Na, és a tied mekkora?

Amíg gumit cseréltünk, felszámoltunk néhány mítoszt, és kiderült az is, hogy mit fed a centírozás, az aquaplaning, és mik azok a lamellák.
A szerző fotói

A hirtelen érkezett fagy és havazás egy csapásra véget vetett a hosszúra sikeredett száraz ősznek, és egyik napról a másikra megkerülhetetlenné váltak a téli gumik a környéken (a nagy ho-ho-hóhelyzetről itt írtunk többet). Edit éppen lecserélné a nyári abroncsokat, és egy pár vadonatúj télit is venne az autójára, ami jó alkalomnak bizonyult, hogy körbejárjuk a sokakat érintő témát.

A terelőúton található Habos Anvelope gumikereskedésnél próbáltunk szerencsét. Két fiatalember fogad be minket a cudar hidegből a jó meleg irodába, velük beszélgetünk, amíg várjuk, hogy sorra kerüljön az autó.

A téli guminak más az összetétele,

sokkal puhább anyagból készül, nehezebben keményedik meg a hidegben, és megőrzi a tapadását. Ezzel szemben a nyári gumi nagyon megkeményedik, és ezért kevésbé tapad, tehát jobban csúszik – vágunk bele a beszélgetésbe.

A másik fontos dolog a vízminta, mert ugye télen elég sokat megyünk vizes úton, ezért az abroncs vízelvezetése is jó kell, hogy legyen. Annyira azért nem jó, hogy a gyalogosokat ne spriccelje le vízzel az autó, de mivel mélyebb a téli gumi recéje, elkerülhető az aquaplaning, azaz nagyobb sebességnél nehezebben kerül vízréteg az autó alá, amitől kisodródhat. A fékezés szempontjából sem mellékes, hogy csúszós, hideg úton nagyobb stabilitást ad a téli gumi.

A mintában úgynevezett lamellák vannak, aminek az a lényege, hogy a jeges úton ne csússzon, adjon egy kicsi tapadást, de ez csak kis sebesség mellett igaz. Nagy sebességnél, minél puhább a gumi, annál jobban inog a kanyarban – magyarázzák nekünk türelmesen.

Közben megérkezik az irodába Csomor Károly is, a Habos Gumi (és a legények) atyja, akinek rögtön átadják a szót, hogy válaszoljon újabb kérdésünkre:

Mikortól ajánlott télire váltani?

A gumigyártók azt mondják, hogy hét fok alatt ajánlatos, akkor is, ha nincs hó, mert a nyári gumi arra volt kitalálva, hogy a nyári melegben ne puhuljon meg, viszont hidegben nagyon megmerevedik és csúszik.

A téli gumiról pedig azt kell tudni, hogy nem nagy sebességre gyártották. Sokan azt hiszik, hogy jobban tapad, de ez nem igaz. Elsősorban havas, jeges útra tervezték ezeket, tehát ajánlatos lassabban menni, még száraz úton sem lehet úgy menni vele, mint a nyárival.

Ugyanazt a kanyart lassabban kell bevenni télen, mint nyáron. Hogy mennyivel lassabban, az függ a gumi méretétől, az autó súlyától, nem lehet pontosan megmondani, de 20-30 km/h-s különbség is lehet. Minden autós kell érezze a határt, mind a fékezésben, mind a kanyarodásban.

Minél vékonyabb a gumi

és minél könnyebb az autó, annál jobban lehet haladni vele havas úton. Ha széles, akkor felpattan a havas-jeges felületre és könnyebben megcsúszhat, míg a keskenyebb nyomot vág magának a hóban.

Rendszeresen takarított utakon nem is tevődik fel a probléma, azokon a szélesebb gumi tapad jobban, de aki például Varságon lakik, annak inkább a keskeny gumit ajánlják. A szélesség tehát változhat, de a külső átmérője (magassága) ugyanaz kell legyen a gumiknak, ez a törvény.

S a hólánc mikor jön szóba?

– Autótól függ. Volt egy könnyű Renault Clióm, ami téli gumival vígan kiment a Hargitára vékony gumikkal, utána volt egy Megane, ami szélesebb gumikkal és nagyobb súlyával nem bírt kimenni hólánc nélkül. Nagyobb hóban, nagyobb emelkedőre mindenesetre ajánlott feltenni – magyarázza a gumiszervíz feje.

Félbeszakítanak, szólnak, hogy fel lehet tenni az autót. Most csak két gumi cserélődik le teljesen, Edit előre kéri az újakat, hátul maradnak a régiek – ahogy szokás.

Mint kiderül, nem is biztos, hogy úgy a legjobb.

– A Michelin gumigyár például inkább azt ajánlja, hogy hátul tegyék fel a jobb gumit, mert ha megcsúszik, elöl könnyebb korrigálni. Aztán mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja – szól közbe a cégvezető.

Sokan inkább azt nézik, hogy induljon az autó, igaz, hogy amikor fékez, akkor az első nagyobbat fog, de kanyarban a hátsók számítanak. Persze, nagyon fontos a fékek állapota is, legyenek rendben, fogjanak egyformán, az autó egyenletesen álljon meg, ne mozduljon ki.

