Nagy Gáspár és Kőnig Róbert munkáiból nyílik kiállítás

A Hullámzó vizeken kereszt című kiállítás megnyitójára vár április 18-án, csütörtökön 17 órától a Művelődési Ház, írják az intézmény Facebook-eseményében.

Az oszlopos teremben Nagy Gáspár Kossuth díjas költő verseiből és Kőnig Róbert illusztrációból nyílik tárlat.

Az eseményt dr. Simon Mária Tímea igazgató nyitja meg, Petrik Béla irodalomtörténész méltatja.

Nagy Gáspár 1949. május 4-én Bérbaltaváron született. Tanulmányait a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, majd Szombathelyen népművelés és könyvtár szakon végezte. 1976-80 a Móra Ferenc Könyvkiadó szerkesztője. 1981-től 1985-ig a Magyar Írószövetség titkára, 1985-től a Bethlen Gábor Alapítvány titkára, 1988-tól a Hitel című irodalmi folyóirat szerkesztője, 2004-től a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségének vezetője volt. 2000-ben tagjai közé választotta a Magyar Művészeti Akadémia. Költői életművének fontos része volt az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének őrzése és eszméinek felmutatása. Több költeményét, köztük A Fiú naplójából (1981) és az Öröknyár: elmúltam 9 éves (1983) című verseket az 1989-es politikai rendszerváltás szellemi előkészítőjeként tartják számon.

Kőnig Róbert Gimnáziumi tanulmányait a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban végezte, felsőfokú tanulmányokat a Magyar Képzőművészet Főiskolán folytatott, 1975-ben diplomázott. A főiskolán Raszler Károly és Rozanits Tibor voltak a mesterei. Diplomás grafikusként különböző képzőművészeti csoportokban működött, a Kisgrafika Barátok Körében, a Dürer Társaságban és a VUdAK-ban.[1] 1976-ban és 1979-ben Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíjban részesült. 1975-ben bekerült a Képzőművészeti Főiskola Grafika tanszékére oktatónak. A tanításban és alkotásaiban is rajzzal, fametszettel, linóleummetszettel, rézkarccal és litográfiával foglalkozott.

Kiemelt kép forrás: Nagy Gáspár weboldala