Nagyjából 64 új eszközzel bővül a kórház

Újabb pályázatot nyert a kórház 16.500.000 lej értékben, ennek és egy korábban megnyert, 6.500.000 lej értékű pályázatnak köszönhetően 2024-ig nagyjából 64 új eszközzel fognak bővülni. Még két pályázatot tettek le, remélik, ezek is nyertesek lesznek, számolnak be a kórház és a polgármesteri hivatal közös, kedd reggeli sajtótájékoztatóján. 

Az egyik nyertes pályázat célja a járóbeteg-szakellátó felszerelése lesz, a másik segítségével a nozokomiális, azaz a kórházban szerzett fertőzéseket szeretnék megelőzni. A két még elbírálásra váró pályázat családtervezéssel meg koraszülött terápiával kapcsolatos. A következőkben további lehetőségeket is megcéloznak annak érdekében, hogy a kórházat tovább fejlesszék, ígéri Nagy Gyula, az intézmény igazgatója. 

Másfél év van a projektekre

A március elsején alulírott, járóbeteg-rendelővel kapcsolatos finanszírozási szerződés esetében már folyik a közbeszerzési dokumentáció elkészítése. Reményeik szerint hamarosan a közbeszerzés kiírása is meg fog történni, számol be a hivatal fejlesztési osztályáról Kovács Attila aligazgató. 

– Reménykedünk abban, hogy gördülékeny lesz, de általában ezek a közbeszerzések nem minden esetben úgy sülnek el, ahogy mi szeretnénk. Ez az, amire azt lehet mondani, hogy azt ígérjük, hogy nem ígérünk semmit, de reménykedünk, hogy jól fog elsülni – mondja, hozzáteszi a határidő 2024 novembere. Ugyancsak ez a nozokomiális pályázat határideje is, amely esetében még hátra van a finanszírozási szerződés aláírása, reméli ez gyorsan meg fog történni, mert “így is csúszás van, és nem valószínű, hogy hosszabbítani fogják a pályázati határidőt”. 

A egyik elbírálás alatt álló projektnek, a koraszülött osztálynak szintén 2024. vége a határideje, a másikat, a családtervezéses projektet 2025. közepéig kell befejezni, ha megnyerik. 

– Persze, hogyha határidő előtt van rá lehetőség kifuttatni őket, akkor nem szeretnénk megvárni az utolsó hónapot. A járóbeteg-rendelős projektünknél már eléggé előrehaladott a dolog, szerintem egy év múlva már itt lesz az eszközök nagy része a kórházban – áll pozitívan a kérdéshez a kórházigazgató. 

Mire költik majd a pénzt?

Az igazi munka csak ezután következik Nagy Gyula szerint, mert körülbelül 37 eszközt kell beszerezni az egyik, 27-et a másik projekthez. 

18 szakambulanciának a felszerelését fogják javítani az elnyert pénzekből. Ultrahang készülékeket, EKG-készülékeket és egy digitális mammográfot is beszereznének, utóbbi egy nagyon elavult analógot váltana. Ezenkívül kisebb eszközök: audiométer, spirométer, kauterek, vizsgálóasztalok, vizsgálóágyak, műtőlámpák is kerültek a pályázott eszközök közé, sorolja Szöllösi Attila, a kórház orvosigazgatója. 

A másik projekttel kapcsolatban elmondja, hogy jelenleg a második emeleten működik a sterilizálója a kórháznak, ezt az európai szabványoknak megfelelően szeretnék felújítani, el is költöztetik a régi étkezde helyébe, és a pályázatnak köszönhetően könnyebben létre tudják hozni azt a központi sterilizálót, amit szerettek volna. Itt a legnagyobb értékű eszközök, amiket be fognak szerezni: két autokláv és egy plazmasterilizáló, utóbbi jelenleg nincs is a kórházban, pedig európai elvárás.