Nagyobb kutya lehetett a Bethlen negyedi medve?

Szirénák a Kisköved utcában

Szombaton késő este arra riadt fel a város, hogy éjféltájt medvére figyelmeztet a RO-Alert vészjelző rendszer. „Két hívás is érkezett aznap este a 112-re, de egyik esetben sem találta meg a medvét a helyszínre érkező, csendőrségi és rendőrségi munkatársakból álló egység. Arra gondoltak a kollégák, hogy talán egy nagyobb kutyát gondolhattak medvének a vészhívást kezdeményezők” – tájékoztatott Gheorghe Suciu. Az egyik hívás a Kisköved utcából, a másik a Győzelem utca közelében levő Verőfény bejáratból érkezett – tudtuk meg.

Arról, hogyha valóban medve lett volna, alkalmazták volna-e és hogyan a nemrég életbe lépett, a veszélyes medvék eltávolítására vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet, azt nyilatkozta a szóvivő: először mindenképp a medve eltávolítása, elkergetése az első lépés, és csak azután a befogása vagy elpusztítása.

Forrásnál, tónál, esztenán

A két udvarhelyi hívással együtt összesen 10 segélykérést kezdeményeztek hétvégén a megyéből. Patakfalván, Székelypálfalván, Sikaszóban és a zeteváraljai víztározó környékén kívül Csíkszeredából és Tusnádfürdőről jelezték, hogy medve tartózkodik a településen vagy annak közelében.

Négy hívás pénteken érkezett. Az első hajnali 2 óra 4 perckor a zeteváraljai víztározótól, ahol a kemping közelében láttak medvét. Patakfalva közelében egy esztenát látogatott meg fényes nappal, 9 óra 21 perckor a csúcsragadozó, de nem vendégeskedett sokáig, magától távozott a helyszínről. A helyszínre érkező csendőrök nem is találták meg az állatot. Csíkszereda somlyói körzetében, a borvízforrásnál 22 óra 5 perckor járt medve, ezt a csendőrök bekergették az erdőbe.

Guberál és vendégeskedik

Tusnádfürdőről is két hívást kaptak, egyet egy vendéglátóhelytől, egyet pedig a vonatállomás környékéről, mindkét esetben a csendőrség hajtotta el a medvét az erdőbe.

Vasárnap este 20.16-kor a székelypálfalvi temetőből, 23.31-kor pedig a sikaszói szeméttározótól kértek segítséget, arrafele szokása kirámolni a kukákat. A temetőnél nem találták meg, Sikaszóból viszont elzavarták az állatot.

Több medve, mint nap

Év eleje óta a medve miatt 331 segélyhívást kezdeményeztek Hargita megyében – olvasható a megyei csendőrség által kiküldött tájékoztatóban. A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy amennyiben medvét látnak, azonnal hívják a 112-es számot, ne próbáljanak közbeavatkozni, vagy etetni az állatot, figyeljenek a háztartási szemét tárolására, és ne közelítsék meg a medvét fotózás, filmezés céljából.