Nagy Imre Barnát jelöli az Erdélyi Magyar Szövetség Parajdon

Négy éve szoros küzdelemben maradt alul az RMDSZ-es Bokor Sándorral szemben.

Az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökei társaságában sajtótájékoztatón jelentették be a pártszövetség parajdi polgármesterjelöltjét Székelyudvarhelyen. A parajdi jelöltet, Nagy Imre Barnát elkísérte a pártszövetség egyik tanácsosjelöltje, Moldován István is.

Nagy Imre Barna 2016-ban független jelöltként szoros versenyben alulmaradt az RMDSZ-es Bokor Sándorral szemben, Moldován szerint 120 szavazaton múlt a választás. Információink szerint Bokor nyugdíjba megy, nem indul újabb mandátumért, az RMDSZ a felsősófalvi Nyágrus Lászlót, a község alpolgármesterét jelöli a szeptemberi helyhatósági választáson.

Nagy 1993-óta dolgozik a sóbányában, bányamérnökként, termelési igazgatóként szerzett vezetői tapasztalatot. Hét-nyolc éve foglalkozik beruházásokkal az állami vállalatnál, ami szerinte hasznos időszak volt számára, könnyebben eligazodik a közigazgatásban.

Nehéz szerinte hosszútávú terveket szőni a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt, ennek ellenére összeszedte pár pontba a legfontosabb teendőket megválasztása esetén.

Egészséges együttműködést

szeretne az intézmények, cégek és a helyi önkormányzat között, egy irányba terelni a turisztikai elképzeléseket a községben.

– Parajdon minden a turizmusra épül, a sóvidéki turizmus pedig a sóbányán alapul. Megfelelő kapcsolatot kell létesíteni a turizmusban érdekelt szereplők között, be kell vonni a turisztikai forgalomba a két Sófalvát és Békástanyát – mondja a jelölt, aki szerint Parajdon „panzió panziót ér”, a község többi települése is profitálhatna az idegenforgalomból.

Fontosnak tartja egy faluképvédelmi program elindítását községében, odafigyeléssel és megfelelő kedvezményrendszer kidolgozásával elérhető lenne az elképzelés.

Infrastrukturális problémákat sorol Nagy, aki minőségileg gyatrának nevezi a korábbi beruházásokat. Mivel a nyári szezonban megduplázódik a település lakossága, a meglévő szennyvíz- és vízhálózat túlterhelt, nem tudja kiszolgálni az embereket.

A községhez tartozó két település, Alsósófalva és Felsősófalva jelenleg sincs csatlakoztatva a hálózatokra, pedig Nagy szerint ígéretet tett erre a korábbi vezetés.

– Nem szeretek választás alkalmával csak aszfaltról beszélni, de úgy gondolom, hogy az aszfalt és a hozzá tartozó sánc megléte alap kellene, hogy legyen. Parajd és a két Sófalva mellékutcáinak aszfaltozása szerepel terveinkben, Békástanya felé járhatóvá szeretnénk tenni az utat – mondja a jelölt, aki felhívja a figyelmet a parajdi önkormányzat meggyengült költségvetésére is, mivel a járvány miatt nem érkezett annyi turista, mint máskor.