Nagyon jók az árak, inkább a vásárlókkal van baj

Kedd lévén, tettünk egy sétát a székelyudvarhelyi zöldségpiacon, hogy megnézzük a felhozatalt. Az állomás felőli bejáratnál idős asszonyok, férfiak kínálgatják saját terményeiket. A farcádi zöldpaszuly kapós ma délelőtt, kisebb sor alakult ki előtte. Tíz lejben adják kilóját.

Molygós, szemüveges nénik vannak Farcádból, akik ma igazi ígyencséggel csalogatják a járókelőket: nagyszemű szedret árulnak, tíz lejt kérnek egy kisebb dobozkáért. A sükői határt kellett megmászni érte, ezért megéri belekóstolni!

Az uborka kilója három lej körül mozog az uborkaszezon közepén. A vásárlók afelől érdeklődnek, van-e sok mag benne, mert nem akarnak olyant vásárolni. Mindenki megnyugodhat, van választék bőven uborkából.

Egy keresztúri termelő készségesen beszámol az aktuális árakról. Eszerint a paradicsom hat-hét lejbe kerül, de befőzni valót már négy lejért is kaphatunk. A lila hagyma két lejjel drágább, mint sárga, az előbbiért hat, míg az olcsóbb rokonáért négy lejt kérnek a piacosok.

Ha a murok nem mutatkozott idén a kertben, akkor négy lejért hozzá lehet jutni a piacon. A krumpli kilója most három lej körül mozog, de több termelővel folytatott beszélgetésből felbátorodva mondom, drágább lesz később. A paprika kilója hat lej körül mozog ma.

Nyakunkon van a zakuszka-szezon, fontos észben tartani ezeket a számokat. Ha kevergetni kellene a finomságokat, akkor különféle méretben hozzáférhetünk fakanalakhoz is, a fancsali kádár még viccet is mesél a vásárlóinak. Egy közepes kavargatóeszköz most csak öt lejbe kerül.

– Nagyon jók az árak, azzal nincs baj. Inkább a vásárlókkal van baj, mert abból nem nagyon van. Az áruházakban vásárolnak, mind kajabonnal – panaszkodik az egyik helyi termelő.

Nagyszemű szilvák kukucskálnak ki a kartondobozokból, öt lejért adják a gyümölcsöt. Piros alma, barack már öt lejért új gazdára lelhet. Ha körtére, vagy szőlőre fáj a fogunk, akkor már nyolc lejért kell a zsebünkbe nyúlnunk.

Tejestörökbúza darabját már egy lejtől hazavihetjük.

Mielőtt a piacozástól elvenné a kedvünket a nap melege, sétáljunk a piac bejáratához vissza. Dobói és vágási szalmakalappal kerülhetünk egy kicsi árnyékba, harminc lejbe kerül egy fejfedő ma.

Mivel piacon vagyunk, az árak változhatnak. Alkudni is szabad!