Ha kettesével cseréljük, akkor is ajánlott mindenhol ugyanolyan gumikat tenni, legalábbis tengelyenként mindenképp, mert két különböző márka két különböző gumit jelent, más a tapadása. Elöl és hátul még elmegy, ha más-mást rakunk, de ilyenkor is a jobb gumi kerüljön hátul – tanácsolja.

Jó, jó, de mi mennyi? Attól függ…

Minden nagyobb gumigyárnak saját termékcsoportja van, amelyeket prémium, közepes és alsó kategóriás abroncsokra lehet osztani, amelyek között akár több száz lejes árkülönbségek is lehetnek. A Michelin, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear a saját nevén futtatja a legjobb termékeit, és mindegyikhez tartozik néhány más néven forgalmazott márka is, amelyeket felvásároltak.

A Michelinhez tartozik például a Kleber, a Tigar és a Kormoran; a Continentalhoz a Semperit és a Barum, a Bridgestone-nál a Firestone és Dayton a Goodyear-nél a Dunlop, a Fulda és a Sava – ezek a középkategóriások.

Aki sokat jár, gyorsan jár, erős az autója,

annak nem szabad spórolni a gumin. A minőségbeli különbségeket az összetétele és a mintája adja, mindenkinek megvan a titkos receptje. Vannak olyan gumik, amiknek más anyagból van az oldala, mint a teteje, belül más a fémperem, a belső.

A gumimérettől is függ az ár, colban mérik, és ahogyan nő, egyúttal luxuskategóriába kerül az autó, a gumi. A 18-as már 800-1000 lejbe kerül. Az olcsóbb márkákból nincsenek is nagyobbak, max. 16-17 colosat gyárt például a Debica, a Barum, a Tigar. A különleges gumikkal a prémium márkák versenyeznek egymással.

Aki csak a városban használja,

annak nem érdemes drága gumit venni, de használt gumit se szabad feltenni, mert nem lehet tudni, hogy mi baja van. Hiába mély a mintája, lehet, meg volt szúrva vagy üttetve. Mindegyiken van kopásmérő, ha azt elérte, akkor érdemes cserélni.

Ahogy kopik a gumi, egyre nehezebben hajtja ki a vizet, könnyebben megcsúszhat. Az állapotnak megfelelően kell igazítani a sebességet is. „Főleg a széles gumiknál, már a szint elérése előtt kellene cserélni, mert úgy felúszik a vízen, mint a golyó” – teszi hozzá a szakember.

Egyik gyártó se mond kilométert.

Általában egy új autón az új gumik 40-60 ezer kilométert is tartanak, de ha egyszer kicserélted, 30-40-nél nem nagyon megy többet. Ez a sofőrtől is függ: hogy nyomja gázt, a féket, hogy veszi a kanyart. Függ az autótól is: elég, ha egy kicsit kotyog vagy másképp fognak a fékek, egyből másképp kopnak a gumik. Szóval, aki lassan jár, és nem nyom nagy fékeket, annak tovább tart.

Amúgy a téli gumi jobban csúszik nyáron, ezért nem is érdemes rajta hagyni egész évben. Kisebb sebességre van kitalálva, és puha a nyári melegben, tehát nemhogy jobban tapad, hanem épp ellenkezőleg: jobban csúszik. Aki városban jár vagy nem autózik sokat, annak elmegy télen-nyáron a téli gumi, de lassabban kell menni vele.

Nem csak a kilométer számít, hanem az élettartam is. A 10-11 éves autógumi, különösen felszerelt állapotában, valószínűleg már repedezett, megérett a cserére. Az évjáratot az abroncsról is leolvashatjuk: egy négy számjegyből álló számsorban a második két számjegy az évet jelzi, 07 például a 2007-et, az első két számjegy pedig azt, hogy annak az évnek hányadik hetében készült a gumi.

Ki cserélje a gumit?

Ha külön felnin vannak a gumik, akkor meg lehet csinálni otthon is, de ha le kell venni őket a felniről, akkor egyenletesebben szedi le a gép. Régebb kézzel megcsináltuk, de az autók sokkal erősebbek, a gumik sokkal kifinomultabbak most, nem érdemes erőltetni – magyarázza Csomor Károly.

Albika, mennyi egy rend kerékcsere? – kiált oda a cserét végző munkatársnak. ÁFA nélkül 50 és 80 lej között mozognak az árak, mérettől és típustól (lemez- vagy alufelni) függően – érkezik a válasz. Laikus számára úgy tűnhet, hogy ugyanaz a művelet, mégis a nagyobb guminál több időbe telik, több energiát használ a gép, nehezebb, óvatosabban kell csinálni, az alufelnit nem szabad megkarcolni – tudjuk meg a főnöktől.

Az árakban benne van a centrírozás avagy a kerékegyensúlyozás is. A gumit felteszik a felnire, a gép megforgatja és kimutatja, hova kell tenni az ellensúlyokat, ezeket felragasztják, odacsíptetik, hogy egyenletesen érje a gumi az utat.

Ami az “elanyátlanodott” nyári gumikat illeti, Csomor szerint mindegy, hogy garázsban vagy az udvaron tároljuk a hideg évszakban. Le kell takarni, a hőmérséklet 3-5 év alatt nem szabad, hogy befolyásolja a minőségét – mondja, majd egy utolsó jó tanáccsal enged útnak bennünket:

A legfontosabb az, hogy mindenki ismerje meg az autóját, mert bizony az élete függhet tőle.