztották előnyüket. Az udvarhelyieket az ág is húzta: hiába, hogy Szilviának Ördög Andrea és Paula Cramba is besegített a gólgyártásban, egy betörés után Mester Noémi maradt a földön, és sérülése egyáltalán nem nézett ki bíztatónak. Ráadásul a túlsó kapu előtt az udvarhelyi védelem sem muzsikált a legjobban, míg a nem a legjobb formáját mutató Sánduly – cserekapus híján – végig kellett, hogy védje a mérkőzést.

Igaz, éppen ő volt az, aki miatt még maradt reménye a hajrára az udvarhelyieknek, amikor háromgólos hátrányban hetest védett a 48. percben.

Ekkor már nagyon lejtett a pálya a bákóiaknak, az udvarhelyiek folyamatosan kapták a kétperces kiállításokat, és amit udvarhelyi oldalon befújtak szabálytalanságnak, a túloldalon nem ítélték annak Teodora Mărgărit és Ana Maria Voicu játékvezetők. Bosszantó volt ezt látni, amikor még egy nagy hajrával benne volt a meccsben, hogy felzárkózzon a Hargita. Mester Zsolt is megkapta a maga sárgalapját, mint utólag elmondta, a játékosának mondott valamit, amit nem értettek a bírók, és mivel azt hitték, nekik szól, büntették az udvarhelyi edzőt.

Az utolsó negyedórát a játékvezetők fújásai miatt szinte végig emberhátrányban töltötték a hazaiak. Paula Cramba, miután kétperces büntetését letöltötte, alig állt vissza a pályára, ismét kettő percet kapott. Ekkora ellenszélben is, a bákóiak hibáinak köszönhetően sikerült Dénes Szidi, Sándor Aliz és Gergely Nóra góljaival felkapaszkodni két gólra, de ekkor Sándor Alizt állították ki, és ez meg is törte a lendületet. A végjáték ennek is köszönhetően a vendégeknek jött ki jobban, 26–31 arányban nyertek. Öröm az ürömben, hogy Mester Noémi a meccs végén ismét pályára állt, sőt be is talált az udvarhelyiek részéről.

Az udvarhelyiek a vereség után visszacsúsztak a tabella hetedik helyére három pontjukkal, amit az első mérkőzés megnyerésével szereztek. Igaz, négy hárompontos csapat is van, hibátlan csupán három csapat maradt: Brassó, Sepsiszentgyörgy és a Hargitát legyőző Bákói Városi Sportklub.

Az udvarhelyi csapat ismét bákóiak ellen folytatja a bajnokságot, az utolsó helyen álló, első két mérkőzését elveszítő helyi Știința fogadja őket hétvégén. Ugyan pontos időpont egyelőre nincs, a Román Kézilabda Szövetség előzetes menetrendje szerint szeptember 24-én, szombaton.