Nagy területen égett a mező

Több hektáron égett a mező az emberi felelőtlenség miatt.
Fotó: Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Egy este alatt két helyszínre is riasztották avartűz miatt a székelykeresztúri és az udvarhelyi tűzoltókat –számolt be Facebook-oldalán a Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

A bejegyzésből kiderül, hogy az esetek szerdán este történtek Székelykeresztúr közelében, Csekefalva irányába „óriási lángokkal” terjedt a tűz, két helyen is, a második ráadásul egy gázkút közelében, ami fokozta a veszélyt, akárcsak az időnként feltámadó erős szél.

Szali Mózes, az önkéntes csapat vezetője elmondta, hogy valamikor 8 óra után lehetett, amikor riasztották őket, „már sötét volt”. A négyfős brigádhoz öt keresztúri és ugyanennyi udvarhelyi hivatásos tűzoltó csatlakozott, együttes erővel két óra alatt sikerült megfékezniük a lángokat. Az erdőt is veszélyeztette a tűz – tette hozzá Dănuț Urzică udvarhelyi alparancsnok.

Becslésük szerint a tűz 3-3,5 hektáron égett az első helyszínen, a tőle körülbelül egy kilométerre fekvő második területen pedig mintegy 5 hektáron. A „frontvonalon” 200-300 méteren futott a tűz az erdő felé, amit úgynevezett szikracsapókkal fojtottak el. Ezek többnyire gumiból készült, legyezőhöz hasonló szerszámok, amelyeket hosszú rudakhoz rögzítenek, hogy méteres távolságból lehessen oltani a tüzet, magyarázta Szali Mózes.

Megússzák a tettesek?

Az avartűz minden bizonnyal emberi beavatkozás eredménye volt, a tettesek ismeretlenek. – Szinte lehetetlen azonosítani, főleg, ha egyszerre több parcellán is ég a mező – jegyezte meg Urzică. Megelőzés szempontjából a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség nem tudja lefedni az egész megyét, és csak akkor tudnak büntetni, ha tettenérés történik. Utólag csupán annyit tehetnek, hogy értesítik a környezetvédelmi őrséget, amely bírságolhat, illetve az APIA-t, amely megvonhatja a támogatást a vétkes gazdától – árulta el Alina Ciobotariu szóvivő.

Az efféle kihágásokkal szemben elvileg a polgármesteri hivatal volna illetékes. A hivatal honlapján ugyan szerepel egy polgár- és környezetvédelmi osztály, a titkárságról mégis a mezőgazdasági és a városgazdálkodási osztályhoz irányítottak, sikertelenül. Az önkormányzati tűzoltóságot sem sikerült elérni telefonon.

Az állami rendőrséghez nem érkezett bejelentés, mondta el Incze Miklós helyettes szóvivő, hozzátéve, hogy csakis magántulajdon rongálása esetén indíthatnak nyomozást, amennyiben a sértett fél büntetőjogi feljelentést tesz és bizonyítani tudja a kárt.