Nagy Laci, Carlos Perez, és Ilyés Feci is pályára lép a csarnokban

Ilyés Ferenc és Nagy László is pályára lépnek, fotó: a Grundfos Tatabánya Facebook-oldala

Elkészült a Határok nélkül elnevezésű kézilabda és kulturális fesztivál programja benne a résztvevő csapatokkal és a kézilabdabajnokság menetrendjével.

De emlékszel még egyáltalán, hogy mi az a Határok nélkül fesztivál? Még 2020 februárjában jelentette sajtótájékoztatón be Jakab Árpád főszervező, az Együtt Növünk Fel Alapítvány ügyvezetője, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) különítménye, Gálfi Árpád polgármester és Ilyés Ferenc, a magyar kézilabdaválogatott egykori udvarhelyi átlövője, hogy kézilabdafesztivált szerveznek, az első kiadást Udvarhelyen, amelynek azon túl, hogy az MKSZ megerősítse határon túli „akadémiai” rendszerét, a közösségépítés és az identitáserősítés is célja lenne. Jött a covid, ment a fesztivál, de nem végleg, június 7-én Ilyés Feci Facebook-videóban tett bejelentést.

SZIASZTOK, KÉZILABDABARÁTOK

Ilyés Ferenc videóüzenete.

Eszerint kétéves csúszással ugyan, de megszervezi az MKSZ a Kárpát-medence magyar ifjúsági kézilabda csapatainak, kézilabda akadémiáinak és sportegyesületeinek találkozóját, mégpedig augusztus 17. és 20. között Székelyudvarhelyen. Több száz magyar gyereket, edzőiket, kísérőiket várják Felvidékről, Délvidékről, Partiumból és az anyagországból. Számukra egy kétnapos ifjúsági tornát rendeznek, de lesz a Székelyudvarhely Városi Sportklub és az egykori magyar válogatottakból álló, Ilyes Ferenc által verbuvált All Star csapat közti gálamérkőzés, szabadtéri koncertek; közönségtalálkozó a magyar kézilabdázás kiemelkedő szereplőivel; helytörténeti előadás.

Jó-jó, de pontosan?

Miután szerdán, augusztus 17-én este 20 óra 15 perctől ünnepélyesen, majd egy Kiss Kata koncerttel megnyitják az eseményt, másnap már a kézilabdáé a főszerep, az U14-es korosztálynak rendezett torna két napon keresztül, augusztus 18-án és 19-én tart.

A fiúk mezőnyében a házigazda Székelyudvarhelyi Szejke SK mellett a délvidéki Ada, valamint a Tatabánya és a Ferencváros csapatai küzdenek meg. A lányoknál népesebb a mezőny, Székelyudvarhely mellett Ada, Felvidékről Dunaszerdahely, illetve Hajdúnánás és a magyar válogatott egykori beállója, Pádár Ildikó által edzett Ferencváros csapata lesz jelen és egy partiumi válogatott.

A péntek délutáni döntők után, 18 órától rendezik az All Star-mérkőzést, ahol a VSK ellen felálló csapatban olyan játékosokat láthatunk majd a pályán, mint Nagy László, Vadkerti Attila, Iváncsik Tamás, Iváncsik Gergő, Carlos Perez, Ivo Diaz, Laluska Balázs, Mocsai Tamás, Such Timuzsin, Zubai Szabolcs, Katzirz Dávid, míg a kaput Szathmári János és Fazekas Nándor védi. A pontos mérkőzésprogramot ide kattintva találod meg.

A programot több koncert is színesíti, csütörtökön 20 órától a Lord, pénteken 21 órától Dér Heni, utána a Friday Rehab koncertezik. Végül a zárónapon, augusztus 20-án az Udvarhelyen összesereglett kis kézilabdázók Kápolnási Zsolt helytörténeti előadásán, valamint a parajdi sóbányában és a Mini Erdély Parkban tett kiránduláson vesznek részt, délután pedig a fesztivál bekapcsolódik a város augusztus 20-ra tervezett ünnepi eseményébe, amely Palya Bea koncerttel és tűzijátékkal zárul.