Na, így kell felköszönteni az udvarhelyi labdarúgást

Fotók: GÁL ELŐD

Utolsó hazai mérkőzésére készült a listavezető Székelyudvarhelyi FC a 3. liga rájátszásában, mégpedig a csoportjukban második helyen végző Pucioasa ellen. Miután egy héttel korábban elszenvedte első rájátszásbeli vereségét Mihai Ianc együttese a Sepsi OSK fiókcsapata ellen, érezhető volt, hogy bár tétnélküli – korábban eldőlt, hogy az SZFC megnyeri csoportját –, a fiúk nem veszik félvállról a találkozót.

A mérkőzés elején egy vendégjátékos maradt a földön, így kényszerű cserét hajtott végre Pucioasa, Még picit ennek a hatása alatt voltak, amikor az Albert – Marucza, Merdariu, Kilyén, Criștiu, Savin, Guță, Simó, Antal, Petra, Pop kezdővel felálló SZFC máris megszerezte a vezetést. Pop talált be Criștiu passzából a tizenkettedik percben, majd négy perccel később meg is duplázta az előnyt az udvarhelyiek csatára.

A második gól után picit le is ült a meccs, nagyobb helyzetek nélkül csordogált, noha Antal Barninak volt két lehetősége is, mindkét alkalommal a hosszú alsót célozta meg, és mindkét alkalommal körülbelül tíz centit tévedett. Ami nem jött össze neki, az összejött Popnak, a 39. percben Simó csinálta meg a cselt, majd finoman ívelte volna át a vendégek fiatal kapusa, Budoiu felett, aki meg is fogta a játékszert, de kiejtette azt, éppen Pop előtt, akinek már csak be kellett pofoznia a harmadikat.

A félidő végén Albert Huninak az első védését kellett bemutatnia a vendég helyzetnél, de ahelyett, hogy szépítettek volna, a 43. percben jött a negyedik. Simó lódult meg a szélen, visszahúzva a labdát, „elküldte” az utána loholó vendég védőket, középre passzolt Petrának, aki addig forgolódott, míg lövőhelyzetbe került, és ugyan beleért Budoiu, kivédeni nem tudta, így 4-0 arányú hazai vezetésnél vonulhattak az öltözőbe a csapatok.

Picit mintha határozottabban kezdte volna a második félidőt az ellenfél, a félidőben beálló Nisipeanu ennek ellenére nagyon nagy kedvvel játszott volt csapata ellen – a szélső támadó idén télen Pucioasától érkezett az SZFC-hez. Ő is kivette a részét abból a támadásból, amely során Pop Alex felavatta a vendégek csereként beálló, elsőszámú kapusát, Răzvan Ghițescut.

Ekkor már az ág is húzta a vendégeket, Simó Csongit buktatták a tizenhatoson belül, így tizenegyest ítélt a játékvezető. A szabálytalanságot elszenvedő Simó állt oda büntentőhöz, és át akarta verni egy panenkával a vendégek kapusát, de Ghițescu nem vetődött el, és könnyedén fogta Simó középre helyezett, erőtlen lövését. Nem sokkal később csak jött az első vendég gól, Enache előzte meg védőjét, akinek meg is büntette annak figyelmetlenségét a félidőben beálló Popa, nem tudott védeni.

De ne higgyük, hogy ezzel vége, a csereként beálló Bálint Rajmond, ha már lehetőséget kapott, gyönyőrűen ugratta ki Pop Alexet, és amikor a vendégek kapusa kimozdult rá, önzetlenül passzolt Manole elé, akinek már csak befejezni kellett a ziccert. A hatodik után jött a hetedik is, Nisipeanu és Pop összjátékából, utóbbi az ötödik gólját érte el.

És még volt egy hátra, még ha nem is neki. A lefújás előtti percekben Nisipeanu lódult meg, egyedül találta magát szemben a kapussal, de Ghițescu, egykori csapattársa, buktatta, ezért újabb tizenegyest ítéltek a hazaiaknak a játékvezetők. Marucza állt oda, aki elemi erővel vágta be az utolsót, kialakítva ezzel a 8-1-es végeredményt, és méltóan hozzátéve a részüket az udvarhelyi labdarúgás századik szülinapjának megünnepléséhez.

A csapat megnyerte már a rájátszást, amiből még egy utolsó forduló hátra van, szombaton, május 21-én Barcarozsnyóra utaznak.